đŸ“œ Videosöndag – vecka 16 2019

<- vecka 15.

15-16 april

SLÄPP FÅNGARNE LOSS – DET ÄR VÅR (1975) & KUNGEN KOMMER TILLBAKA (1966)

SlĂ€pp fĂ„ngarne loss Àr ett stycke list of shame-blindspotting – vilket pĂ„ icke filmsnubbska betyder att jag inte aldrig sett den och sĂ€llan finner anledning att nĂ€mna det högt. Men nu Ă€r det som bekant vĂ„r och jag suktar frihetstema och det finns inga alternativ. Filmen ska köras!

NĂ€r det begav sig sa Tage Danielsson följande om filmen: ”Det hĂ€r Ă€r en absurd fars, och Ă€r det inte absurt att spĂ€rra in mĂ€nniskor? … Det anses vĂ€ldigt opassande att lĂ„sa in ett barn som stulit pappas plĂ„nbok. Lika förlegat Ă€r det att lĂ„sa in brottslingar. För det Ă€r helt vansinnigt och absurt att tĂ€nka sig att nĂ„gon ska kunna bli ‘bĂ€ttre’ eller anpassad till samhĂ€llet genom att lĂ„sas in. UtifrĂ„n den enkla övertygelsen har jag gjort filmen. Och utifrĂ„n den kĂ€nsla av ‘Jag stĂ„r inte ut’, som jag har fĂ„tt nĂ€r jag har besökt fĂ€ngelser, klivit in i en cell och fĂ„tt dörren stĂ€ngd bakom mig. Det Ă€r skandal att kalla inlĂ„sning och straff för fĂ„ngvĂ„rd. Det Ă€r straff dom fĂ„r. DĂ„ ska det ocksĂ„ kallas straff.”

Citatet hÀmtat ur den hÀr informativa texten om finkan och svensk filmhistoria.

Jag Ă€r nĂ€stan hundra pĂ„ att en perfekt dubbel fullĂ€ndas med Kungen kommer tillbaka, en bortglömd kultfilm som nyligen ploppat upp pĂ„ import-Blu-Ray. Den surrealistiska storyn handlar om en fredlig ornitolog som under första vĂ€rldskriget skickas till en fransk smĂ„stad för att desarmera en bomb som tyskarna gömt – istĂ€llet trĂ€ffar han ett par galningar som rymt frĂ„n dĂ„rhuset som tror han Ă€r deras kung. SĂ„ vi slĂ€pper fĂ„ngarna loss igen – men vem Ă€r egentligen galen?

Det Àr lÀtt att förstÄ varför denna sÀregna film blev populÀr nÀr det begav sig, sÀrskilt som gladlynt pamflett mot Vietnamkriget. NÀr krig Àr den naturliga vÀrldsordningen och de som motsÀtter sig finner sig utanför samhÀllet sÄ tar det onekligen a fool to remain sane.


17-18 april

CLOUD ATLAS (2012)

Jag tycker alltid att man ska lida lite pÄ pÄsken, och betrakta sina synder kanske, sÄ jag planerar dÀrför att dra igenom Cloud Atlas, Wachowskisystrarnas episka programförklaring (?) bortom tid och rum. Jag sÄgade filmen friskt nÀr jag sÄg den, och jag Àr nÀstan sÀker pÄ att jag kommer att kÀnna likadant för den nÀr jag ser om den. Men det kÀnns ju Àrligt talat rÀtt kymigt att dissa en film som har sÄ vackra ansprÄk, sÄ för mina synders skull jag ska försöka se filmen ur det mest positiva ljuset man kan tÀnka sig. Kanske det kan bli en liten serie av det till och med.

Och i vilket fall som helst, en film som Cloud Atlas förtjÀnar att bli sedd. Gott om folk tycker om den sÄ har du inte sett den finns det en fin chans att du kan bli en av dem. Och i vilket fall som helst, att den gjorts Àr stort nog.


19-20 april

KRIGETS TROLLKARLAR (1977) & SAGAN OM RINGEN (1978)

Men ja naturligtvis ska vi fira en sekulĂ€r pĂ„sk hĂ€r. Det Ă€r inte en alldeles sjĂ€lvklar högtid Ă€ndĂ„. Har du klagomĂ„l fĂ„r du skicka dem till gud. Lagom mulliga och mysmytologiska Ă€r förstĂ„s Ralph Bakshis tvĂ„ animerade kultklassiker – han hade för liten budget för att nĂ„ ut med sina visioner, vilket förstĂ„s skadade hans superambitiösa berĂ€ttelser, men temat denna vecka verkar vara ”det Ă€r tanken som rĂ€knas”.

Krigets trollkarlar (Wizards) kom samma Är som StjÀrnornas krig, mÀrkligt nog med Mark Hamill som en av röstskÄdespelarna. Filmen utspelar sig pÄ en postapokalyptisk jord dÀr slÀkten trollkarlar och Àlvor slÄss mot en ond trollkarl som anvÀnder teknologi (och Hitler!) för att ta över vÀrlden. PÄ skralkontot syns svepande stillbilder istÀllet för, ni vet, rörliga bilder men Bakshis fantasyvÀrld Àr fantastiskt genomtÀnkt och hans bullriga satir liknar inte riktigt nÄgot annat.

Mer berömd Ă€r Bakshis Sagan om ringen, ett ambitiöst försök till att filmatisera Tolkiens legendariska fantasyroman… kom igen, ge den det. Allt Ă€r relativt. Dessutom Ă€r jag sĂ€ker pĂ„ att det finns lattjolajvare dĂ€r ute som föredrar Bakshis lite unket bokpappersdoftande, smĂ„flummiga vision före Peter Jacksons blockbusterbombardemang. JĂ€mfört bara med sig sjĂ€lv sĂ„ skapar han en imponerande suggestiv atmosfĂ€r som gör att berĂ€ttelsen kommer till liv, och flera karaktĂ€rer (sĂ€rskilt Gandalf) fĂ„r stor pondus.

PÄ skralkontot?  Tja, filmen tÀcker ju tyvÀrr bara halva Tolkiens hela bok och grötar ihop sig mot filmens slutdel innan den ganska hastigt tar slut; nÄgon fortsÀttning kunde inte finansieras. DÀrutöver vÀnde Bakshi pÄ slantarna genom att blanda animation med litografiavteckningar pÄ verkliga modeller; Äsikterna gÄr isÀr om hur vÀl det fungerar, men för min egen del tycker jag effekten Àr snygg pÄ sitt eget sÀregna sÀtt.


21 april

Krigets trollkarlar & Sagan om ringen (matiné)

SUMMER OF SAM (1999)

Spike Lees svettiga skildring av New York-sommaren 1977 har jag sett om nyligen och skrivit nÄgra rader om. Det hela Àr en oklanderlig filmupplevelse och jag slÀnger in den hÀr eftersom storyn faktiskt korsar över pÄsken. SÄ det gills.

FREDRIK FYHR

2 svar till â€đŸ“œ Videosöndag – vecka 16 2019”

  1. […] jag sĂ„g om filmen, som jag tidigare nĂ€mnde att jag skulle göra, och upplevelsen var behagligare Ă€n jag förestĂ€llt mig. Jag gick in med […]

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *