Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

💿 Fast & Furious 6 (2013)

Vid det hÀr laget jÀmförs Fast & Furious-serien alltsÄ bÀst med ett populÀrt rockband. Jag menar, riktigt populÀrt. SÄ populÀrt att det inte kan tillÄtas vara hur bra som helst. Dyr vaniljkrÀm strömmar i mittfÄran kallad Mainstream. Receptet Àndras inte i onödan.

Det Ă€r förstĂ„s problemet med sĂ„dĂ€r riktigt stora och syntetiska mainstreamartister – deras framgĂ„ng hĂ€nger ihop med deras popularitet, och deras popularitet hĂ€nger ihop med deras aktualitet. Har du tur kan du göra en tredje skiva blaffig nog att sprĂ€cka piñatan, men förmodligen glider du bara ut i skvalet och blir oljud i mĂ€ngden.

Som jag sÄg det var Fast & Furious första skivan. VÀrldsherravÀlde, lyx och flÀrd. Fast Five var andra skivan, den dÀr riktigt vÀlproducerade och genomarbetade, Vi Ska Visa Dem Att Vi Menar Allvar-produkten. Shit, den var ju nÀstan bra pÄ liksom riktigt.

Sedan, som den ju alltid gör, kommer mĂ„ndag tillbaka. Även för big shots Ă€r det vardag. NĂ€r buzz och glitz Ă€r det enda som egentligen livnĂ€r ens karriĂ€r, och ego, uppstĂ„r ett konstigt vakuum nĂ€r ögonen vĂ€njer sig vid fotoblixtarna och buzzet sjunker undan till ett mindre humm nĂ„gonstans i utkanten. Hey aren’t you that guy from that movie?

SĂ„ Fast & Fuious 6 Ă€r en runda till, för sakens skull, och för att varumĂ€rket mĂ„ste ju pumpas för att hĂ„llas vid liv. OK en till skurk, vi har hyrt in Luke Evans. OK, lite nya sights ocksĂ„ sÄ  vi Ă„ker till
 London.

London?

OK, London. Kom ihÄg att packa ner det soliga vÀdret och bikinibabesen frÄn Kalifornien för vi mÄste ha dem nÀr vi kommer fram.

Resten Ă€r bara en frĂ„ga om att parkera karaktĂ€rer och köra ivĂ€g med dem nĂ€r det behövs, lösa pusslet liksom. Vi har ju ett nytt hot nu sĂ„ Dwayne Johnson, frĂ„n förra filmen, fĂ„r bli bro med Diesel. Michelle Rodriguez sĂ€ger att hon vill vara med nu igen sĂ„ OK, hennes karaktĂ€r
 har haft minnesförlust
 sĂ„, men nu Ă€r hon tillbaka. En scen eller tvĂ„ med Vin Diesel, lite grĂ„tgrĂ„t moody moody sĂ„dĂ€r. SĂ„ har vi nĂ„got att mecka med medan godtyckliga twistar gör att vi kan köra lite bil, sno nĂ„t chip eller annat. NĂ€hĂ€ nĂ„gon blir kidnappad. Finalen innefattar ett gigantiskt jetplan som aldrig lyckas lyfta, bland annat för att bilar hĂ€nger och dinglar frĂ„n vingarna i gripklor. Man mĂ„ste ge det till piloterna som envisas med att försöka fĂ„ upp planet i luften Ă€ndĂ„. Naturligtvis Ă€r de ryssar.

Allt det dĂ€r borde vara festligt, om inte direkt spĂ€nnande, men istĂ€llet Ă€r det bara specialeffekter och glosoppa. Man har inte riktigt orkat göra det bra den hĂ€r gĂ„ngen – filmen kör i diket pĂ„ en gĂ„ng faktiskt, nĂ€r den oceremoniellt börjar med The Rocks jakt pĂ„ Luke Evans, som om vi automatiskt ska bry oss, varpĂ„ Diesels gĂ€ng dras in fastĂ€n de nu blivit ekonomiskt oberoende sedan förra filmen.

Man kan riktigt kĂ€nna hur sommarlovet fortfarande pĂ„gĂ„r. Den förra filmen var ju dessutom inte sĂ„ pjĂ„kig, sĂ„ man har pĂ„ alla sĂ€tt anledning att vara nöjd. Orka mer? Ser vi inte hellre en komedi om hur Vin Diesel och Paul Walker försöker överleva smĂ„stadslivet, ta hand om bebisar, gĂ„ till puben
 kanske gĂ„ tillbaka till att sno DVD-spelare igen?

De Ă€r, som man sĂ€ger, retired. Eller, för att ha rĂ€tt stil, ReTired. Den bĂ€sta tĂ€nkbara titeln pĂ„ den hĂ€r filmen – tired som i trött, eller som i dĂ€ck, och prefixet re som i repris. Det borde finnas ett par skĂ€mt att hitta pĂ„ dĂ€r, men för att följa filmens exempel sĂ„ lĂ€gger jag ner i lĂ€ttja. Filmen orkar inte ens heta sig sjĂ€lv i förtexterna, dĂ€r den bara annonserar sig som ”Furious 6”. Det krĂ€vs en sĂ€rskilt slapp filmserie för att komma undan med det, kan jag kĂ€nna. TĂ€nk om Sagan om ringen: HĂ€rskarringen (2001) hade följts upp av Sagan om de tvĂ„ tornen (2002) och Ringen 3.

FREDRIK FYHR

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *