Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 114

AIK-snubben matar Pamela med oliver.


Avsnitt 114. Gunvor Ă€r deppig för att burgern nĂ€stan brunnit ner. Norton Ă€r övertygad om att Sten ligger bakom det. Sten sjĂ€lv Ă€r redo för en brutal predikan pĂ„ Tre kronor. Han har inget som helst tillstĂ„nd utan klampar bara in hos Abby som freakar om saken. Sen övertalas han Ă€ndĂ„ av Sten pĂ„ ett passiv-aggressivt sĂ€tt. Ernst freakar pĂ„ Jackie för att hon höll pĂ„ att dra ut pluggen pĂ„ koma-Emma. Hon freakar tillbaka eftersom hon listat ut att han alltid vetat om hennes lĂ€ggning och att han överhuvudtaget curlat hela hennes liv. Kassler gĂ„r för att förhöra Clark fastĂ€n han ligger i koma. Stens gudstjĂ€nst pĂ„ Tre kronor blir en gapig historia dĂ€r alla ber för Clark. Tommy blir rörd. Sen sjunger Eivor ”lammets blod” och Sten hĂ„ller ett brandtal om sin kollekt. Tommy funderar pĂ„ vart de lĂ„ser in den. Det visar sig sĂ„klart att branden pĂ„ burgern var anlagd. Gunvor vill outa Sten för polisen men Norton börjar prata om kriminell yrkesheder. Han gĂ„r till Stens predikan för att psyka honom och lyckas för ett ögonblick mucka fram hans rĂ€tta jag. Sten verkar sen gĂ„ och handla för han trĂ€ffar Luffar-Kotten som stĂ„r och pantar burkar. Sten kallar Kotten för ett skam för mĂ€nniskoslĂ€ktet och gĂ„r sen dĂ€rifrĂ„n. Kassler hittar Amirs efterlysning pĂ„ ett fax. Han gĂ„r och freakar bĂ„de pĂ„ Shaisteh och Amir. Sten bjuder hem Samuel pĂ„ middag, vilket Eivor tolkar som en hĂ€mnd pĂ„ Kotten men Sten bara avvisar henne pĂ„ ett passiv-aggressivt vĂ€nligt sĂ€tt. Taggen gĂ„r till Sussi med en tavla för att han Ă€lskar henne. Norton Ă€r mindre sentimental och vill sĂ€lja Taggens tavlor för att pĂ„ nĂ„got oklart sĂ€tt attackera Sten, Ă€ven om Taggen lovat Sussi att inte lockas av ”snabba pengar”. Kotten hĂ„ller pĂ„ och lirkar ut en flaska ur en Ă„tervinningsstation nĂ€r tvĂ„ hotfulla, finlandssvenska uteliggare kommer och nitar honom eftersom han Ă€r pĂ„ ”deras omrĂ„de”. Stens middag med Samuel visar sig vara en gryta med koriander, i hans Ă€ra. Innan de Ă€ter ber de dock en bön för Kotten, fastĂ€n alla utom alla vet att Sten hatar honom. Luffar-Kotten gĂ„r till Stadsmissionen dĂ€r Jackie volontĂ€rar. Det blir trist stĂ€mning medan hon plĂ„strar om hans lĂ€skiga sĂ„r. Sen klampar Bobban Uscheberg frĂ„n TrĂ€sk-TV in med en kameraman. Han letar efter en ”uteliggarpanel” i hans TV-program ”Alltinget” men blir sĂ„klart istĂ€llet helt fixerad pĂ„ Kotten. Under tiden sitter Pamela pĂ„ baren och ringer frustrerat efter Jackie. IstĂ€llet blir hon uppraggad av en snubbe i AIK-pikĂ©. Bobban Uscheberg mutar Kotten till att hĂ€nga ut sin misĂ€r och sitt elĂ€nde i TV. Sten klampar in hos koma-Clark för att vĂ€cka honom till liv. Larry och Janet Ă€r skeptiska. PĂ„ baren matar AIK-snubben Pamela med oliver och viskar i hennes öra. Sten hĂ„ller sin intermission över Clark och han vaknar mirakulöst nog ur sitt koma.


Krediterad manusförfattare: Karin Gidfors
Krediterad regissör: Thomas Kaiser


Kommentar

Just nÀr man trodde att serien skulle hÄlla sig pÄ mattan slÀnger de in en Bobban Uscheberg pÄ ett hörn. Spelad av Fredrik Dolk, som passar som en vante i sammanhanget.

Avsnittet börjar med en nĂ€rbild pĂ„ burgerns sönderbrĂ€nda lĂ€skback, naturligtvis fylld med ruinerna av Zeunertsflaskor. HĂ€rligt överdriven fiolmusik spelas i dess ruiner… men burgern Ă€r helt oskadd i resten av avsnittet.

BronshjÀltarna-affischen hÀnger, tamejfan, fortfarande kvar pÄ Kasslers kontor. Bortsett frÄn Kenta Àr den affischen det enda som kommit tillbaka till serien.

Gillar Stephen King-vibbarna över Sten Frisk. Först den hotfullt blinkande lÀskkylen och nu riktiga healingkrafter.

Varför gÄr Kassler för att förhöra Clark nÀr han vet att han ligger i koma?

Jackie sĂ€ger till Pamela att hon ska till Stadsmissionen men Ă€ndĂ„ sitter Jackie pĂ„ ”baren” (vilken det nu Ă€r) och blir sur över att hon inte gĂ„r att fĂ„ tag pĂ„.

Det enda Pamela gjort hittills i sÀsongen Àr för övrigt att pusha Jackie om barn. PÄ liknande sÀtt Àr Ernsts gagg om Emma praktiskt taget det enda han gjort i tre sÀsonger.

Uteliggaren fĂ„r till ett hĂ€rligt ”pscht”-ljud med sin nĂ€ve trots att han har virkade tumvantar pĂ„ sig.


Citat

”Aldrig mer vĂ„ld Ă€n nöden krĂ€ver!” / Nortons budord.

Sten: Allt jag behöver Àr tvÄ timmar av din tid, mellan elva och ett.
Abby: Men dÄ Àr det ju lunch!
Sten: Ja men du förstĂ„r att dĂ„ fĂ„r ju mĂ€nniskor… andlig spis!

”SlĂ€pp in gud och hans sĂ€llskap… men se till att dom Ă€r hungriga efterĂ„t!” / Abby

Tanja: Megabra!
Sten: Megabra, det Àr ett utmÀrkt uttryck, det ska jag verkligen lÀgga pÄ minnet.

Sten: Ge nu Jesus vad han förtjĂ€nar. Ge honom… hela dig!
Abby: Och hela… din plĂ„nbok…!

”Den dĂ€r e vĂ„Ă„Ă„Ă„r!”

”Nehe du gubbe lilla, den hĂ€r Ă€r kommunens”
/ Uteliggaren och Kotten.

”Du kan vĂ€l gĂ„ runt och ta lite bilder. Skakiga hĂ€nder som har en kopp soppa. RödsprĂ€ngda ögon, halmstumpar, ja du vet vad jag menar.” / Bobban

”Det Ă€r du som Ă€r den dĂ€r religiösa dĂ„ren, ja, jaha!” / Janet har fortfarande bra koll pĂ„ de tidigare sĂ€songerna.

”Det Ă€r sĂ„ jag tĂ€nkte ocksĂ„”
”Ja man vĂ€njer sig ju fort”
”Ah, inte moderat.”
/ MĂ€larvikens robotar

”Det Ă€r ju inte klokt, egentligen” / Norton


SĂ€song 10


Tre kronor

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *