Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 105

Farhad Äker upp mot vÀggen.


Avsnitt 105. Clark och Tommy börjar dagen med att riva hela huset. Janet dundrar in och nyper dem i örat och tvingar dem stĂ€da. Ernst lovar Birgitta att sluta babbla om KoltĂ€ppan (fan tro’t). Kotten och Jackie förolĂ€mpar varandra oavbrutet – till slut bryter Kotten ihop och börjar böla. Kassler försöker bjuda ut Shaisteh pĂ„ middag. Hon avvisar honom nervöst och Kassler kastar en trĂ„nande blick efter henne nĂ€r hon gĂ„r. Alva försöker engagera Clark, Tommy och Sussi till en protest mot att de mĂ„ste flytta. Janet verkar eventuellt ha gĂ„tt igĂ„ng pĂ„ idĂ©n för hon har börjat protestaffischera pĂ„ Tre kronor. Sen försöker hon Ă„terigen nita en kund. Clark och Tommy försöker fĂ„ ihop en protestlista pĂ„ köpcentret men ingen vill prata med dem, sĂ„ Clark dricker öl istĂ€llet. De fĂ„r hjĂ€lp av Pamela som tycker de suger pĂ„ att ta folk och dessutom gĂ€rna ser att de flyttar. En glad iranier springer in i Birgitta pĂ„ sjukhuset och söker Shaisteh. Han ber henne hĂ€lsa frĂ„n Farhad. NĂ€r Shaisteh kommer tillbaka och fĂ„r höra om saken fĂ„r hon panik och sticker (oklart vart). Samuel fortsĂ€tter sin jakt pĂ„ vĂ„ldtĂ€ktsmannen och pushar Ulrika om vad som hĂ€nde pĂ„ vĂ„ldtĂ€ktsnatten. Han Ă€r Ă„terigen sĂ€ker pĂ„ Jojjes skuld. Sen blir han övertygad om att Alva i sjĂ€lva verket blivit vĂ„ldtagen av Kassler. Ernst försöker pracka pĂ„ Eivor ”ekonomisk kompensation” och biljetter till en avlĂ€gsen plats (Ă€ven kĂ€nt som ”hit!”, ett ”fantastiskt rofyllt och mycket vackert stĂ€lle”) men hon vill inte ha nĂ„got av honom för hon ska pĂ„ frĂ€lsarturnĂ© med Sten. Lika glad för det Ă€r Ernst eftersom han bara ville att Eivor skulle försvinna frĂ„n MĂ€larviken med sin lill-Krister. Shaisteh rullar nĂ„gon slags vagn genom nĂ„gon slags ödslig kĂ€llarkorridor nĂ€r Farhad dyker upp och sĂ€ger hej – en otroligt tafflig hustrumisshandel följer. Tanja och Abby samsas om det hĂ€r med Janet, i en konstig och halvregisserad dialog som inte landar nĂ„gonstans. Ulrika skriver pĂ„ Clark och Tommys lapp och sĂ€ger att hon blir jĂ€tteledsen om de skulle flytta, sen dricker hon av hans sprit. NĂ€r flaskan Ă€r slut hĂ€nger de pĂ„ en bĂ€nk och lullar sig. Sen kommer fyra poliser och sĂ€ger ”heeej Clarrrk!”som om de kĂ€nt varandra hela livet. Ulrika krĂ€ks och de bĂ€rs ivĂ€g. Kassler tar sig till den ödsliga kĂ€llarkorridoren, dĂ€r Shaisteh sitter och grĂ„ter med lite nĂ€sblod. Hon berĂ€ttar om Farhads hot varpĂ„ Kassler Ă„ker till Farhads lĂ€genhet. Det Ă€r OK stĂ€mning ett tag men sen Ă„ker Farhad upp mot vĂ€ggen Ă€ndĂ„. Birgitta och Ernst har middag. De pratar om hur otĂ€ckt det Ă€r med Karlsson-Perssons och hur polisen jĂ€mt Ă€r vid deras hus. Sedan ringer polisen pĂ„ hos dem sjĂ€lva, och dumpar ”Fullrika”.  Hemma hos Karlsson-Perssons har kommunen kapat vĂ€rmen varpĂ„ alla sitter inomhus i vinterklĂ€der (de har isolerat fönstren med tidningarnas löpsedlar pĂ„ Kotten). Clark kommer hem full via polispiket – Janet och Larry Ă€r klara över att de mĂ„ste bli hederliga medborgare. Pamela kommer hem till Jackie som makalöst nog fortfarande vill försöka ”reda ut” saker med Kotten – rĂ€tt som det Ă€r klampar han in och freakar. Pamela avslöjar allt hot stuff som Jackie sagt till henne. Kotten blir rasande och pressar ut henne ur huset – Jackie slĂ€nger ut bĂ„da tvĂ„ och bryter ihop fullstĂ€ndigt. Sen gĂ„r hon till Kotten pĂ„ Tre kronor, dĂ€r han sitter och olyckligt leker med ett gravljus. Farhad gĂ„r till polisstationen för att anmĂ€la Kassler för misshandel. Kassler sjĂ€lv ger honom muntert anmĂ€lningsansökan. Jackie och Kotten gĂ„r hem och pratar med Samuel (Ulrika Ă€r ju och sover ruset av sig hos Birgitta och Ernst). Kotten velar men Jackie sĂ€ger att de ska skiljas.


Krediterad manusförfattare: Mikael Rundquist.

Krediterad regissör: Tomas Laustiola.


Kommentar

Det verkar finnas nĂ„gon slags bortklippt scen hĂ€r, för karaktĂ€rer refererar till en scen dĂ€r Tanja ”kommer in vid fel tillfĂ€lle” pĂ„ Abby och Janet, men det har vi inte fĂ„tt se.

Jojjes namn var överstruket (i blÀck) pÄ Samuels lista i förra avsnittet men nu har det magiskt blivit av-avstruket.

Spice Girls-affisch pÄ gallerian. Check.

Det enda som stÄr pÄ hyllorna i Tre kronors kyldisk Àr ZeunertslÀsk. Check.

Kotten förklarar för Shaisteh att hennes misshandelsanmĂ€lan typ aldrig kommer leda till nĂ„got, för ”sĂ„ ser saker ut” – hon Ă€r totalt förstĂ„ende, mĂ€rkligt nog.

Jackie har Äterupptagit traditionen att lyssna pÄ Chopin.

Tredje och fjĂ€rde gĂ„ngen gillt för ”ah, inte moderat”-rösten, som kommer tvĂ„ gĂ„nger i samma scen.


Citat

”Jag fattar inte varför alla lipar över att vi ska flytta! SprĂ€ng hela skiten i bitar sĂ€ger jag…” / Clark, och ja, manusgruppen har helt klart börjat tĂ€nka framĂ„t hĂ€r.

”Gubbsjuka tanter Ă€r det vĂ€rsta som finns!” / Tanja

”Va inte sĂ„ ego!” / Sussi.

”Jamen herregud, hur lĂ€tt tror du det Ă€r att vara gift med en… djiisbiiit!” / Kotten

”Det Ă€r vĂ€l bara att ge upp Ă„ lĂ„ta alla idioter bestĂ€mma hur det ska va…” /Janet

Tommy: Vad hÄlleru pÄ med?
Clark: Jag tar en liten öl. Är det nĂ„ fel med det? Det Ă€r ju det enda vi duger till, eller hur.

Clark: Tja!
Ulrika: Hej… eh, tja!

”Jag skulle just bara bjuda lilla fröken pĂ„ en drink… men det kanske bara e vitt vin och biskvier som duger!” / Clark

Samuel: AlltsÄ, jag vet att jag inte borde irritera mig. Han gör det sÀkert för att vara snÀll, men jag önskar sÄ att han lade av med att jaga vÄldtÀktsmÀn!
Taggen: Ja… vilda berĂ€ttelser om Jojje the Ripper.

”Det fattaruvĂ€l, blockhead?” / Larry

”Hej dĂ„ Karlsson-Persson, Hej Svensson. Fattaru?” / Janet

Pamela: Din fru Àr kÀr i mig!
Kotten: DU LJUGER!
Pamela: Hon Àr flata, gay, homo!
Kotten: DU ÄR JU FULLSTÄNDIGT RABIAT, DIN SATANS NYMFOMAN!

”Är det sant, det dĂ€r hon sĂ€ger… det Ă€r om.. om att… att du Ă€r… du vet… det dĂ€r” / Kotten


SĂ€song 9


Tre kronor

Ett svar pĂ„ ”đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 105”

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *