Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 115

Stens djÀvulska pannlÄga


Avsnitt 115. Clark har vaknat ur sitt koma men Ă€r inte gladare för det – han rekommenderas att stanna pĂ„ sjukhuset i flera dagar och Ă€r fortfarande huvudmisstĂ€nkt vĂ„ldtĂ€ktsman. De flesta andra i MĂ€larviken Ă€r ocksĂ„ sura pĂ„ varandra. Samuel freakar pĂ„ Ulrika, Jackie freakar pĂ„ Pamela, Taggen freakar pĂ„ Sten, Eivor freakar pĂ„ Taggen och Clark freakar pĂ„ Norton. Sten har en till passiv-aggressiv gudstjĂ€nst om hur alla som inte gillar dem drivs av avundsjukans demon och mĂ„ste hĂ„llas pĂ„ avstĂ„nd. Detta gör Tanja till en total Stenbot varpĂ„ Taggen blir skrĂ€md. Clark sticker frĂ„n sjukhuset trots att lĂ€karna rekommenderar att han stannar kvar. Han gĂ„r sen underdĂ„nigt till Sten och ger honom en kram, samtidigt som han gĂ„r runt och blir arg pĂ„ alla andra utan anledning. Amir hittar Asrin och Farhad i ett hyreshus. Sten tvingar över Birgitta och Ernst pĂ„ en till middag. Det blir apelsindrĂ€nkt cous cous, vilket Birgitta aldrig hört talas om. Naturligtvis pushar Sten Ernst om Kotten pĂ„ sitt passiv-aggressiva sĂ€tt. De Ă€r precis pĂ„ vĂ€g att börja brĂ„ka om barnomsorg, eftersom Sten hatar dagis och arbetande kvinnor, men de avbryts av Stens djĂ€vulska pannlĂ„ga. Shaisteh har sin sista dag pĂ„ sjukhuset eftersom hennes vikariat gĂ„tt ut. Jackie fĂ„r dĂ„ligt samvete för att hon inte noterat saken tidigare, men lyckas ge henne en sex mĂ„naders praktikplats och en rekommendation till soc. Tommy vill sno saker men Clark vill ”ta det lugnt”. Kotten Ă€r med i Bobban Uschebergs debattprogram. I logen blir han sminkad för att se ut mer som en lodis. Kotten vill prata om sin skuld och sin skam men Bobban försöker hela tiden ”gĂ„ tillbaka till soptunnan”. Larry och Clark ska gĂ„ och tacka Sten Frisk men ingen annan i familjen vill följa med eftersom de Ă€r de enda i MĂ€larviken som fattar att Sten Ă€r störd. De klampar sen in pĂ„ middagen som Sten har med Ernst och Birgitta med en av Taggens tavlor som gĂ„va. Sten tar tillfĂ€llet i akt att betala 700 för den och Clark reagerar konstigt. Samtidigt har Taggen och Norton gĂ„tt ihop sig som ett gĂ€ng gangsters för att ”fĂ„ bort” Sten. PĂ„ tal om ingenting börjar det klia över hela Janets kropp och hon blir övertygad om att det Ă€r elallergi frĂ„n fotbojan hon hade i förra sĂ€songen. Efter middagen freakar Sten pĂ„ Eivor pĂ„ ett mycket opassivt-aggressivt sĂ€tt om att hon ska börja jobba igen. Amir smyger i trapphuset pĂ„ Farhad och Asrin medan de gĂ„r ut pĂ„ en balkong. Clark sprejar FramgĂ„ngsyrkans logga över Taggens tavlor.


Krediterad manusförfattare: Monica Giselson
Krediterad regissör: Thomas Kaiser


Kommentar

Det hÀnder verkligen inte mycket i det hÀr avsnittet. Det mest rafflande borde vara Amirs jakt pÄ Farhad men det fÄr vi inte ens se nÄgot av.

Kassler, pÄ tal om det, som brukar vara seriens actionmotor Àr helt pÄ avbytarbÀnken nu, allt han gör Àr att gÄ runt och muttra om Rottne.

Kotten scen pÄ sjukhuset med Jackie Àr helt obefogad eftersom hon bara ger honom ett plÄster pÄ huvudet. Det hade han vÀl kunnat göra sjÀlv.


Citat

Bobban: NĂ€r jag trĂ€ffade dig pĂ„ stadsmissionen hade du blivit nedslagen nĂ€r du hade Ă€tit ur en soptunna…
Kotten: Riktigt sÄ var det inte. Jag letade efter tomglas som jag skulle panta. Det Àr ju ocksÄ ett sÀtt att tjÀna pengar. Ett hederligt och miljövÀnligt sÀtt, dessutom.

”Ni tittar pĂ„ Alltinget. HĂ€r snackar vi allt om inget!” / Bobban

”Det finns rĂ€tt och det finns fel sĂ€tt att diskutera pĂ„. Jag hatar nĂ€r folk bara ska… sĂ€ga emot!” / Stens definition av diskussion.

”Men fattar du inte? Sten Ă€r gud!” / Clark

”Du verkar ju helt störd” / Taggen

”Det Ă€r sĂ„ jag tĂ€nkte ocksĂ„”
”Ja man vĂ€njer sig vĂ€ldigt snabbt”
”Ah, inte moderat”/ sĂ€gs minst 3 gĂ„nger, tvĂ„ i en och samma scen.


SĂ€song 10


Tre kronor

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *