Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 113

En maskerad man gÄr in pÄ burgern och kastar en molotov cocktail pÄ stÀllet.


Avsnitt 113. Tommy bombarderar koma-Clark med hĂ„rdrocksmusik medan resten av familjen har bomull i öronen. Jackie gĂ„r till en stram finlandsvensk terapeut och gaggar om sin sjĂ€lvbild, nu nĂ€r hennes borgerliga liv Ă€r i spillror, samt anekdoten om Harriet. Det slutar med att hon har en bölfest med sig sjĂ€lv. Sten fortsĂ€tter att pĂ„ ett passiv-aggressivt hotfullt sĂ€tt locka folk till HelGons prylshop – Tanja nappar pĂ„ en gĂ„ng och lockar sen över Samuel via usla ordvitsar. Birgitta gĂ„r och hĂ€lsar pĂ„ Sten och Eivor, hon blir genast kidnappad pĂ„ en passiv-aggressivt hotfull lunch. Luffar-Kotten Ă€ter matrester utanför en grill. Pamela kommer förbi, skĂ€ller ut honom för att han Ă€r hemlös och ger honom en hundring, ber honom köpa en kaffe och ”tĂ€nka efter pĂ„ vad han hĂ„ller pĂ„ med”. Gunvor gĂ„r till Sten och försöker hĂ€va kontraktet pĂ„ Tre kronor. Han vĂ€grar pĂ„ ett passiv-aggressivt hotfullt sĂ€tt. Kassler har ”kört fast ute i Rottne” pĂ„ jakt efter Farhad och Asrin sĂ„ han ber Amir att Ă„ka ut och vara hans invandrarspion. Sten vill hĂ„lla en gudstjĂ€nst pĂ„ Tre kronor om Sodom och Gomorra (utifrĂ„n en ”egen tolkning”) eftersom han anser att ”MĂ€larviken mĂ„ste resa sig frĂ„n synd och renas i den gudomliga elden”. Eivor Ă€r tveksam men blir genast tystad av Sten pĂ„ ett passiv-aggressivt hotfullt sĂ€tt. Sten fortsĂ€tter dĂ€refter att dra sitt nĂ€t genom att lĂ„na ut hundra tusen till Abby. Larry vill krĂ€nga Taggens tavlor till en man med mĂ€rklig uppenbarelse inne pĂ„ burgern. Norton freakar och övertalar gubben om att Larry i sjĂ€lva verket Ă€r kronisk mytoman, eftersom han vet att ”den dĂ€r” Ă€r ”civilsnut”. Taggen freakar pĂ„ Abby och Tanja för att de tar pengar av Sten. Efter sin bölfest kommer Jackie pĂ„ att Ernst alltid mĂ„ste ha vetat om hennes lĂ€ggning. Sen gĂ„r hon hem till Pamela som sitter och tjurar vid en kall kopp te eftersom Jackie inte vill ha barn. Sten gĂ„r till Karlsson-Perssons med en passiv-aggressiv inbjudan till en ”Jesusfest” pĂ„ Tre kronor. DĂ€r Ă€r dock Norton och motar honom vid grind. Taggen Ă€ltar för Sussi om allt Sten gjort i MĂ€larviken. Han ber henne att aldrig ha nĂ„got att göra med honom och hon Ă€r accepterar tveksamt. Kotten Ă€ter pĂ„ restaurang fastĂ€n han bara har smĂ„pengar att betala för. Han blir rĂ€ddad av Birgitta och en iskall Ernst. Sen gĂ„r de hem för en mysig kopp te, varpĂ„ Ernst roar henne med rasistiska stereotyper och smör. Birgitta berĂ€ttar för honom, helt pĂ„ tal om ingenting, att hon sett Jackie försöka dra ut pluggen pĂ„ koma-Emma. En maskerad man gĂ„r in pĂ„ burgern och kastar en molotov cocktail pĂ„ stĂ€llet.Krediterad manusförfattare: Malin Lindroth
Krediterad regissör: Thomas Kaiser.


Kommentar

Det stora teavsnittet. Te Àr den nya grejen i MÀlarviken verkar det som.

Branden pĂ„ burgern har en viss… ska vi sĂ€ga helvetisk feeling.

Gunvor stirrar pÄ Nortons mun nÀr hon pratar med honom.

Gillar Pamelas konsekventa karaktĂ€r. Även fast Kotten Ă€r hemlös, som hon en gĂ„ng ocksĂ„ var, dissar hon honom som om det Ă€r hans fel.

Först Kassler och Samuel och nu Kassler och Amir. Kassler borde fÄtt en egen serie.

NĂ€r Jackie pratar med den finlandssvenska terapeuten börjar hon sjĂ€lv prata finlandssvenska (”De’konstit”). Lite awkward. Scenen Ă€r ocksĂ„ störig, för hennes realisationer Ă€r bara repriser av vad hon sa i avsnitt 108.

Riktigt bra spĂ€nnvidd mellan Norton och Sten. Dramaten ain’t no lie.


Citat

Tanja: DÀr kommer Jesus och de sju dvÀrgarna.
Sten: God morgon! En strÄlande dag!
Abby: Ja, jag har bytt lysrör.

”Ja, den min vĂ€n, den kan vi inte vĂ€rdera i pengar. Men vid försĂ€ljning, tar vi 275.” / Sten om Bibeln.

Samuel: Vad Ă€r det dĂ€r dĂ„? Massageapparat…!
Tanja: Magic blender ser du vÀl!

Samuel: Men har han inte nĂ„t skumt i blicken. NĂ€stan som den dĂ€r snubben i NĂ€r lammen tystnar. Och allt det dĂ€r snacket om Jesus, man blir ju helt…
Tanja: Äh vad spelar det för roll. Man blir ju STENRIK!

Sten: Kom och sÀg hej till Jesus
Tommy: Men han Àr ju död!

”Jag ska be för dig, Harry Karlsson” / Sten. KĂ€nns Ă€ven som titeln pĂ„ en feel good-bok.

”Det Ă€r vansinnigt!” / Shaisteh, pĂ„ persiska men det gills.

”Han Ă€r ju helt sjuk i huvet!” / Taggen


SĂ€song 10


Tre kronor

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *