Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 107

Snacket gÄr.


Avsnitt 107. Clark Ă€r ute och snor tidningar nĂ€r han ser Pamela lĂ€mna Jackies hus. Han nĂ€stan spricker av exaltation nĂ€r han skvallrar om saken för Janet och Larry, sen bestĂ€mmer han sig för att sprida nyheten i hopp om att folk ska bry sig mer om dem och mindre om hans vĂ€rstingfamilj. Det Ă€r för den delen mörka tider för Karlsson-Perssons – deras hus ska ut pĂ„ auktion, men de tĂ€nker inte ge sig utan strid. Janet gĂ„r och deppar pĂ„ jobbet, men saker blir inte bĂ€ttre för Abby sĂ€ger att nu nĂ€r hon inte har fotboja lĂ€ngre mĂ„ste han lĂ„ta henne gĂ„. Superdepp uppstĂ„r. Ulrika klampar in hos Clark medan han sitter och skriver homofoba plakat om hennes mamma. Hon vill ge honom en andra chans och Ă€r redo att skolka frĂ„n skolan för hans skull, men han vill bara vara kompisar för han vill ”vara fri liksom”. Kassler och Shaisteh har en lunchdejt pĂ„ Tre kronor tillsammans med Asrin som bara spelar pĂ„ sin Tamagotchi. Han köper tre stora Abby Special-mackor och Ă€r vĂ€ldigt stolt, men sen fĂ„r han tji eftersom de Ă€r sĂ„vĂ€l muslimer som vegetarianer och dĂ€rmed inte Ă€ter skinka. Kassler blir fascinerad över sina egna vanförestĂ€llningar. Sen kommer Farhad och freakar, varpĂ„ Kassler freakar, varpĂ„ Shaisteh freakar. Men Asrin blir glad över att se sin pappa sĂ„ situationen mynnar ut i ingenting. Clark och Tommy kommer hem efter sin anti-gay-kampanj och verkar vĂ€ldigt glada över skvallret de stĂ€llt till med. Norton fĂ„r höra talas om saken, slĂ„r sönder deras plakat och freakar hĂ„rt. Birgitta skriver sitt slutprov pĂ„ kursen och efterĂ„t sĂ€ger Reidun Bindestam att hon ”lyckats mer Ă€n vĂ€l” och att hon varit hĂ„rd mot henne för att Birgitta behövde provoceras till att göra sitt bĂ€sta. Abby gnĂ€ller om att pengarna pĂ„ delit inte gĂ„r runt sĂ„ Tanja basunerar ut att de ska ha en fest. Kassler gĂ„r till Samuel och freakar pĂ„ vĂ„ldtĂ€ktsanklagelser men Samuel blir bara Ă€nnu mer lyrisk över tanken pĂ„ att Kassler skulle vara Mr. VĂ„ldtĂ€kt. Pamela och Jackie börjar förstĂ„ att snacket gĂ„r. PĂ„ sjukhuset skvallrar tanterna och pĂ„ burgern sopar Pamela till Larry nĂ€r han pikar henne. Ernst ogillar Branteviks uttalanden om hĂ„rdare straff mot brottslingar, sĂ„ han gĂ„r till kollegan Bertil för att ordna ett möte med honom, Brantevik, Edgar Krum och Knut Ramström. Bertil Ă€r dock lika torr som kall, och anser att Ernst blivit dragen i smutsen av Kotten, och dessutom blivit för gammal överlag. Kotten försĂ€ger sig för sina barn och tvingas berĂ€tta att det Ă€r Pamela som Jackie Ă€r ihop med. Samuel och Ulrika tror att han bara hittar pĂ„. Sen kommer nĂ„gon snubbe och kallar deras mamma för ”lebba”. Kotten Ă€r hemlös och stĂ„r och deppar vid en telefonkiosk nĂ€r han trĂ€ffar Kassler. De pratar om hans advokat, Solveig Örnklint, och faktumet att saker ser mörka ut för Kotten eftersom van der Bast Ă€r en nitisk typ.  Janet freakar pĂ„ visningen pĂ„ Karlsson-Perssons hus eftersom alla kunderna Ă€r dissiga ”hyenor”. Efter att Larry pikat Pamela pikar han Jackie och sĂ€ger att hennes privatliv inte Ă€r sĂ„ himla privat lĂ€ngre. Abbys fest gĂ„r av stapeln samtidigt som Ernst och Birgitta har en till lĂ„ngtrĂ„kig middag. Janet deppar om huset som ska sĂ€ljas. Gunvor sĂ€ger att de hade kunnat köpa huset sjĂ€lva om de bara hade pengar, varpĂ„ Janet blĂ€nger anklagande pĂ„ Norton. Kotten kommer hem för att hĂ€mta lite grejer och Jackie freakar pĂ„ honom eftersom hon tror att han Ă€r den som lĂ€ckt ut hennes relation med Pamela. Hon knuffar ner honom pĂ„ golvet medan han ser förbluffad ut. PĂ„ Abbys fest spetsar Clark sin cola med sprit och sitter och glor. Sen valsar han ut pĂ„ dansgolvet och börjar slĂ„ss. Abby och Taggen hĂ„ller fast honom medan ser Ulrika andfĂ„dd och exalterad ut.


Krediterad manusförfattare: Charlotte Orwin

Krediterad regissör: Tomas Laustiola


Kommentar

Det hÀr avsnittet gÄr i princip bara ut pÄ att Jackies och Pamelas relation lÀcker ut.

VÀrmen Àr av nÄgon anledning tillbaka i Karlsson-Perssons hus nu. Kanske vinterklÀderskÀmtet inte höll i lÀngden.

Serien börjar pÄ tal om det kÀnnas lite manusmÀssigt kaotisk. En intrigtrÄd svÀnger Ät ena hÄllet i ett avsnitt och sen Ät andra i nÀsta, som om den ena författaren tar vid dÀr den andra slutat. SÀrskilt Kassler har helt olika agendor beroende pÄ vilka karaktÀrer han Àr i scen med.

Fantastiskt mÄnga exempel pÄ pinsam dans pÄ Abbys fest. Gillar ocksÄ att det ska vara vÀrldens bÀsta fest, dÀr alla Àr lyriska fastÀn de bara dricker lÀsk och dansar discodans som pÄ ett barnkalas. NÀstan sÄ att man saknar the gritty days frÄn sÀsong 5.

Undrar om den ”random snubben” kan vara Oskar eller Jacob frĂ„n Samuels vĂ„ldtĂ€ktslista.

Vilken jÀvla lÀrarutbildning har Reidun gÄtt? Gissning: Ingen.

Janet har gÄtt frÄn rasist till antirasist till vÄldsbenÀgen och nu ömsint martyr. Gillar ÀndÄ ironin i att hon bara fÄr jobb nÀr hon har fotboja.

Ville Vessla-musik nÀr Clark Àr ute och snor tidningar.

Clark har en Ronny & Ragge-tisha. För sÄklart.

Kassler har mjöl runt munnen nÀr han Àter mackor. Method acting.

Är Edgar Krum slĂ€kt med Viktor Krum? Finns det en möjlig Harry Potter-ingĂ„ng till Tre kronor? Think of the possibilities!


Citat

”Jag sĂ„g tanten Koriander stĂ„ och hĂ„ngla med Pamela… biff mot biff liksom!” / Clark

Janet: FĂ„r jag kicken?
Abby: Inte kicken. Men du mÄste sluta.
Janet: Men det Àr ju samma sak!
Abby: Ja, kanske det…

”Nu Ă€r du lite knasig.” / Asrin, om att Kassler köpt en skinkmacka.

”Har ni blivit galna? Har ni tĂ€nkt pĂ„ att Pamela Ă€r mitt barnbarn va, er kusin?” / Norton. Ärligt talat Ă€r det möjligt att man kunnat glömma det vid det hĂ€r laget nĂ€r alla turer gĂ„tt hit och dit.

”Jag har hört en hel del tokigheter om finnar ocksĂ„.” / Kassler, apropĂ„ rasism.

”Jag Ă€r en usel mĂ€nniska. Men tro mig, jag kommer att fĂ„ mitt straff!” / Kotten gör PR för sin egen undergĂ„ng.

Pamela: Han Àr en riktig godbit!
Shaisteh: Godbit…!

”Äru inte klok?!” / Abby

”Bryt!” / Regiassistenten utanför bild alldeles innan eftertexterna.


SĂ€song 9


Tre kronor

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *