Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 123

Sten sprÀnger hela Tre kronor i luften.


Avsnitt 123. Efter en natt i Kottens husvagn Ă€r Eivor och Kotten nu ihop. Sten spionerar dock ondskefullt i en bil, vilket han tydligen har tid över till dĂ„ det i övrigt preppas för det stora framtidsmötet pĂ„ Tre kronor. Sten Ă€r angelĂ€gen om att alla ska komma pĂ„ mötet – till och med Ernst, fastĂ€n han ligger i ett koma. Jackie och Pamela ska dit och protestera – Samuel och Ulrika ska dit för att fĂ„ sina pengar, som Sten ”lovat” att de ska ”fĂ„” pĂ„ mötet. Clark velar om saken. Tommy lĂ€xar upp honom om att han bryr sig mer om Jesus och andra döda mĂ€nniskor Ă€n de som lever och bryr sig om honom. Janet vill att Taggen ska gĂ„ pĂ„ kvalsterjakt pĂ„ deras vind eftersom hon fĂ„tt utslag av hans terpentin. Sten babblar kryptiskt och osammanhĂ€ngande om att doft och dynga Ă€r samma sak. Kotten sitter i en kitschig skinnfĂ„tölj och spelar in sitt TV-program, vilket mest verkar gĂ„ ut pĂ„ att hĂ€va ut sig Jerry Springer-floskler i kameran. Kassler har klĂ€tt upp sig i en folkdrĂ€kt frĂ„n finska Karelen inför bröllopet. Sten kör till dagiset och hĂ€mtar/kidnappar barnen medan en misstĂ€nksam dagisfröken stĂ„r och glor. Clark hĂ€lsar pĂ„ Norton pĂ„ hĂ€ktet. De tar ett snack om Ă„ngest. Norton tvingar honom att börja grĂ„ta sĂ„ de kan böla ihop. Dagis ringer Eivor pĂ„ jobbet och hon freakar. IstĂ€llet för polisen ringer hon Kotten, men han kan inte prata för han gör sitt ostiga TV-program. Pamela gör protestaffischer (”STEN FRISK ÄR SJUK!”) medan Sten sjĂ€lv stĂ„r i spegeln och repeterar för sin predikan införd ett dynamitbĂ€lte. Clark tar ett snack med Ulrika. Han har plötsligt förstĂ„tt exakt vilket grepp Sten haft om honom och han vill mycket hellre vara med henne nu. Birgitta har satt koma-Ernst i en rullstol och kör ivĂ€g med honom till framtidsmötet. Clark gĂ„r till Sten för att sĂ€ga upp sig frĂ„n kyrkan. Sten reagerar genom att ge honom en örfil och totalfreaka. I örfilat lĂ€ge fĂ„r Clark syn pĂ„ Stens dynamitvĂ€st. Sten lĂ„tsas som att han bara Ă€r förvirrad och sopar sen till honom i huvudet med en lĂ€skvagga (se kommentar). Gunvor gĂ„r till Norton och gaggar. Han gaggar tillbaka. Till sist gaggar de om hur mycket de Ă€lskar varandra. Sten inleder det olycksbĂ„dande framtidsmötet om att himmelriket Ă€r pĂ„ jorden, faktiskt ”hĂ€r”. Hans avbryts dock av Janet, Pamela och ett gĂ€ng random statister som kommer med plakat för att protestera mot Sten. Det blir en battle mellan protestanterna och Stens undersĂ„tar om vem som kan ropa högst. Samtidigt gifter sig Shaisteh och Kassler i rĂ„dhuset. Larry Ă€r best man men i övrigt Ă€r ingen dĂ€r – in klampar Asrin och den slemmige advokaten. Det blir lyckligt slut (för deras del) eftersom Asrin vill vara med mamma Shaisteh och plastpappa Kassler, tydligen har Farhad utan vidare lĂ€mnat henne till polisen och stuckit till Iran. I förbifarten bestĂ€mmer man att Shaisteh nu fĂ„r stanna i landet. Mitt under stĂ„hejet pĂ„ framtidsmötet anlĂ€nder Jackie, Kotten och Eivor pĂ„ jakt efter barnen som Sten kidnappat. Trots ett vĂ€ldigt blodigt sĂ„r vaknar Clark till liv inlĂ„st i Stens kontor. Folk börjar slĂ„ss, Sten lĂ„ser dörren, slĂ€nger nyckeln i en soptunna, och fortsĂ€tter dĂ€refter predikan som om inget hĂ€nt och av nĂ„gon anledning stĂ„r alla protestanter nu bara och glor. En som inte Ă€r pĂ„ plats Ă€r Larry som lunkar fram pĂ„ nĂ„gon slags motorvĂ€g, försenad med sin anti-Sten-skylt. Clark dyrkar upp dörren till kontoret med ett gem, springer ut för att varna alla om att Sten ska ”smĂ€lla hela skiten i luften”. Alla glor som dumma fĂ„r innan Sten avslöjar sitt bombpaket varpĂ„ alla springer mot den lĂ„sta dörren alldeles intill Sten, trots att det finns flera andra utgĂ„ngar och en övervĂ„ning att fly till. Sten vrĂ„lar i godan ro sina floskler utan att nĂ„gon stoppar honom – han drar ut peggen och sprĂ€nger hela Tre kronor i luften. Förödelsen bevittnas av den försenade Larry som stirrar lite ambivalent mot nĂ„gra blinkande lampor utanför bild.


Krediterad manusförfattare: Mikael Rundquist.
Krediterad regissör: Tomas Laustiola.


Kommentar

SĂ„ har vi dĂ„, till sist, kommit till det legendariska ”pangslutet”. Till skillnad frĂ„n vad myten sĂ€ger sĂ„ Ă€r det faktiskt ganska mĂ„nga karaktĂ€rer som överlever serien, sĂ€rskilt om man rĂ€knar med alla de som redan hoppat av (och som man i Ă€rlighetens namn minns mer av). RIP dock Birgitta, Taggen, Jackie, Kotten, och Pamela, Ernst, Eivor, Tanja och Abby, Samuel och Ulrika, Tommy och Clark och Janet, lill-Klas och Eivors nyfödda bebis (!) samt alla andra Ă„terkommande statister och förhoppningsvis alla robotar som gĂ„r runt och sĂ€ger ”det var sĂ„ jag tĂ€nkte ocksĂ„” och ”ah inte moderat”.

Det riktigt usla med det hÀr slutet Àr hur tidigt manusförfattarna verkade hitta pÄ det. Redan i avsnitt 105 siade Clark om att hela serien bör sprÀngas.

Det riktigt usla med det hÀr slutet #2 Àr att alla bara viljelöst lÄter sig sprÀngas i luften. Eftersom Sten ÀndÄ verkar sprÀnga hela bygget i luften hade det varit mer effektivt om alla sprang Ät olika hÄll, sÄ man fick undra vilka som kunnat tÀnkas överleva och vilka som garanterat kolade vippen.

Det riktigt usla med det hÀr slutet #3 Àr att Ernst plötsligt inte Àr i koma lÀngre.

Det Ă€r, pĂ„ tal om det, fortfarande vĂ€ldigt mycket slarv mellan varven hĂ€r och diverse intrigtrĂ„dar stressas ihop helt. Scenen dĂ€r Shaisteh fĂ„r stanna i Sverige Ă€r till exempel helt förvirrad – de verkar inte ens speciellt glada över beslutet.

NÀr Sten snor barnen ringer Eivor till Kotten istÀllet för polisen. Kanske vet hon att Kassler Àr den enda polisen i MÀlarviken och han ska ju gifta sig.

En gÄng till. Huuuuuur lyckas Birgitta fÄ ner koma-Ernst i en rullstol? Huuuuur lyckas hon rulla ut honom utan att nÄgon ser? Huuuuur kan han leva i sin rullstol överhuvudtaget? Och. Huuuuur kommer det sig att han inte Àr i koma lÀngre?

NĂ€r Clark gĂ„r till Sten ska lill-Klas grĂ„ta – det vet vi eftersom han oavbrutet petar sig i ögat och blundar samtidigt.

Norton’s Theme kan vara det mĂ€ktigaste temat i hela serien. Inte för att det Ă€r nĂ„got speciellt med det, men för att varje gĂ„ng det spelas sĂ„ kan man vara sĂ€ker pĂ„ att det Ă€r Norton time.

Jag tror Sten gÄr till historien som den ende (?) film- och TV-skurk som nÄgonsin klubbat ner nÄgon med nÄgot sÄ obskyrt som en lÀskvagga. OBS! En inte obetydlig tid googling gick Ät att ta reda pÄ vad det ens var för nÄgot.

Är det bara jag eller finns det ett djĂ€vulsansikte i lĂ„gorna nĂ€r Tre kronor sprĂ€ngs? Betyder det att Stens onda ande överlevt, i Twin Peaks-stil?

Med det sagt borde man nog inte göra en ny sĂ€song av Tre kronor. DĂ€remot borde den Ă„ldrade Kassler fĂ„ en egen True Crime-serie. Kanske ”Kassler – 20 Ă„r senare”, dĂ€r vi ser hans nya liv som bartender i Norge. Det vore inte helt knasigt eftersom Kalle Heino, som spelade Kassler, sjĂ€lv hoppade av skĂ„disyrket och Ă„tminstone sĂ„ sent som 2013 öppnade en sportbar i en liten norsk by.


Citat

Kassler: Jag vet att jag har rÀtt. Annars Äker jag till Iran och sÄ kidnappar jag dig och sÄ lever vi i hemlighet pÄ en igloo pÄ Grönland.
Shaisteh: Bara vi Àr tillsammans! Blir det inte lite kallt?
Kassler: Jag ska alltid vara dĂ€r för att vĂ€rma dig… lilla fru Kassler!

Tanja: AlltsÄ, jag hatar lila! Jag har gjort mig av med varenda lila plagg jag haft!
Abby: Cykeln dÄ?
Tanja: A, men den har jag mÄlat om!
/ nÄgot random dialog

Larry: Vem Àr det som hittar pÄ med vÄra liv egentligen?
Kassler: Jag tror det Ă€r en liten rund gubbe med gigantiskt Bingolotto-hjul. Sen fĂ„r man sitta dĂ€r och titta och tycka att det Ă€r kul att nĂ„n annan vinner i alla fall … men om man Ă€ndĂ„ ska titta sĂ„ Ă€r det trevligare att gö det med nĂ„n annan. SkĂ„l.

Norton: NĂ€ru Clark, alltsĂ„. En man grinar inte. Han bölar. Stor…tjuter, floder! Det har jag gjort mĂ„nga gĂ„nger och det hjĂ€lper. Och har man tur sĂ„ kanske man kan fĂ„ tjuta tillsammans med nĂ„n… dĂ„ blir det en riktig höjdare. NĂ„?
Clark: VadÄ?
Norton: Vem ska börja? Du eller jag?

”Vem kan kasta den första stenen? INTE STEN! INTE STEN! Vem kan kalla andra sjuka? INTE FRISK! INTE FRISK!” / Den nĂ„got patetiska protestramsan mot Sten.

”Nu ska vi göra hamburgare av den dĂ€r Sten och sen ska vi skicka honom till den stora, stora grillen lĂ„ngt nere i underjorden” / Janet

”Mina damer och herrar: THE SPICE MAN…!” / Samuels imitation av Bobban Uscheberg.

”Farsan kan vara hĂ„rd som djupfryst torsk nĂ€r han Ă€r pĂ„ det humöret” / Larry

”Hej Jesus… Hej Sten!” / Sten

”Jag Ă€r trött.” / Sten om varför han vill sprĂ€nga Tre kronor i luften.

”Du Ă€r ju för fan inte klok! Du Ă€r inte riktig!” / Clark, om Sten.


SĂ€song 10


Tre kronor


PĂ„ nĂ„got sĂ€tt borde det finnas nĂ„got mer att sĂ€ga om det hĂ€r, nu nĂ€r uppdraget Ă€r slutfört – eller fullbordat, som Jesus/Sten sa.

Men, som Hamlet sa, the rest is silence.

Tror jag.

FREDRIK FYHR

augusti 2011 – augusti 2014 & juni 2018 – december 2019

Ett svar pĂ„ ”đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 123”

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *