Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 23/9 2018

VECKANS TEXTER:

Recensioner (nya): The 15:17 to Paris, Alpha, Allt du önskar kan du få, Black Water, Mamma Mia! Here We Go Again, Superhjältarna 2År för år: 1948Serie: Sherlock Holmes och terrorrösten (1942)Retrospektiv: Karriär (1938)Special: Scenen: New York, Buena Vista Social Club (1999).


Videosöndag 23/9 2018

15.00-17.00. JANE EYRE (2011, DVD/BR/VOD)

Okej, så det sista överdrivet intressanta att säga om Bond 25 är förstås att Cary Joji Fukunaga är den som ska ro projektet i hamn. En prisbelönad seriös regissör med auteurförtecken och integritet – men också en som är van vid att arbeta inom givna ramar, till exempel TV-serier som ”True Detective” eller (nu senast) ”Maniac”.

När Fukunaga följde Charlotte Brontë, istället för Eon och Ian Fleming, så skapade han vad jag kallade för den bästa filmatiseringen av ”Jane Eyre” någonsin.

Kaaaaanske lite överilat beröm – hade jag sett 40-taltsfilmen med Orson Welles? – men fortfarande. Det är en stämningsfull och oerhört gotisk variant som gör allt den kan för att den litterära berättelsen ska bli en cinematisk vision.

Tully

18.30-20.10. TULLY (2017, DVD/BR/VOD)

Charlize Theron är trött, trött, trött mamma i Jason Reitman/Diablo Codys typ-av-uppföljare (faktiskt) till Juno (2007). En fin och bra film av flera olika anledningar.

Utøya 22 juli

21.40-23.10. UTÖYA 22 JULI (2018, DVD/VOD)

Jag skrev en recension av den här filmen som jag tycker får stå för sig själv. Naturligtvis är det inte en film att peppa med popcorn inför. Det mest intressanta med den är förstås samtalen den öppnar upp för – själv befinner jag mig i ett fascinerande mellanläge i den. Rent krasst är det nog en vanhelgande och respektlös produktion, för jag anser att det på många sätt är en relativt konventionell spänningsfilm, men jag kan samtidigt inte klandra den. Ibland är alla uttryck bra uttryck.

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *