💿 Fast Five (2011)

Mina tankar gÄr tillbaka till de dÀr DVD-spelarna. I den första The Fast and the Furious (2001) var det vad allt handlade om. Vem Äkte runt och snodde DVD-spelare? Var det strulpellen Vin Diesel, mÄnne?

Tio Är senare. Fast Five. Den bÀsta filmen i den Àr serien sedan den första filmen. Visst, det Àr rÀtt jÀmnt. Men inte sÄ jÀmnt att vi talar om mÄlfoto. Dessa tvÄ stjÀrnor vetter Ät en halva till, medan de tvÄ som gÀllde för 2 Fast 2 Furious vette Ät en halva mindre.

En paradox finns förstÄs i att det nÀstan inte körs nÄgra bilar i Fast Five. IstÀllet har Vin Diesels gÀng förvandlats till en uppbeefad Jönssonliga som i den hÀr filmen Àr ute efter ett kassaskÄp tillhörande Brasiliens Wallenberg.

Det gör att man mÄste frÄga sig vad en bra Fast and the Furious-film egentligen ska vara.

Svaret Àr naturligt: Spela roll, kokosboll. Money talks.

Fast Five Ă€r dessutom pĂ„ ett helt konsekvent sĂ€tt den första delen av den andra delen – den första av de fyra sista. Eller, om man vill, bandets andra skiva efter albumdebuten (Fast & Furious). Allt innan dess var ”Early life”-sektionen pĂ„ Wikipedia.

Konstigt nog pÄminner det lite grann om Harry Potter. Det Àr inte förrÀn den fjÀrde-femte filmen som saker börjar hÀnda och vi kÀnner att serien vet vad den vill vara.

Nej jag har fortfarande inte talat om vad filmen handlar om – det Ă€r mycket roligare att förmedla pĂ„ omvĂ€gar. F&F-serien börjar verkligen mucka grĂ€l med Mission: Impossible-serien hĂ€r, som om skolgĂ„rden inte Ă€r stor nog Ă„t dem bĂ„da. Vin Diesel har sett Tom Cruise och ba hrrrrrhhh! Han mĂ„ste OCKSÅ sno ett kassaskĂ„p som Ă€r helt omöjligt att sno. Som tur Ă€r har han ett gĂ€ng andra karaktĂ€rer parkerade frĂ„n de tidigare filmerna. Gal Gadot frĂ„n fyran, Ludacris och Tyrese Gibson (artisten tidigare kĂ€nd som Tyrese) frĂ„n tvĂ„an. Ingen Bow Wow. NĂ€, jag sa ju att trean bara var en fas!

Å andra sidan Ă€r snubben vid namn Han kvar, för Fast Five Ă€r pĂ„ nĂ„got mirakulöst sett fortfarande en prequel till The Fast and the Furious: Tokyo Drift, som alltsĂ„ var den tredje filmen i serien, första gĂ„ngen vi trĂ€ffade Han och Ă€ven sista, ty han mötte ett grillat öde i en bil (men man ska aldrig sĂ€ga aldrig, i sĂ„dana hĂ€r sĂ„por tenderar folk att överleva bĂ„de det ena och det andra) Jag vet inte hur det Ă€r möjligt att krĂ„ngla till saker som egentligen Ă€r sĂ„ enkla. Betyder det att det Ă€r Tokyo Drift som Ă€r vart serien Ă€r pĂ„ vĂ€g? Ska det vara
 ”finalen”
?

Det nya blodet kommer frĂ„n Dwayne Johnson som spelar Tommy Lee Jones i Jagad gĂ„nger femton ungefĂ€r. Troligen Ă€r det Johnson som pĂ„ egen hand sparkar liv i filmens motor och fĂ„r den att bli sĂ„ pass rapp och kravlöst underhĂ„llande som den Ă€ndĂ„ Ă€r – kanske hans nĂ€rvaro inspirerar filmen till att motivera sig sjĂ€lv ocksĂ„. Vi fĂ„r faktiskt en scen dĂ€r Vin Diesel och Paul Walker stĂ„r pĂ„ en balkong och förklarar för varandra (och oss) exakt vad filmen handlar om, sĂ„ att ingen ska kunna klaga pĂ„ att filmen inte har nĂ„gon story.

”Vi ska rĂ„na killen pĂ„ allt han har och sedan försvinna!”

”Och vi behöver ett team!”

Och vi behöver en Dwayne Johnson hack i hÀl och det Àr precis vad vi fÄr, genom diverse broilade actionscener och en och annan vurpa, alltsammans redigerat och sammanstÀllt av hovregissören Justin Lin pÄ sÀtt som Àr helt habila och nÀstan beundransvÀrda, hade det inte varit för den slutgiltiga smaken av metall.

SÄ att Fast Five Àr en av de bÀsta filmerna i den hÀr serien Àr en sanning vars betydelse Àr relativ. Den försvinner ur ens huvud precis lika snabbt som de tidigare filmerna, men medan den pÄgÄr har den lite mer stuns, som en fudge som fastnar mellan tÀnderna. Det Àr bÀttre Àn syrligt hockeypulver (tvÄan), försvinnande sockervadd (trean) eller sÄdan dÀr bubbelchoklad dÀr man betalar för luft (som fyran).

FREDRIK FYHR

Ett svar till ”💿 Fast Five (2011)”

  1. […] jag sĂ„g det var Fast & Furious första skivan. VĂ€rldsherravĂ€lde, lyx och flĂ€rd. Fast Five var andra skivan, den dĂ€r riktigt vĂ€lproducerade och genomarbetade, Vi Ska Visa Dem Att Vi Menar […]

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *