Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 112

Clark har naturligtvis hamnat i ett koma.


Avsnitt 112. Familjen Karlsson-Persson Ă€r samlade runt Clarks sjukhusbĂ€dd – han har naturligtvis hamnat i ett koma. En hop förvĂ€ntansfulla ungdomar möter Sten Frisk, som anlĂ€nder till sitt nya hus med Eivor, genom att slĂ„ ihop hĂ€nderna och utropa ”Hej Jesus!” Clark önskar livstid till Kotten men han fĂ„r bara tre mĂ„nader fĂ€ngelse för rattfylla men kommer inte fĂ„ sitta av tiden förrĂ€n ”i sommar”. Gunvor har föreningsmöte för Tre kronor. De söker en ny hyresgĂ€st och tydligen har en mycket generös norrman hört av sig och betalat flera Ă„rshyror. Samuel hittar ett random bonzaitrĂ€d som han gĂ„r med till Sten, som sen sĂ€ger att han arbetat pĂ„ det i flera Ă„r. Han babblar sedan en hel del om intelligent design och lockar över Samuel till hans företag, som tydligen sĂ€ljer kokböcker ”och annat”. Kotten gĂ„r till sjukhuset med en ask choklad till koma-Clark för att be om ursĂ€kt. IstĂ€llet stĂ„r han som en patetisk gubbe i lĂ„dan bakom ett hörn och tjuvlyssnar pĂ„ Larry som freakar över det lĂ„ga fĂ€ngelsestraffet. Efter Farhad kommer nu en till iransk man och letar efter Shaisteh pĂ„ sjukhuset. Birgitta blir oroad, men det visar sig att det Ă€r hennes kusin Amir frĂ„n Malmö och Shaisteh glĂ€djefreakar istĂ€llet. Taggen och Samuel snackar om Alva och Ulrika bölar med Sussi om Clark. Alla utom Samuel har dĂ„ligt samvete och kĂ€nner att Clark kanske inte Ă€r nĂ„gon vĂ„ldtĂ€ktsman. Kotten försöker be om ursĂ€kt för Karlsson-Persson igen, nu medan de tittar pĂ„ nĂ„gon monsterfilm. De Ă€r direkt mordiska mot honom. Det visar sig att Tre kronors nya hyresvĂ€rd Ă€r företaget ”HelGon”, det vill sĂ€ga Sten Frisk, som kommer med sina slavar och skriver pĂ„ kontraktet innan Gunvor hinner bli misstĂ€nksam. Kotten kan inte betala sin hotellvistelse eftersom hans kreditkort Ă€r spĂ€rrat. Det blir konstig stĂ€mning nĂ€r Amir och Kassler blir introducerade för varandra. Amir erkĂ€nner sen att han Ă€r lite oroad över att Kassler Ă€r polis. Sen berĂ€ttar han att han just kommit undan en razzia, eftersom han Ă€r efterlyst och i landet illegalt sĂ„ det kan ju ha nĂ„got med saken att göra. Taggen har gjort en kopia pĂ„ Munchs ”Skriet”. Norton Ă€r imponerad över Taggens talanger och Larry klĂ€cker genast tanken att krĂ€nga den. Pamela pushar Jackie om att skaffa barn nĂ€r Kotten ringer pĂ„ och passiv-aggressivt försöker bjuda in sig sjĂ€lv, eftersom han inte har nĂ„gonstans att bo. Norton försöker prata om framtiden med Tommy men det slutar bara med att de gĂ„r igenom gamla kriminella historier ur deras förflutna. Sten stĂ„r inför sina slavar med en karta och en massa knappar. Via en otroligt babblig bön hetsar han dom till att ”sprida budskapet” till ”varje bakgĂ„rd i mĂ€nniskors sinnen” med mera. Kotten huttrar runt i natten, sĂ€tter sig under en bro och glor.


Krediterad manusförfattare: Mikael Rundquist

Krediterad regissör: Thomas Kaiser


Kommentar

SÄ, Per Ragnar gör entré pÄ riktigt, som en kobra i en leksaksaffÀr. Trots det ostiga eftermÀlet Àr karaktÀren faktiskt rÀtt sÄ ruggig pÄ riktigt. Luften har dÀremot gÄtt ur flera andra skÄdespelare, förmodligen för att alla vet att det Àr sista sÀsongen.

Clarks koma skildras i en nÀstan 1.30 lÄng scen utan dialog. Han Àr faktiskt den fjÀrde Tre kronor-karaktÀren att hamna i ett koma, sÄ sÄ himla speciellt Àr det inte.

Äckliga ljudeffekter vid frukosten i början.

Gillar den skeptiska flyttgubben – den enda som tycker Sten Ă€r konstig.

Samtidigt som Sten anlĂ€nder till MĂ€larviken gĂ„r kyldisken pĂ„ Abbys Deli sönder. Är det nĂ„gon slags kosmisk voodoo pĂ„ gĂ„ng?

Sten ska laga en ”alldeles speciell mĂ„ltid” Ă„t Eivor, men vi fĂ„r aldrig se vad det blir för gott.


Citat

Larry: Clark fixar det hÀr
Tommy: Ja brorsan har ju alltid vart lite svÄr att vÀcka.

Jackie: Det kommer att kÀnnas mycket bÀttre nÀr du till sist har sparat ihop till din stjÀrnkikare.
Samuel: Teleskop mamma. Det heter teleskop!

Birgitta: NĂ€men han var faktiskt riktigt trevlig idag iallafall!
Jackie: Fast det Ă€r tyvĂ€rr inget ovanligt drag hos psykopater…

”Det Ă€r ingen vits att slĂ„ pĂ„ en dynghög. Man blir bara kladdig om fingrarna.” / Larry ”mörkret” Karlsson-Persson till Kotten.

Norton: Han mĂ„la dĂ„ sĂ„ olika… olika tekniker kallas det.
Larry: Som Volkswagen dÄ.
Norton: Volkswagen.
Larry: Ja det finns ju olika. Det finns ju en bubbla, cab, passat, folkabuss va, Carmengia…  men alla Ă€r ju Volkswagen!

”Det var sĂ„ jag tĂ€nkte ocksĂ„â€Šâ€
”Man vĂ€njer sig vĂ€ldigt snabbt”
/ Loopade statiströster. PÄ loop.

”Ah, inte moderat” / Ah inte moderat-rösten

”Det hĂ€r Ă€r ju helt sjukt!” / Samuel

”Det Ă€r inte klokt jag vet” / Sussi


SĂ€song 10


Tre kronor

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *