Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“Œ Creed II (2018)

mini25star

Rocky-sagan Àr verkligen en helhet större Àn sina delar. Den populÀrkulturella credden gÄr till Michael B. Jordan och regissören Steven Caple Jr men det gÄr inte att komma ifrÄn att Sylvester Stallones ande vilar tung över procedurerna i Creed II. (Tanken var att Stallone skulle regissera, men han backade ljudlöst undan nÀr de rÀtt givna protesterna kom farandes).

För all del, all heder till Jordan – han har rĂ„ skĂ€rpa och hett blod i blick. Men betĂ€nk storyn: Efter att ha sĂ€krat tungviktstiteln Ă€r Creed jr redo att stadga sig med ambitiösa artisten Bianca (Tessa Thompson), men en ”blast from the past” dyker upp i form av ryssen Viktor Drago (Florian Munteanu), drillad av Ivan (Dolph Lundgren) som en gĂ„ng i tiden hade ihjĂ€l hans pappa i ringen.

Creed II pĂ„minner alltsĂ„ en hel del om Rocky II – nĂ€he! Medan vissa blivit besvikna pĂ„ det hĂ€r faktumet, och menat att ”Creed 2” bara blivit ”Rocky 8” sĂ„ Ă€r jag inte förvĂ„nad. Faktum Ă€r att det hĂ€r Ă€r ett sĂ„dant dĂ€r tillfĂ€lle dĂ„ jag höjer pĂ„ hĂ€nderna och sĂ€ger: ”Det var ju vad jag sa om första filmen!” Kanske hypen hinner ikapp sig sjĂ€lv?

I vilket fall som helst tycker jag inte att det Ă€r en skam att se det hĂ€r som en fortsĂ€ttning i den lĂ„nga sĂ„poperan om Rocky Balboa, alldeles oavsett hur mycket ringside han sjĂ€lv hamnat i. En bergfast formula, och insikten om det egna eftermĂ€let, har alltid varit A och O i de hĂ€r filmerna och serien Ă€r faktiskt smĂ„tt unik. TĂ€nk efter: Creed II mĂ„ste lĂ„tsas som att Rocky IV var en bra film för att överhuvudtaget fungera – och se dĂ€r! Lik förbannat Ă€r det sĂ„ pass vĂ€lspelat och vĂ€lgjort att formulan visar sig hĂ„lla för en rond till.

Jag vill nÀstan pÄstÄ att den hÀr filmen skulle bli poÀnglös om det inte kommer en Creed III. Det kan ju inte sluta nu.


2018 USA 130 min. fĂ€rg/codex, ARRIRAW 2.8K/2.39:1. R: Steven Caple Jr. S: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, Phylica Rashad, Dolph Lundgren, Florian Munteanu, Russell Horsnby, Wood Harris, Milo Ventimiglia, Robbie Johns, Andre Ward, Brigitte Nielsen, Patrice Harris, Jacob ’Stich’ Duran, Ana Gerena.

<- Creed.
-> Creepshow.

försökigen

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *