Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

📃Kvinnan i fönstret (2021)

—————————————————————————————————–

Kvinnan i fönstret (2021)

För nÄgra dagar sedan flög min dator i backen och tvÀrdog; kvaddad hÄrddisk, sayonara dokument. Det betyder att mycket av det jag hade tÀnkt publicera hÀr kommer bli försenat. Opublicerade Àldre recensioner kommer plockas upp ur arkiven istÀllet och kapselrecensioner kommer flyta pÄ.

Disken Àr inlagd pÄ operation och vad jag har att vÀnta mig, om jag har tur, Àr en bunt filer dÀr sÀkert hÀlften Àr korrupta och ingenting riktigt ser ut som jag minns det.

Situationen pÄminner en hel del om The Woman in the Window som började som en prestigefull filmatisering av en bestseller; bolaget Fox 2000 plockade upp rÀttigheterna, men samma bolag blev stÀngt av Disney nÀr de köpte hela Fox vÄren 2019. Producenten Scott Rudin fick sedan avinstalleras pÄ grund av metoo och alla stora skÄdespelare som var med pÄ skutan (Amy Adams, Julianne Moore, Gary Oldman) fick finna sig i en massa omskrivningar och nya tagningar; det Àr lite svÄrt att helt sÀkert sÀga vem som faktiskt skrivit och regisserat den hÀr filmen. Som om inte allt detta var nog fick den nöja sig med att fjongas ut pÄ Netflix vÄren 2021 nÀr den skulle den ha varit en stor biotitel redan hösten 2019.

Kritiker har varit hÄrda mot regin, men det Àr som sagt svÄrt att veta exakt hur den hÀr filmen har gÄtt till. Visuellt och rytmiskt tycker jag filmen gör ett bra jobb att fÄnga stÀmningen i storyn; Amy Adams spelar en psykolog som lider av agorafobi och tror sig bevittna ett mord pÄ andra sidan gatan. Psykisk mani och isolationens oÀndlighet rullar runt fint i filmens regniga och dunkla stÀmning av lapsang och gula tapeter.

Men nÄgot mÄste absolut ha gÄtt fel nÄgonstans, i nÄgot led, för en timme in i filmen kommer ett avslöjande som Àr en stendöd kliché och kreativt sjÀlvmord; i princip allting som varit intressant med filmen skrumpnar ihop och dör framför vÄra ögon och de sista 40 minuterna Àr en jonglering med ofÀrdiga idéer som inte hÀnger ihop nÄgonstans.

Det hela ser ut som vad det Ă€r – en hoplappad restprodukt. Det pĂ„minner skrĂ€mmande mycket om hur min klonade hĂ„rddisk kommer se ut, Ă€r jag rĂ€dd. Men den som lever fĂ„r se.

PĂ„ Ă„terseende!

FREDRIK FYHR

Videosöndag

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *