đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 104

Clark och Ulrika tar en ride.


Avsnitt 104. StĂ€mningen Ă€r kallare Ă€n nĂ„gonsin hos Korianders – Jackie sitter och tittar pĂ„ TV4:s rullande TV-tablĂ„ i apati, men Kotten bara klagar pĂ„ att det inte finns nĂ„gon frukost. Eivor gullar med sin nya bebis och tittar pĂ„ ett creepy VHS-band som Sten Frisk har spelat in, dĂ€r han babblar obegripligheter om kulörta himlar, medan han lovar att ”mycket snart fĂ„r vi omfamna varann”. Kassler Ă€r nu vĂ€ldigt gullig mot Shaisteh. De tar en ”romantisk promenad” till tonerna av lökig spansk gitarrmusik och han ger henne sitt nummer om det nu blir sĂ„ att hon ska ”silljas”. Tanja pushar Abby till att ta ett snack med Janet, men det slutar bara med att hon nyper honom i rumpan igen. Samuel Ă€r besatt av Alvas vĂ„ldtĂ€kt och har gjort en sju namn lĂ„ng lista över alla misstĂ€nkta, men Alva försöker istĂ€llet prata om Gandhi. Samuel Ă€r övertygad om att Jojje Ă€r den skyldige – han försöker övertyga Kassler som avfĂ€rdar hans pojkvaskeri. Samuel reagerar genom att Ă€ndra sin huvudmisstĂ€nkta till Doktor Roland. Kotten gĂ„r till Eivor och ynklar sig eftersom alla hatar honom – hon förklarar sĂ„ fint hon kan att inte heller hon vill ha nĂ„got med honom att göra. Janet freakar pĂ„ Tommy och Clark som snott vinterdĂ€ck. Sten har uttalat sig i tidningen om Kottens ohederlighet. Norton berĂ€ttar för Larry att han kĂ€nner Sten och han Ă€r satan sjĂ€lv. Shaisteh och Birgitta har ett förtroligt samtal om hur det Ă€r att vara misshandlad. Samuel pratar med nĂ„gon i telefon som ger Doktor Roland alibi. Han stryker honom frĂ„n sin lista (han har Ă€ven, av oklar anledning, strukit Jojje). Ulrika Ă€r ute och gĂ„r nĂ€r en MC tvĂ€rnitar framför henne. Det visar sig vara Clark. Han bjuder henne pĂ„ en ride till tonerna av töntig rockmusik, sen blir de jagade av en polisbil. Clark kör in bakom ett berg vilket polisen tydligen inte ser. Ulrika försöker lĂ€xa upp honom men de hĂ„nglar istĂ€llet. Jackie gĂ„r och freakar pĂ„ Eivor som avslöjar att Eivor och Kotten varit med varandra fler gĂ„nger Ă€n bara en varpĂ„ Jackie drabbas av nĂ„gon slags spirituell kollaps.  Ernst vill gĂ„ pĂ„ promenad och (sĂ„klart) Ă„ka till KoltĂ€ppan i helgen. Men Birgitta Ă€r (sĂ„klart) fortfarande upptagen med sin kurs. Dessutom tycker hon att KoltĂ€ppan bara Ă€r ett monument över koma-Emma och hon antyder att han borde sĂ€lja stĂ€llet. Familjen Karlsson-Persson sitter och spelar Tjuv & polis nĂ€r Kassler kommer in och sĂ€ger att de ska vara utflyttade om tvĂ„ veckor. Jackie sitter pĂ„ MĂ€larmötet och dricker nĂ„got odefinierbart nĂ€r Pamela motvilligt sĂ€tter sig för en sen dejt. De har en smetig dialog om bitter skuld och skam. En trött skĂ„nsk bartender sĂ€ger minst tre gĂ„nger att de stĂ€nger. De bestĂ€mmer sig för att gĂ„ hem till Pamelas.


Krediterad manusförfattare: Mikael Rundquist.

Krediterad regissör: Tomas Laustiola.


Kommentar

Avsnittet Àr regisserat av TOMAS LAUSTIOLA, krediterat i VERSALER. Tomas Laustiola spelade alltsÄ Charlie tidigare, fyi.

Extra mycket övertydliga musikspĂ„r och ljudeffekter i serien nuförtiden – det hjĂ€lper nĂ€r allt babbel blir för tjötigt. Fast bakgrundsljuden Ă€r mixade lite för högt. Jag borde inte ha lagt mĂ€rke till nĂ„gon i ”bakgrundssorlet” som sĂ€ger ”ah, inte moderat”, vilket anvĂ€nts i Ă„tminstone tvĂ„ avsnitt… MVH nörden.

Undrar om det Àr samma MC som Klimax hade.

Clark och Ulrika har inte mycket till hĂ„ngel egentligen. Man ser mest hans bakhuvud och sĂ„ hörs – Ă„terigen – vĂ€ldigt högljudda slafsljud. Eventuellt Ă€r de ocksĂ„ Ă„teranvĂ€nda frĂ„n tidigare sĂ€songer.

Scenen dÀr Kotten kommer till Eivor Àr skum. Först Àr han inte i bild och ett högt c ligger pÄ ljudspÄret och det ser ut som att hon ska bli mördad. Jag fattar inte hur de tÀnkte dÀr.

Samuels vĂ„ldtĂ€ktslista psykar mig. Förutom Abby, Tommy, Clark och Jojje stĂ„r Ă€ven ”Oscar”, ”Kenneth” och ”Jacob” pĂ„ listan. Vilka Ă€r dessa tre?! Hur har han kommit fram till dem? Irriterande att det finns tre osynliga karaktĂ€rer till i nĂ€rheten!

Samuel har Ă€rvt Klimax’ obligatoriska Backstreet Boys-frilla.

ÄndĂ„ rĂ€tt coolt att de verkar öppna dörren för slutet i nĂ€sta sĂ€song redan hĂ€r.

Korianders kylskĂ„p Ă€r helt tomt. Det Ă€r vĂ€l dĂ€rför det inte finns nĂ„gon frukost… ingen har handlat.

Alva har samma historiebok som jag hade i högstadiet. Skulle sĂ€ga att jag börjar bli gammal… men jag skriver ju det hĂ€r, sĂ„ det talar vĂ€l för sig sjĂ€lvt.

PĂ„ TV-tablĂ„n som Jackie kollar pĂ„ kan man se att ”Skilda vĂ€rldar” gĂ„r 18.30. GĂ„r Ă€ven ”Tre kronor” i MĂ€larviken? I sĂ„ fall Ă€r det ju riktigt utspejsat.

Att Kassler ska falla för Shaisteh Àr fint men helt random.

Älskar Sussis gula plastklocka.

Kotten delar förstasidan pĂ„ Expressen med Peter Dalle, som har en ”ny filmsuccĂ©” samt ”dansbandskungarna” som ”bildar ny supergrupp”.

Börje Ahlstedt Àr pÄ en helt annan vÀxel Àn de andra skÄdespelarna. Han mÄste upprepa sina repliker, vifta med hÀnderna och slÄ pÄ sina medskÄdisar för att fÄ igÄng dem.


Citat

”Han Ă€r inte alltid pĂ„ TV, bara just nu” / Eivor till sin bebis om TV-Sten. Överlag en skum metareplik dock. Jag menar, de Ă€r ju alla pĂ„ TV!

”Varje gĂ„ng nĂ„gon bestĂ€ller en skinkmacka sĂ„ tar hon ju det bara som en ursĂ€kt för att fĂ„ nypa i dina skinkor!” / Tanja om Janet till Abby.

”Snart finns det ju inget kvar Ă„ plundra och dĂ„ mĂ„ste man ju dra vidare” / Clark, om att familjen mĂ„ste flytta.

”Jag Ă€r hellre rik och körd Ă€n fattig och körd” / Clark.

”VadĂ„, min lilla pumpkapaj…?” / Abby hittar pĂ„ nya ord.

”Jag har gjort en lista pĂ„ alla killar som skulle kunnat vĂ„ldta dig.” / Samuel till Alva.

”Dessutom kan vi inte Ă„ka till Peru och förhöra Jojje, med en fickvarm kladdlapp som grund.” / Kassler.

”Ni ska nog fĂ„ vad ni Ă€r vĂ€rda… ni ska fĂ„ varsin fet smĂ€ll pĂ„ flabben! Och dĂ„ snackar jag bara om förrĂ€tten!” / Janet

”Han kan ha en kollektbössa i ena handen och en granat i den andra.” / Norton, om Sten Frisk.

”Stavas Frisk, uttalas Satan!” / Norton pĂ„ returen.

”Schysst att du titta in Bengan, vi sitter just och spelar Tjuv & polis va, men det Ă€r ju ingen som vill vara snut sĂ„ du kanske kan hoppa in?” / Larry till Kassler.

”Du tror att av en puss blir allt bra eller? Det mĂ„ste ju Ă„tminstone va tvĂ„…” / Ulrika

”Men morsan jag hade ju precis rĂ„nat en bank nu!” / Clark, efter att Janet tjongar Tjuv & polis-brĂ€det upp i luften.

”Jag lĂ€r ju inte bli Ă„rets svensk, precis.”
”Tur att man inte kan bli det lĂ€ngre”
/ Kotten, Kassler och tidens bortglömda journalism.

”Du Ă€r ju inte klok!” / Ulrika


SĂ€song 9


Tre kronor

Ett svar till ”đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 104”

  1. […] Oklart nu om den platsen ens finns kvar. FrĂ„gan Ă€r dĂ„ vart Jackie och Pamela dinerar i avsnitt 104 och vart Janet snor tantens plĂ„nbok i avsnitt 106. Är det ocksĂ„ Bakfickan? Eller MĂ€larmötet? […]

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *