Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Inför Oscarsgalan 2019

Varje år skriver jag om Oscarsgalan – jag vet inte hur det går till. Jag tänker alltid att det inte kommer bli av, att jag inte har nog med engagemang för ett evenemang som trots allt ser ungefär likadant ut varje år.

Nu är det samma sak i år igen. Just when I thought I was out…!

De som drog in mig igen var några poddare från Halmstad som ville tugga lite om filmåret 2019 och Oscarsgalan. Det var ju trevligt och kul och något man väl kan lyssna på om man känner sig manad.

Två saker slog mig dock så fort jag var klar – naturligtvis finns en svensk vinkel i år, eftersom Ludwig Göransson himself är nominerad för bästa musik för Black Panther och Gräns är såklart nominerad för bästa make-up. Det tanketåget stannade även vid Christian Bale, som förstås inte tagit på sig någon fat suit i Vice utan sin ”metod” trogen gått upp kilona själv för att bli Dick Cheney.

Här kommer utan vidare väsen mina gissningar för i år.

Bästa film: Roma. Green Book är utmanaren, BlacKkKlansman har bäst skrällpotential, men det kommer bli Roma.

Bästa regi: Spike Lee, för BlacKkKlansman. Ett snäppet säkrare bet är Alfonso Cuarón. Men lite hopp får man ha.

Bästa kvinnliga huvudroll: Glenn Close, The Wife. Lady Gaga är utmanaren, men hon kommer nog få nöja sig med sin sång-Oscar.

Bästa manliga huvudroll: Christian Bale, Vice.

Bästa kvinnliga biroll: Regina King, If Beale Street Could Talk.

Bästsa manliga biroll: Mahershala Ali, Green Book. Richard E. Grant och Sam Elliott har vissa skrällpotentialer också.

Bästa manus på förlaga: Spike Lee et al för BlacKkKlansman.

Bästa originalmanus: Paul Schrader, First Reformed. Verkar inte vara förhandstippad, men jag förstår för mitt liv inte varför. Det är Schraders första nominering efter lång och otrogen tjänst… jag ser faktiskt inte konkurrensen.

Bästa animerade långfilm: Spider-Man: Into the Spiderverse.

Bästa animerade kortfilm: Bao. Ingen aning. Men den är från Pixar, så.

Bästa foto: Alfonso Cuarón, Roma. Caleb Deschanel (nominerad för Never Look Away) borde fått fem Oscars vid det här laget. Lukasz Zal (Cold War) borde få en permanent så han slipper bli nominerad. Matthew Libatiques arbete i A Star is Born är mycket underskattat. Men Cuarón lär få uppskattningen här.

Bästa kostym: Black Panther. Yup.

Bästa dokumentär: Här är många ledsna över att Won’t You Be My Neighbor inte är nominerad – en dokumentär om Mr. Rogers, vilket väl inte säger mycket för någon på den här sidan Atlanten. Vinner gör istället RBG. Om inte bergsklättrarfilmen Free Solo klättrar upp.

Bästa klippning: Ett jämnt lopp, särskilt eftersom bästa klippning ofta hänger ihop med bästa film (och Roma är inte nominerad i år… däremot BlacKkKlansman… som sagt, en skrällbar film). That said: Jag har inte sett Vice, men Oliver Stones gamle compadre Hank Corwin bör ha bäst chans att ta hem detta.

Bästa utländska film: Roma. Jo, jag ser inget annat alternativ. Den kommer vinna både bästa utländska och bästa film. Det har mig veterligen aldrig hänt förut. Men den enda utmanaren Cuarón har här är Pawikowskis Cold War (också nominerad för annat) och Kore-edas Shoplifters (vore jätteroligt om den vann, men Hirokazu san är nog för out there för akademin).

Bästa make-up: Vice. Så blir det.

Bästa scenografi: Black Panther. Inte mycket konkurrens, man kommer vilja ge serietidningsfilmen cred, och dekoren i den filmen är faktiskt ganska grundligt researchad och eklektisk. The Favourite är en utmanare, men jag tror den dunkla belysningen och Lanthimos allmänna knas kommer i vägen. Och om ingen av dem vinner så vinner… Roma. Såklart.

Bästa musik: Ofta en klurig kategori, eftersom själens konstform är subjektiv. Både Black Panther och BlacKkKlansman har bra momentum men jag gissar att Nicholas Brittel kommer vinna för If Beale Street Could Talk. Om inte annat för att jag tycker det är den tveklöst bästa nomineringen. Ljuvliga toner!

Bästa sång: Shallow. Årets ”har redan vunnit”. Cooper och Gaga på scen kommer välta omkull allt.

Bästa ljud: A Star is Born. Såg man den filmen på bio kan man inte ha missat hur fysisk och närgången filmen kändes, och det sublima ljudet hade mycket med saken att göra.

Bästa ljudeffekter: First Man. Antar jag.

Bästa visuella effekter: Avengers: Infinity War. Antar jag. Igen. Även om jag var helt golvad av Ready Player One i år. Och First Man hade en hel del (bara?) analoga effekter, vilket tilltalar många. Dock inte de datanördar som röstar i den här kategorin, skulle jag tro.

Bästa kortdokumentär: Period. End of Sentence. Det låter som en sådan där titel som vinner en Oscar för bästa kortdokumentär.

Bästa kortfilm: Skin. Det låter som en sådan där titel som vinner en Oscar för bästa kortfilm.

Vi får se om jag skriver något mer om det här i slutet av månaden.

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *