Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“Œ Död pĂ„ nytt (1991)

mini3star

Enligt Kenneth Branagh gick manuset till Död pĂ„ nytt runt till flera olika personer innan det kom till honom. Det rĂ„dde beröringsskrĂ€ck, ingen ville ta i det. Anledningen stavades ockultism. Filmen var en mysteriekomedi som handlade om tidigare liv – var folk religiösa eller vidskepliga? AnsĂ„g man att filmen var vanhelgande eller ett jĂ€rtecken? Det Ă€r lustigt hursomhelst, vilka strömningar som utvecklar sig nĂ€r en kultur lever isolerad loppa med locket pĂ„ i Ă„rtionden. Plötsligt fĂ„r man Hollywood – Nut Town.

I filmen spelar Branagh en typ av privatdetektiv som fĂ„r en kvinna med minnesförlust pĂ„ halsen (Emma Thompson). De gĂ„r till en knasig hypnotisör (Derek Jacobi) och det visar sig att de bĂ„da varit gifta i ett tidigare liv – detta förklarar hoppen tillbaka till ett svartvitt 40-tal, dĂ„ Branagh var en berömd kompositör som efterhand hade ihjĂ€l frugan Thompson i svartsjuka (eller hade han???) och ödet föreslĂ„r att samma sak (pĂ„ nĂ„got sĂ€tt) ska hĂ€nda igen (eller ska det????)

Det Ă€r inte sĂ„ krĂ„ngligt som det lĂ„ter – bara lĂ„ngsökt. NĂ€r man vĂ€l fĂ„r grepp om storyn Ă€r den faktiskt rĂ€tt sĂ„ dum. Men… fluffig! Det finns mycket att gotta sig i hĂ€r – det Ă€r den typ av film som hade varit outhĂ€rdligt medioker om det bara varit en b-film, men nu Ă€r den pimpad med Shakespeare-skĂ„disar, vibrerande musik av Patrick Doyle, starka vibbar av Hitchcock och De Palma, en scenografi med en gammal doft av Hollywoodsk nylon och lĂ€der, samt en hel del europeisk Old World-charm.

Branagh och Thompson var förstĂ„s gifta i verkligheten vid den hĂ€r tiden, vilket eventuellt ger deras samspel en extra nerv – samtidigt Ă€r de bĂ„da sĂ„ proffsiga att de aldrig tappar huvudet. De skryter med sina perfekta amerikanska accenter, medan de perfekt balanserar sina dubbla dubbelroller, och de backas upp av Robin Williams som ovĂ„rdad lĂ„tsasockultist och Wayne Knight som lĂ€spande kompis som verkar bo i ett mörkrum – vi vet att han antingen kommer att ha viktig information och sedan rĂ„ka illa ut, eller försvinna för att rĂ€dda dagen i sista scenen, just nĂ€r vi glömt honom.

Good times, good times.


Dead Again. 1991  USA 107 min. fÀrg, sv/35mm/1.85:1. R: Kenneth Branagh. S: Kenneth Branagh, Emma Thompson, Andy Garcia, Derek Jacobi, Wayne Knight, Robin Williams, Hanna Schygulla, Campbell Scott, Jo Anderson, Lois Hall, Richard Easton, Gregor Hesse, Vasek Simek, Christine Ebersole, Raymond Cruz.


försökigen

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *