Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Mannen som inte kunde dö (1978)

Richard Burton drack två flaskor vodka om dagen och i många filmer stirrar han bara ut i rymden och verkar försöka hålla sig kvar i närmaste fasta föremål. Detta är ett mycket bra exempel; även i de scener han faktiskt är i är han ganska frånvarande. Han har fått den perfekta rollen – en osympatisk författare som slås mer än hälften ihjäl och hamnar i koma. En fransk detektiv i en trenchcoat (på något sätt ska vi inte tänka på Peter Sellers här) undersöker mordet (som faktiskt inte är ett mord, eftersom han offret tekniskt överlevde) och finner att författaren trodde att han hade telekinetiska krafter… och att det kan vara sant! Stämningen här är är väldigt ”tidig Stephen King-pocket”, ett slags fantasidrivet genreberättande som inte tagit sig ut ur 70-talets bojor riktigt än. Mest påminner filmen om en TV-deckare från årtiondet; långrandig, särskilt med moderna mått mätt, och måttligt engagerande (men lite, ändå, tack vare en del Orson Welles-inspirerad klippning under första halvan). Alla sekvenser som involverar några typer av specialeffekter är dock lätt patetiska. Också: Lee Remick spelar en frostig psykolog; hon bevisar att hon bara kunde stå stilla i ett rum och vara det läskigaste i någon film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *