Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 102

Janet omfamnar Abby medan Tanja ser förskrÀckt ut.


Avsnitt 102. Kotten steker Ă€gg pĂ„ morgonen och Ă€r peppad pĂ„ det hĂ€r med att familjen Koriander ska bli ”en riktig familj”. Ingen annan i familjen Ă€r dock övertygad. Tanja och Abby gör reklam för aftonens UFO-landning vid Vattentornet – sen fĂ„r Tanja komplex för att hon inte Ă€r lika snygg som Modesty Blaise. Hela familjen Karlsson-Persson ger Janet en psykande silent treatment tills hon gĂ„r med pĂ„ att ta jobbet pĂ„ delit. Kotten blir intervjuad i trĂ€dgĂ„rden och gör en löjlig fotosession om hans nya liv som trĂ€dgĂ„rdstomte, men en seriös reporter pĂ„pekar att Ă„klagare van der Bast pĂ„stĂ„r att han fifflat med partiets pengar. Birgitta och Ernst anlĂ€nder till KoltĂ€ppan men det slutar bara med att han gaggar i oĂ€ndligheten om koma-Emma. Sen har de en stel middag med den reformerade familjen Koriander, dĂ€r Ernst pĂ„ tal om ingenting sĂ€ger att de ska flytta dit. Birgitta blir stĂ€lld men sĂ€ger inte ifrĂ„n. Det gör dĂ€remot Ulrika, som freakar pĂ„ att ”ingen tĂ€nker pĂ„ mormor”, sedan gĂ„r hon mycket högljutt till sitt rum. Kassler tar Janet till Tre kronor. Hon tycker allt stinker fram tills dess att hon trĂ€ffar Abby, som hon tycker Ă€r en svart liten lĂ€ckerbit. Hon utbrister n-ordet, omfamnar hans huvud och insinuerar bĂ„de det ena och det andra, medan Tanja ser förskrĂ€ckt ut. Sedan överöser hon honom med rasistiskt kodade anekdoter om sina exotiska resor i Afrika med sin vĂ€ninna Gittan. Samuel fortsĂ€tter jiddra om UFO:n för Alva och vill att hon ska följa med nĂ€r dom landar vid Vattentornet. Hon lovar att följa med om hon fĂ„r brĂ€nna hans teleskop om det inte kommer nĂ„gra utomjordingar. Samuel gĂ„r med pĂ„ den dumma dealen. Kotten trĂ€ffar Eivor pĂ„ sjukhuset. Han pratar hoppfullt om sitt nya familjeliv, samtidigt som han lyssnar pĂ„ sin eventuella oĂ€kting sparka i hennes mage. MĂ„nga har kommit till UFO-mötet bland annat den creepy Doktor Roland och en mycket synbar Statoil-truck. Kassler ska komma och hĂ€mta flyktingen men han har ju försvunnit. Kassler fattar att det var Shaisteh som smugglat undan honom. Kassler gĂ„r och freakar pĂ„ henne, och hotar samtidigt hennes barn Asrin som av nĂ„gon anledning ocksĂ„ Ă€r pĂ„ sjukhuset. Ulrika Ă€r pĂ„ vĂ€g till UFO-mötet nĂ€r en blottare helt random dyker upp och visar snoppen. Clark dyker upp pĂ„ tal om ingenting och jagar bort honom. Birgitta freakar pĂ„ Ernst för att han var pinsam pĂ„ middagen. Jackie sĂ€ger i sin tur till Kotten att de behöver gĂ„ till en familjeterapeut. Samuel hĂ„ller ett brandtal pĂ„ UFO-mötet vid vattentornet. NĂ€r kvĂ€llen kommer uppstĂ„r ett ljus pĂ„ himlen – det hela hĂ„ller pĂ„ hur lĂ€nge som helst till det naturligtvis visar sig att det inte Ă€r ett UFO utan en polishelikopter. Total tumult bryter av nĂ„gon anledning ut och Samuel börjar nĂ€stan grĂ„ta av besvikelse.


Krediterad manusförfattare: Pia Gradvall.

Krediterad regissör: Richard Holm.


Kommentar

AaaaaaaallltsĂ„Ă„Ă„Ă„Ă„Ă„Ă„Ă„Ă„Ă„… Janets sexuella rasse-trakasserier pĂ„ Abby krĂ€ver dödens skĂ€mskudde att ta sig igenom. Samtidigt Ă€r de ganska progressiva för sin tid, med tanke pĂ„ den otypiska genustwisten.

Det tog alltsÄ tre sÀsonger för dem att fÄ ett slut pÄ UFO-stÄhejet.

”Blottaren” borde vara ett av Tre kronors mest ihĂ„gkomna och klassiska ögonblick.

Larrys silent treatment Àr komplett med solglasögon. De har Àven stÀllt gurkan upprÀtt pÄ frukostbordet av nÄgon anledning.

Konstiga ljud kommer frÄn Clarks nÀsa hela avsnittet. Det verkar som att han ska vara förkyld, för alla sÀger Ät honom att snyta sig.

Tanja har av nÄgon anledning vÀrsta kollen pÄ Modesty Blaise.

Jackie och Pamela har samma blÄ skjortor.

Ljudet av trappor och dörrsmÀll nÀr Ulrika lÀmnar bordet Àr absurt övertydligt, ungefÀr som om nÄgon stÄr utanför bild och stampar med fötterna.

Fantastiska blipp blopp-ljudeffekter och ”rymdmusik” vid UFO-landningen.

Generellt sett inte sĂ„ pjĂ„kigt fotat avsnitt – snygga bildkompositioner och Hitchcocks in- och utzoomning i slutet. MVH nörden.

Familjen Karlsson-Persson har kvar DrömkÄken och Siste actionhjÀlten-VHS:erna som Reine Àgde back in the day.

Om inte Doktor Roland Àr vÄldtÀktsmannen Àr jag Gunde Svan.

Ett sĂ„dant avsnitt dĂ€r eftertexterna kommer med pianoversionen av seriens titelmelodi. Vi ska alltsĂ„ tycka att Samules UFO-fail Ă€r… tragisk? Eller kanske bara ”lite ledsam sĂ„dĂ€r”.


Citat

”VadĂ„ fĂ„r man snacka nu eller?” / Clark hĂ€nger inte med pĂ„ nĂ€r silent treatmentet Ă€r slut.

”Steget frĂ„n partiordförande till trĂ€dgĂ„rdstomte Ă€r ganska stort, vad var det som hĂ€nde egentligen?” / SkĂ„nsk reporter med tappert Varan TV-liknande stoneface

Janet: Du Àr inte sÄ noga med Älder va? Eller att jag har ring pÄ fingret?
Abby: HjÀlp. Vad Àr det som hÀnder hÀr?
Janet: Vad det Àr som hÀnder? I mitt hjÀrta hÀnder det kÀrlek! KÀrlek! *Morr*

Janet: Jamen fattar du inte vart vi var nÄnstans?
Abby: VadÄ, Pite havsbad?
Janet: Amen dumma dig inte, va. Vi var ju i Gambia! Ditt hemland!
Abby: Grattis. Uganda.
Janet: Jaja men det Àr ju nÀstan samma sak!

Jackie: Har du cyklat?
Skadat barn: Ja.
Jackie: Omkull ocksĂ„… va?

”I’m a Karlsson-Persson…!” / Larry

”Det Ă€r sĂ„n dĂ€r brijeee!” / Larry, ostkĂ€nnaren.

Eivor: Det var precis som vi trodde. Han har fÄtt hjÀrnskakning.
Kassler: Ja, men nu har det skakat fÀrdigt.

”Nu slutar vi leka det hĂ€r kurragömma…” / Kassler.

Blottaren: Hejsan lilla gumman!
Clark: Det dÀr vad den minsta jag har sett du. BehÄll den för dig sjÀlv.

Clark: KÀften, ge hit, det stÄr ju gratis.
Abby: Ja, om man Àr rymdvarelse ja!

”Det hĂ€r Ă€r fullstĂ€ndigt sjukt.” / Taggen


SĂ€song 9


Tre kronor

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *