đŸ“Œ Cry-Baby (1990)

Cry-Baby (1990)

PĂ„ 70-talet hade fĂ„ hade kunnat tro att John Waters skulle bli mainstream men efter Hairspray (1988) var han hett stoff; alla studior ville ha Cry-Baby, hans rockmusikal om titelfiguren, en bad boy i lĂ€derjacka spelad av ett prima stycke Johnny Depp, och fröken square, hans kĂ€rleksobjekt (Amy Locane). Filmen kom och gick utan större vĂ€sen pĂ„ bio, men fick en större publik pĂ„ video; den blev vad vi i fornstora dar kallade en ”kultfilm”. Idag Ă€r det en av mĂ„nga fd populĂ€ra filmer som en gĂ„ng i tiden var sedd, Ă€lskad och omtalad men som fallit mellan stolarna i mediebruset. Å andra sidan finns nĂ€stan ingen story alls i filmen. Det Ă€r en tydligt MTV-anpassad historia, en slags Grease 3 som bestĂ„r av hopsnĂ€rjda musikalnummer omgivna av narrativa pappvĂ€ggar. Men bra energi rakt igenom sĂ„klart; det Ă€r den typ av film dĂ€r Iggy Popp joddlar ”butt nekked” i en tunna och Ricki Lake föder barn under en biljakt; man behöver följa upp filmen med nĂ„gon form av paus, Ă€ven om det Ă€r Bolibompa i jĂ€mförelse med Waters tidigare, t.ex Desperate Living, dĂ€r folk kvĂ€vs i hundmat och bebisar grĂ„ter i kylskĂ„p. I Cry-Baby har Waters groteska kaos förpassats till comic relief (i Kim McGuires vanskapta gĂ€ngmedlem ”Hatchetface”) i en övrigt relativt stĂ€dad film. 

1990 USA 85 min. fÀrg/35mm/1.85:1. R: John Waters. S: Johnny Depp, Amy Locane, Susan Tyrrell, Polly Bergen, Iggy Pop, Ricki Lake, Traci Lords, Kim McGuire, Darren E. Burrows, Stephen Mailer, Kim Webb, Alan J. Wendl, Troy Donahue, Mink Stole, Joe Dallesandro, Joey Heatherton, David Nelson, Patricia Hearst, Willem Dafoe, Jonathan Benya, Scout Raskin, Robert Tyree, Angie Levroneym, Drew Ebersole, Kenny Curtis, Scott Neilson, Robert Walsh, Jenni Blong, Vivienne Shub, Robert Marbury, Susan Lowe, Dan Griffith, Steve Aronson, Mary Vivian Pearce, Kelly Goldberg. Gav upphov till en given Broadwaymusikal.

Videosöndag

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *