đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 101

Pamela spionerar utan anledning.


Avsnitt 101. ”Dra Ă„t helvete, jag Ă€r sjuk” Ă€r rubriken pĂ„ Svenska Dagbladets förstasida efter Kottens sjukhusbesök i förra avsnittet. Birgitta kan inte följa med Ernst till hans Ă€lskade smultronstĂ€lle KoltĂ€ppan eftersom hon börjar sin kurs. Janet Ă€r uttrĂ„kad. Larry föreslĂ„r att hon kan brodera och hon nitar honom. DĂ€refter deppar han pĂ„ Tre kronor med lapp för nĂ€san. Kotten freakar pĂ„ Jackie om hennes relation till Pamela – sedan Ă€r han hotfull mot Pamela och sĂ€ger att hon ska vara “jĂ€vligt passiv!” Varken Ulrika eller Alva vill gĂ„ till “polisen” (dvs Kassler) för att prata om vĂ„ldtĂ€kten de bĂ„da varit utsatta för. Taggen tvingar Alva, som erkĂ€nner för Kassler att det finns en vĂ„ldtĂ€ktsman, inte ett UFO, i MĂ€larviken. Han lirkar ur henne att Ulrika Ă€r den andra överlevaren. Birgittas första dag pĂ„ kursen blir lite Ă„ngestladdad eftersom alla andra Ă€r yngre Ă€n hon – dessutom blir hon dissad av den bitchiga lĂ€raren Reidun Bindestam eftersom hennes kunskaper Ă€r förlegade. Taggen har kommit in pĂ„ ”Nyckelbenets” konstskola och Tanja kallar honom “MĂ€larvikens Picasso”. Hon försöker Ă€ven spĂ„ Larrys framtid genom tarotkort. Han undrar om hon verkligen tror pĂ„ sĂ„nt hokus-pokus, men blir sedan genast engagerad i sitt öde. Sen haffar han Taggen med Sussi som nojsar pĂ„ delit. Ernst sĂ€ger förlĂ„t till Kotten för att han attackerade honom pĂ„ sjukhusbĂ€dden. Naturligtvis svarar han genom att patetiskt smöra; Ernst försĂ€krar att inget Ă€r förĂ€ndrat och att han fortfarande Ă€r en stor idiot. Även Larry besöker Kotten med ett strategiskt placerat sexpack Three Hearts. NĂ„gon random sköterska sjasar dock ivĂ€g honom och sen ringer Kotten till kansliet med en alldeles egen telefonkiosk (med telefonkort) som han har pĂ„ rummet för att avsluta vĂ€rstingprojektet och göra familjen Karlsson-Persson hemlösa igen. Pamela berĂ€ttar för Gunvor att hon Ă€r ihop med Jackie. Gunvor reagerar snĂ€llt men nervöst och erkĂ€nner att hon tycker det Ă€r konstigt. Kassler ska skĂ€ra upp en skiva gurka men hugger nĂ€stan av sig fingret. Det Ă€r blod överallt och han svĂ€r pĂ„ finska. Medan han blodar ner hela disken övertygar han en illamĂ„ende Abby att anlita ”en vĂ€rsting” (dvs Janet) till delit. Larry tar sig ett ”karlasnack” med Taggen om Sussi och försĂ€krar att han fĂ„r en smĂ€ll om hon blir pĂ„ smĂ€llen. Han ger honom Ă€ven en stor pĂ„se kondomer och en grogg. I en helt orimlig scen tar Kassler in en blödande, illegal flykting pĂ„ sjukhuset för att sedan bli upprörd nĂ€r Shaisteh vill ge honom vĂ„rd. (Vad gjorde han dĂ€r med honom till att börja med?) Han kallar henne för “infödingshĂ€xa” och blir bortjagad av Jackie. Janet försöker lik förbannat brodera nĂ€r Taggen trĂ€ffar familjen. NĂ€r de hör att han Ă€r konstnĂ€r sĂ„ försöker de krĂ€nga en stulen Chagall. Alva polisanmĂ€ler vĂ„ldtĂ€kten medan Samuel fortsĂ€tter tjata om Doktor Roland. Familjen Koriander lĂ€mnar sjukhuset i samlad trupp nĂ€r Kotten fĂ„r Ă„ka hem – Kotten tvingar Jackie att inför sina barn avslöja att hon varit otrogen, medan Kotten lovar att allt ska bli bra nu. De kramas och hoppar in i en taxi men blir pĂ„ klassiskt Tre kronor-manĂ©r sedda av Pamela som utan anledning stĂ„r och spionerar, tre meter bort men Ă€ndĂ„ helt osedd. Larry bygger upp avslöjandet med Janets nya jobb genom att ge henne fotmassage och choklad – nĂ€r han vĂ€l berĂ€ttar det för henne fĂ„r han dock en till snyting. Birgitta Ă€ltar om att hon Ă€r för gammal för kursen men Ernst ger henne en smörig middag med tĂ€nda ljus och fortsĂ€tter babbla om KoltĂ€ppan. PĂ„ natten vĂ€cker Shaisteh flyktingen ur sin sjukhusbĂ€dd och hjĂ€lper honom fly.


Krediterad manusförfattare: Jacob Beck-Friis.

Krediterad regissör: Richard Holm.


Kommentar

Kassler Ă„tergĂ„r till sina rasistiska Bad Cop-rötter i det hĂ€r avsnittet. Å andra sidan Ă€r han sĂ„ badass att han skĂ€r upp handen med flit för att Ă€ckla Abby till att anlita personen han vill.

Homosexualitet, invandrare, kriminella som vill leva ett gott liv. Serien börjar hÀr, pÄ tal om det, ÄtergÄ till sina socialt intresserade rötter. PÄ liknande sÀtt pÄminner Birgittas kursÄngest om Hans WÀstbergs way back in sÀsong 1.

Scenen nÀr Jackie och Kotten ska berÀtta för barnen att hon varit otrogen Àr plÄgsam, dels för att situationen Àr pinsam, dels för att scenen Àr sÄ knakigt gjord.

PÄ tal om det, sÄg ingen Pamela som stod och stirrade tre meter bort?

Att Kotten har en egen telefonkiosk pÄ sitt sjukhusrum Àr Luis Buñuel-nivÄ av surrealism.


Citat

”Hon försöker förgifta oss med sin jĂ€vla pudelgryta” / Janet om Gunvors matlagning.

”Ni tvĂ„ kan ju flytta ihopa nere pĂ„ lĂ„ngvĂ„rden!” / Janet, medelst skĂ„nska.

“Söp henne en sannsĂ€ck!” / Kassler om Janet och Larrys nĂ€sa.

Kassler: Jag ska se vad jag kan göra. Men arbetslösheten Ă€r ganska stor….
Larry: Och vad tror du att Salvekvick kostar?

“Tig!” Ernst till Kotten.

”SĂ€ra lite smörgĂ„sar va. Å hĂ„lla pĂ„ me grönsaker det behövs ingen utbildning för det hehe… AJ! Perkele saatan!” / Kassler skĂ€r sig.

”Kolla Abby, man ser benet!” / Tanja, om Kasslers slint.

”Titta fan, jĂ€klar va de rinner…!” / Kassler om sitt eget blod.

”Vad ville Mumin sĂ„hĂ€r dags?” / Janet, pĂ„ tal om Kassler.

”Det Ă€r inget allvarligt, bara en liten historia” / Kotten, om Jackies otrohet.

”Inga bebisar eller annan skit” / Larry till Taggen.

”SkĂ„l för min lilla skolflicka!” / Ernst, varpĂ„ Birgitta (aka Christina Schollin) skrattar alldeles för genuint.

”Eru inte klok?” / Janet sĂ€ger det tvĂ„ gĂ„nger.


SĂ€song 9


Tre kronor

Ett svar till ”đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 101”

  1. ”Kassler Ă„tergĂ„r till sina rasistiska Bad Cop-rötter”. Rasistiska, hur dĂ„? Han Ă€r dryg mot alla oavsett hudfĂ€rg.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *