Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 103

Shaisteh kommer till jobbet med en blÄtira.


Avsnitt 103. Alla mobbar Samuel för hans UFO-flopp medan familjen Koriander gör sig redo för familjeterapi. Förutom att deppa sĂ„ har Samuel Ă€ven blivit utesluten ur UFO-föreningen av doktor Roland. Eivor pratar med Sten i telefon. Tydligen ska hon fĂ„ en överraskning, ”en sorts present”. Shaisteh kommer till jobbet med en blĂ„tira. Hon pĂ„stĂ„r muntert att hon ”ramlat i köket”. Kassler kommer till Karlsson-Persson med trĂ„kiga nyheter – ”myndigheterna har dragit igĂ„ng en process” för att fĂ„ dem att flytta. PĂ„ Tre kronor kallar en kund Abby för laktristomte och n-ord varpĂ„ Janet freakar ut, kallar honom rasistĂ€ckel, kastar honom över disken och nitar honom. Ulrika svĂ€nger förbi hos Clark för att tacka honom, eftersom han jagade bort blottaren i förra avsnittet. Clark rĂ„kar stĂ„ i full samundervisning och trimma sin moppe. I övrigt Ă€r han sitt vanliga truliga jag och Ulrika verkar försiktigt nyfiken. Shaisteh gĂ„r för att anmĂ€la sin man till polisen men de agerar med absolut rasism. PĂ„ sjukhuset blir hon dessutom attackerad av Kassler, som dock fĂ„r en tankestĂ€llare nĂ€r han ser hennes blĂ„tira. Larry gĂ„r till Tre kronor och freakar pĂ„ Janet, som stĂ„r och dansar Lambada med en extremt motvillig Abby. Sen freakar han svartsjukt pĂ„ Abby ocksĂ„ medan han Ă€ndĂ„ hĂ„ller pĂ„. I ett rum med tickande klocka har familjen Koriander familjeterapi. Terapeuten Ă€r Erland Svenningsen, en riktig filbunke i stickad tröja som genast börjar psykoanalysera dem och komma med nonsensmetaforer. Han tvingar familjen att ta varandras hĂ€nder, kramas och förlĂ„tas. Han undrar ocksĂ„ om Kottens manlighet blivit sĂ„rad av Jackies affĂ€r. Samuel skiter i allt för han Ă€r bara förbannad pĂ„ Doktor Roland. Ernst babblar vidare om KoltĂ€ppan, den hĂ€r gĂ„ngen vid Emma, den enda som kan lyssna pĂ„ honom eftersom hon ligger i ett koma. Kassler pushar Shaisteh om blĂ„tiran, nu plötsligt vĂ€ldigt intresserad av hennes vĂ€lmĂ„ende. Hon berĂ€ttar att hennes ex-man Farhad misshandlat henne medan ett högt c och ekon av persiskt prat ligger pĂ„ ljudspĂ„ret. Pamela deppar om Jackie för Gunvor men Gunvor försöker förklara att Jackies reaktion inte Ă€r sĂ„ konstig och att Pamela mĂ„ste försöka respektera hennes val. Kotten gĂ„r in pĂ„ en kiosk och försöker köpa alla ex av Aftonbladet och Expressen eftersom det visar sig att hans fertila affĂ€r med Eivor stĂ„r pĂ„ förstasidan. Han hamnar i en obegriplig brottningsmatch med kassörskan och ramlar ihop – sen kommer Jackie in och ser löpsedeln, varpĂ„ hon daskar honom i huvudet. Samtidigt tjuvlĂ€ser Ernst tidningen bakom axeln pĂ„ en frĂ€mling i en hiss. Alva gĂ„r till Samuel för att prata med honom om saken men Samuel Ă€r trött pĂ„ allt som har med Kotten att göra – istĂ€llet har han blivit övertygad om att Jojje var den som vĂ„ldtog Alva. Kassler klampar in pĂ„ polisstationen och blir vĂ„ldsam mot sina unga kolleger eftersom de Ă€r ”slödder” och en ”skam för hela poliskĂ„ren”, samt att han kan göra dem till trafikpoliser. Shaisteh och Kassler utbyter dramatiska blickar. Gunvor försöker Ă„terigen ta sig igenom en middag med Karlsson-Perssons. Den hĂ€r gĂ„ngen Ă€r det Janet som bjuder pĂ„ sin mormors ”svartsoppa”. Sedan super hon Gunvor under bordet varpĂ„ hon hĂ„ller ett brandtal om hur de ska glömma allt gammalt groll. Samtidigt blubbar hon ur sig att Karlsson-Perssons mĂ„ste flytta, varpĂ„ Sussi freakar. Eivor fĂ„r blommor av Sten. Det visar sig att ”överraskningen” Ă€r löpsedlarna dĂ€r hennes affĂ€r med Kotten avslöjas. Hon reagerar med att vattnet gĂ„r. Samuel och Ulrika ger Kotten the silent treatment. Jackie Ă€r extremt hotfull. PĂ„ sitt hĂ„ll freakar Ernst med tidningen i hand. Jackie kallar Eivor för en ”Ă€cklig liten apa” medan Kotten försöker förklara sin gamla affĂ€r. Samtidigt har Eivor en ganska torftig förlossning, men hon föder hursomhelst en son.


Krediterad manusförfattare: Anders Brundin.

Krediterad regissör: Richard Holm.


Kommentar

Erland Svenningsen spelas av Per Holmberg, aka Henrik Bjurhed frĂ„n ”Rederiet”. Worlds collide!

Lustigt att Janet gÄr frÄn rasist till militant antirasist pÄ ett avsnitt.

Enormt lĂ„ga odds pĂ„ att Jojje – som inte ens Ă€r med i serien lĂ€ngre – skulle vara skyldig till vĂ„ldtĂ€kten. Herrings blir inte mer red Ă€n sĂ„.

Eivor pushar Shaisteh om att hon vet att det var hon som hjÀlpte flyktingen att rymma. KÀnns vÀl inte som att sÄ jÀttemÄnga andra prime suspects finns pÄ sjukhuset.

Inget annat avsnitt i nÄgon annan TV-serie har varit lika besatt av ordet helikopter.

Samuel har tvÄ morgonrockar pÄ sig i det hÀr avsnittet. En rödgrÄrandig och en svartblÄrandig. Han Àr prins Morgonrock.

Älskar att Aftonbladet puls stĂ„r i hyllan pĂ„ kiosken. Those were the days.

MÄnga ekoeffekter pÄ ljudspÄret.

Alva har backat frÄn sitt tidigare avtal och vill tydligen inte brÀnna Samuels teleskop lÀngre.

Pamela och Gunvor Àr för tillfÀllet pÄ avbytarbÀnken i serien och gÄr mest runt och vÀntar pÄ bÀttre tider.

NÀr Sussi lÀmnar bordet anvÀnds samma överdrivna ljudeffekter som nÀr Ulrika gjorde det i förra avsnittet.


Citat

”Tycker du om min nya ögonskugga?” / Shaisteh har ”ramlat i köket”

Eivor: FĂ„r ni muslimer sminka er egentligen?
Shaisteh: Det hÀr handlar mer om kamouflage ser du. NÄgot som muslimer kan allt om. Terroristsminkning. Grönt rouge!

”Mitt rykte som seriös UFO-forskare Ă€r förstört. Allt pĂ„ grund av en jĂ€vla helikopter. En sketen jĂ€vla polishelikopter…!” / Samuel

”Vi bjuder in Sussis kille ocksĂ„, han mĂ„larkludden” / Janet, om Taggen.

”Jag har varit tillrĂ€ckligt lĂ€nge inom sjukvĂ„rden för att kĂ€nna igen ett misshandlat öga!” / Birgitta har dock inte lĂ€rt sig facksprĂ„k.

”Han fĂ„r vĂ€l börja tro pĂ„ tomten nu eller nĂ„t.” / Ulrika om Samuels UFO-besvikelse.

”Du! Hon Ă€r fortfarande ung och frĂ€sch, va. Och fast i hullet! Och du hĂ„ller dig lugn ocksĂ„!” / Larry (han som blir duad Ă€r en totalt random person man aldrig fĂ„r se ansiktet pĂ„)

Erland: Vi har alla roller i ett stort drama. Om vi tĂ€nker oss att familjen Ă€r den farkost som ska ta oss mot framtiden, och omvĂ€rlden Ă€r en skĂ€rgĂ„rd dĂ€r vi inte riktigt kĂ€nner alla kobbar och skĂ€r. Ibland blir det kanske dimma… och dĂ„ stöter vi pĂ„ grund.
Ulrika: Vad snackar du om?!

”Vad Ă€r det hĂ€r? Partiledare? Heh! Undrar vem det kan vara…” / Kottens famous last words inför löpsedlarna.

”Det hĂ€r Ă€r helsjukt” / Samuel.

”Det hĂ€r ju helt sjukt!” / Ulrika.


SĂ€song 9


Tre kronor

Ett svar pĂ„ ”đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 103”

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *