Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 29/4 2018

TEXTER VECKA 17: Recensioner (nya): A Ghost Story, Avengers: Infinity War, Jigsaw, Only the Brave, Paris Can Wait. År för år: 1928. Retrospektiv: Dawn (1928). Special: Filmåret 1979 (del 3).


Videosöndag 29/4 2018

15.30-17.10. EN DAM FÖRSVINNER (1938, DVD/BR/VOD)

En av Alfred Hitchcocks tidigaste pärlor har ploppat upp på SF Anytime på tal om ingenting – Thrillern om Margaret Lockwoods jakt efter en tant på ett tåg – som alla ombord plötsligt påstår att de aldrig sett – har lika delar Kafka som den har spionraffel, från den riktigt täta och minnesvärda uppbyggnaden till pang-pang-slutet. Plus Basil Radford och Naunton Wayne som de där envetna cricketfantasterna.

19.00-21.00 MYSTERY MEN (1999, DVD/BR)

Casanova Frankenstein måste besegras! Efter årtionden tror jag fortfarande att Mystery Men är en av de bästa superhjältefilmer som gjorts (jag skulle i och för sig behöva se om den). Filmen om Champion Citys sopigaste gäng wannabe-hjältar (Bowlaren! Spleen! Den när ingen tittar Osynlige Pojken!) kom tio år för tidigt – eller skämtade åtminstone om måltavlor som är BETYDLIGT större idag.

testament of youth2

21.20-23.30. TESTAMENT OF YOUTH (2014, DVD/BR/VOD)

På tal om Edith Cavill – en modern film som fungerar utmärkt att se i tandem med Dawn är Testament of Youth, där Alicia Vikander spelar Vera Brittain, författaren och pacifisten som var ung Oxford-student och frivillig sköterska när kriget bröt ut – en fantastisk berättelse om hur världen förändrades genom henne, och också för henne, i det att det tog ifrån henne så oförsonligt mycket. Jag har försökt boosta den här storslagna melodramen så mycket jag kunnat sedan jag såg den första gången – det är fortfarande en av de starkaste och mest dynamiska filmer som Vikander gjort, och den typ av roll som får flera av dem i hennes större filmer att blekna.

00.00-01.00. SCHERBEN (1921, DVD)

Eine kleine spooky stumfilm für nachten – Scherben är ett fynd jag nyligen funnit, en riktigt spännande (och kuslig) film som befinner sig i gränstrakten mellan den tyska expressionismen och kammarspiel-genren (den typ av realistiska melodram som blev en reaktion mot expressionismen) – Scherben räknas faktiskt som Tysklands första kammarspielfilm. Utspelar sig ute i en fattig, vintrig landsbygd där det bor en sinnesförvirrad man vars uppdrag det är att kontrollera järnvägen – mycket dunkla konflikter uppstår när en inspektör anländer, som måste bo med mannen och hans familj, som består av en hunsad fru och en dotter som har “otur” i kärlek. Deprimerande, spöklik, mystisk men knivskarpt regisserad, berättad nästan helt utan titelkort med djup psykologisk intuition. Werner Krauss borde också ha gått till filmhistorien som den gengångarliknande järnvägsmannen.

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *