Videosöndagar

Videosöndag 29/4 2018

TEXTER VECKA 17: Recensioner (nya): A Ghost Story, Avengers: Infinity War, Jigsaw, Only the Brave, Paris Can Wait. År för år: 1928. Retrospektiv: Dawn (1928). Special: Filmåret 1979 (del 3).


Videosöndag 29/4 2018

15.30-17.10. EN DAM FÖRSVINNER (1938, DVD/BR/VOD)

En av Alfred Hitchcocks tidigaste pärlor har ploppat upp på SF Anytime på tal om ingenting – Thrillern om Margaret Lockwoods jakt efter en tant på ett tåg – som alla ombord plötsligt påstår att de aldrig sett – har lika delar Kafka som den har spionraffel, från den riktigt täta och minnesvärda uppbyggnaden till pang-pang-slutet. Plus Basil Radford och Naunton Wayne som de där envetna cricketfantasterna.

19.00-21.00 MYSTERY MEN (1999, DVD/BR)

Casanova Frankenstein måste besegras! Efter årtionden tror jag fortfarande att Mystery Men är en av de bästa superhjältefilmer som gjorts (jag skulle i och för sig behöva se om den). Filmen om Champion Citys sopigaste gäng wannabe-hjältar (Bowlaren! Spleen! Den när ingen tittar Osynlige Pojken!) kom tio år för tidigt – eller skämtade åtminstone om måltavlor som är BETYDLIGT större idag.

testament of youth2

21.20-23.30. TESTAMENT OF YOUTH (2014, DVD/BR/VOD)

På tal om Edith Cavill – en modern film som fungerar utmärkt att se i tandem med Dawn är Testament of Youth, där Alicia Vikander spelar Vera Brittain, författaren och pacifisten som var ung Oxford-student och frivillig sköterska när kriget bröt ut – en fantastisk berättelse om hur världen förändrades genom henne, och också för henne, i det att det tog ifrån henne så oförsonligt mycket. Jag har försökt boosta den här storslagna melodramen så mycket jag kunnat sedan jag såg den första gången – det är fortfarande en av de starkaste och mest dynamiska filmer som Vikander gjort, och den typ av roll som får flera av dem i hennes större filmer att blekna.

00.00-01.00. SCHERBEN (1921, DVD)

Eine kleine spooky stumfilm für nachten – Scherben är ett fynd jag nyligen funnit, en riktigt spännande (och kuslig) film som befinner sig i gränstrakten mellan den tyska expressionismen och kammarspiel-genren (den typ av realistiska melodram som blev en reaktion mot expressionismen) – Scherben räknas faktiskt som Tysklands första kammarspielfilm. Utspelar sig ute i en fattig, vintrig landsbygd där det bor en sinnesförvirrad man vars uppdrag det är att kontrollera järnvägen – mycket dunkla konflikter uppstår när en inspektör anländer, som måste bo med mannen och hans familj, som består av en hunsad fru och en dotter som har “otur” i kärlek. Deprimerande, spöklik, mystisk men knivskarpt regisserad, berättad nästan helt utan titelkort med djup psykologisk intuition. Werner Krauss borde också ha gått till filmhistorien som den gengångarliknande järnvägsmannen.

FREDRIK FYHR