Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“Œ Vem var bruden? (1960)

mini2star 

Sunkig komedi dĂ€r polaren Dino övertalar Tony Curtis att övertyga sin ”svartsjuka” fru (Janet Leigh) att han faktiskt jobbar för FBI. Allt sĂ„ att de kan vara ute och ligga runt med andra! En riktig FBI-agent blir förstĂ„s inblandad och en otroligt lĂ„ngsökt intrig leder till en final i Empire State Building (fast kĂ€llaren, sĂ„ fĂ„ inte för höga förhoppningar). Trög och dum, och Leigh behandlades med större vĂ€rdighet i Psycho samma Ă„r, vilket vĂ€l sĂ€ger en del. Lustigt nog Ă€r Ă€ven John McIntre (sheriff Chambers) och Simon Oakland (psykologen i slutet) med pĂ„ skutan hĂ€r, den sistnĂ€mnde Ă€r halvt engagerad som nĂ„gon slags rysk spion.

Taggar och kopplingar: Sexism i Hollywood, it ain’t new. Jaime Lee Curtis (som Ă€r dotter till Leigh och Curtis) var med i Camerons True Lies som kĂ€nns inspirerad hĂ€rifrĂ„n via nĂ„gra steg.

Who Was That Lady? 1960 USA 115 min. sv/35mm/1.85:1. R: George Sidney. S: Tony Curtis, Dean Martin, Janet Leigh, James Whitmore, John McIntire, Barbara Nichols, Larry Keating, Larry Storch, Simon Oakland, Joi Lansing, Barbara Hines, Marion Javits, Mike Lane.

försökigen

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *