Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“Œ Skuggor över södern (1962)

Skuggor över södern (To Kill a Mockingbird, 1962)

PrĂ€ktig klassiker efter Harper Lees klassiska roman; Peck fick en Oscar för rollen som Atticus Finch, den rĂ€ttrĂ„dige advokaten som i depressionens sydstater försvarar en svart man som orĂ€ttfĂ€rdigt anklagas för vĂ„ldtĂ€kt. En fortfarande vĂ€ldigt populĂ€r film, trots (eller pĂ„ grund av?) sin tĂ€mligen förenklade moralpolitik. Filmen Ă€r vĂ€lgjord, vĂ€lspelad och noggrann med detaljerna frĂ„n förlagan – Ă€ven om Lees suggestiva prosa ligger helt orörd av filmen, som hĂ„lls tillbaka av en lite gammaldags teatralitet; ett Ă„r som 1962 hade man kunnat förvĂ€nta sig en mer vĂ„gad film pĂ„ det hĂ€r underlaget.

1962 USA 129 min. sv/35mm/1.85:1 R: Robert Mulligan. S: Gregory Peck, John Megna, Frank Overton, Rosemary Murphy, Ruth White, Brock Peters, Estelle Evans, Paul Fix, Collin Willcox (Collin Willcox Paxton), James Anderson, Alice Ghostley, Robert Duvall, William Windom, Crahan Denton, Richard Hale.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *