Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“Œ Summer of Sam (1999)

mini3star

Spike Lee mixar Scorsese med Dassin och Fritz Lang i denna otippade skildring av New York, sommaren 1977 dĂ„ gatorna hĂ€rjades av en ökĂ€nd seriemördare. En panoramamelodram knyts ihop dĂ€r alla Ă€r paranoida – den sĂ€rskilt nervöse frisören John Leguizamo har huvudrollen, medan punkaren Adrien Brody blir mĂ„ltavla av pöbeln. Men i centrum stĂ„r egentligen punkens explosion, discoerans peak och en mytologisk vision av 70-talets New York, med detaljer som det stora elavbrottet som skapade kravaller pĂ„ gatorna. Intrigerna Ă€r lite brett formulerade och tematiken om galenskap, ihop med Lees karaktĂ€ristiska tematik om fördomar blir lite lĂ„ngsökt i sammanhanget, men filmen Ă€r sĂ„ rasande skickligt sammansatt att filmen som upplevelse Ă€r oemotstĂ„ndlig. En miljon bra filmer kom 1999 and this is one of them.

1999 USA 142 min. fĂ€rg/35mm/1.85.1. R: Spike Lee. S: John Leguizamo, Adrien Brody, Mira Sorvino, Jennifer Esposito, Michael Rispoli, Saviero Guerra, Brian Tarantina, Al Palagonia, Ken Garito, Bebe Neuwirth, Patti LuPone, Mike Starr, Anthony LaPaglia, Roger Guenveur Smith, Ben Gazzara, Michael Badalucco, Spike Lee, Joe Lisi, James Reno, Arthur J. Nascarella, John Savage, Jimmy Breslin, Lucia Grillo, Nelson Vasquez, Dareille Gilad, Michael Harper, Jessica Galbreath, Evan Cohen, George Tabb, Michael Imperioli, Victor Colicchio, Peter Maloney, Christopher Wynkoop, John Turturro (röst). Annan titel: SOS – Summer of Sam. Texten reviderad frĂ„n Ă„r 2000.

försökigen

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *