Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 6/5 2018

TEXTER VECKA 18: Recensioner (nya): Birth of the DragonThe Foreigner, Saknaden, Tredje mordet. År för år: 1929. Retrospektiv: Speed Racer (2008). Special: Outlet-onsdag#22, senaste sorteringarna.


Videosöndag 6/5 2018

15.00-17.00. STILL WALKING (2008, DVD/VOD)

Sommaren nalkas och Kore-edas Still Walking gör sig påmind i mitt huvud. Ozu-apostelns Bergmanska drama om en man som anländer med sin nya fru till föräldrarna för en årlig sammankomst. Mat, skvaller, gnäll, och under ytan tung ångest och känslan av att aldrig räcka till. Kore-eda skildrar sina karaktärer med fingertoppskänsla som ger djup, och han lindar in allt i en existentiell självklarhet som gör att det hela tiden är vackert och aldrig entydigt deprimerande.

19.00-21.00. ÅTERKOMSTEN (2003, DVD/VOD)

En annan har varit lite mer svajig i Andrej Zvjagintsev, men Återkomsten, hans långfilmsdebut och genombrottsfilm, minns jag som en mycket vacker och gåtfull historia. Handlar om två unga bröder som får följa med sin far, som dyker upp i familjen efter tolv års frånvaro, på en mystisk bilresa genom landet. Resten är en uppvisning i filmisk isbergsteknik: åskådaren får veta mycket lite om den okände fadern, eller hans bakgrund till familjen, och hans egna avsikter med resan, livet och barnen. Ändå är detta en gripande historia där känslorna bryter under ytan, trots att historien är dold under ytan. Historien vägrar avslöja sig själv men lysande foto, klippning och skådespeleri gör det vattentätt. Dessutom fungerar denna film (om en frånvarande far) som en spegelfilm till hans senaste, om ett försvunnet barn.

21.30-23.20. BOUND (1996, DVD/BR/VOD)

Jag nämnde i min Speed Racer-recension att det var Wachowskisyskonens bästa film… men jag ska erkänna att långfilmsdebuten Bound är en utmanare, särskilt i retrospektiv. Storyn: Gina Gershon spelar en butchig rörmokare/kåkfarare, och Jennifer Tilly ett örhänge till maffialakej. De faller för varandra i en hiss och slår därefter sina heta huvuden ihop för att lura maffian på två miljoner dollar och dra iväg. Planen är förstås ”perfekt” men saker går inte som planerat.  Om filmen skrev jag när det begav sig (innan Wachowskisyskonen genomfört sina könskorrigeringar): ”Mycket trovärdighet har lagts ner på att få Tilly och Gershons lesbiska romans att funka – och de är så pass bra att de överglänser allt annat i filmen”. Allt annat i det här fallet är rudimentära gangsterfilmsspår – Bound är inte direkt originell, men den är fint gjord och full av både humor och ett par riktigt kniviga scener.

23.45-01.15. 7 GRANDMASTERS (1977, DVD)

Nästa vecka kickar ett Bruce Lee-maraton igång på sidan – alltså är det inte fel att damma av några kung fu-filmer. 7 Grandmasters är en Made in Taiwan-variant på låg budget, knappast den första någon kommer att tänka på, men den har ett par minnesvärda attribut. Ett är dock inte storyn/ursäkten för alla hand- och fotgemäng, som går ut på att den unge hjälten Li blir mästare i kung fu, men känner sig osäker på sin förmåga varpå han ger sig ut på korståget att besegra titelns sju stormästare. Manus och regi är allmänt kasst, men tempot är OK och de centrala man-mot-man-fighterna har särskild koreografisk finess – för Quentin Tarantino-fans kan filmen vara extra sevärd eftersom hans version av Pai Mei – den stolta, skrattande och skäggnojsande filuren i Kill Bill – praktiskt taget är hämtad härifrån.

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *