Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 30/9 2018

VECKANS TEXTER:

Recensioner (nya): A Simple Favor, The PartyÅr för år: 1949Serie: Sherlock Holmes och det hemliga vapnet (1942)Retrospektiv: Killer of Sheep (1978)Mästerverk: The Village (2004)Special: Vad är filmens grammatik?


Videosöndag 30/9 2018

15.30-17.00. 50 VÅRAR (2017, DVD/VOD)

Ibland händer det att man gör något minnesvärt av det man redan sett. 50 vårar är en sådan film, där en formidabel Agnès Jaoui spelar femtioåriga Aurore, som förlorar sitt jobb och sin man samtidigt som dottern blir gravid. En feel good-melodram som faktiskt gör livet rättvisa lite grann, vilket inte är fy skam – denna gick lite obemärkt förbi bland franska skvalet tidigare i år men finns att streama nu.

19.00-20.30. HIMMELSKA DAGAR (1978, DVD/BR/VOD)

Nämner man Himmelska dagar i negativ bemärkelse, som jag gör i min recension av Killer of Sheep, så får man skynda på med karma. Terrence Malicks andra film är en fantastistk berättad, extremt vacker film där Richard Gere och Brooke Adams spelar ett fattigt par på 1800-talet som utnyttjar en rik farmägare (Sam Shepard) när han faller för henne. Filmen för dig som vill se hur högt en film kan nå bara genom foto och klippning. Fenomenalt förförisk. Finns att streama på iTunes.

festen

21.00-22.45. FESTEN (1998, DVD/BR/VOD).

På tal om fester som inte går som det ska – Thomas Vinterbergs mästerliga debutfilm är fortfarande en mer eller mindre oslagen film i ämnet. Han använder de obstinata reglerna för Dogme 95 (även om han bryter mot några) för att skapa en mardrömslikt klaustrofobisk ingång till en överklassfest där familjens patriark fyller 60, samlar nära och kära för en helkväll, varpå äldsta sonen klingar skeden mot glaset och reser sig upp för att hålla tal… och därefter blir det dålig stämning deluxe.

aaatgf

23.00-00.35. THE VISIT (2015, DVD/BR/VOD)

Söndagens oktober-primer är filmen som för många visade att Shyamalan ”fortfarande kunde göra en bra film”. Det jag skulle säga är att det var filmen där han äntligen fick utlopp för sin konstiga humor på ett sätt som inte alienerade publiken. En liten men kul och enkelt effektiv skojskräckis.

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *