Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 15/4 2018


TEXTER V. 14-15: Recensioner (nya): Amatörer, Jimmie, Lady Bird, Queen of Katwe, Skönheten och odjurenÅr för år: 1925, 1926Retrospektiv: Studie i brott (1958). Serie/retrospektiv: En kvinnas ansikte (1938), En enda natt (1939). Special: Faces, Places – lite visuell ABC, Filmåret 1979 (del 2), Hur man (lä)ser en stumfilm (sammanfattning), senaste sorteringarna.


Videosöndag 15/4 2018

sapk

15.00-17.20. SAGAN OM PRINSESSAN KAGUYA (2013, DVD/VOD)

Två tråkiga dödsfall i veckorna – störst doldis i sammanhanget är Isao Takahata, som var med och grundade Studio Ghibli och som varit en mindre namnkunnig regissör i skuggan av Miyazaki. Själv vet jag inte speciellt myckt om Takahata, men har man gjort en film så magnifik som Sagan om prinsessan Kaguya, som både ser ut och känns annorlunda än någon annan film du sett, så är man värd att sörja.

19.00-21.15. GÖKBOET (1975, DVD/BR/VOD)

Den andra förlusten är Milos Forman, som lämnat oss vid 86 års ålder. Hans mest berömda populära film lär vara Amadeus (1984) men Forman började sin karriär med flera minnesvärda filmer i Tjeckien – särskilt sevärd är En blondins kärleksaffär och (misstänker jag) Det brinner, min sköna.

Vill man hedra Forman med en film så är det dock oundvikligen Gökboet man ska se eller se om. Det är en av de centrala New Hollywood-verken från 70-talet och ett sällsynt exempel på ett filmdrama som i det närmaste är helt perfekt i alla avseenden, och som ger en människa allt hon behöver när hon möter en film. Den som inte sett den kan skatta sig lycklig.

22.00-23.20. APAN (2009, DVD/VOD)

Håll i er nu men jag har inte sett Jesper Ganslandts genombrottsfilm Farväl Falkenberg (2006). Den kom i en tid i mitt liv innan jag skrev om film för jämnan, och i en tid då jag precis lämnat min lilla småstad. Tanken på att återvända i en stark film var helt enkelt ”inget för mig” (ack, den gamla goda tiden när man var en vanlig konsument) och dessutom hade jag hört att den glorifierade Stockholm som ”utvägen”, vilket jag av olika (fåniga) anledningar inte ville se.

Däremot föll jag hårt för Apan, där Olle Sarri spelar en familjefar som planlöst och avtrubbat driver omkring efter att ha lämnat ett blodbad efter sig. Det närgångna fotot tappar sin effekt bara om man tittar bort och inte ger den sin koncentration – på så sätt är det en film som visar en åskådare vart hon drar sin gräns. Hur mycket av ditt psyke vill du ge en regissör? Den som inte tittar bort drabbas av ett flöde som förblir kompromisslöst från början till slut – tydligen ska Sarri inte själv ha vetat vad som skulle hända i filmen, så vi är alla med på det här kusliga tåget.

00.00-01.45. DRESSED TO KILL (1980, DVD/BR/VOD)

Jag skulle aldrig påstå att Brian De Palma någonsin gjort en film att jämföra med Hitchcocks Studie i brott – så överskattad tycker jag alltså inte att den filmen på långa vägar är – men som nattbio fungerar Dressed to Kill utmärkt. Det är Hitch-pitcharen De Palmas mest dunkla och regniga giallo-hyllning är en av hans läckraste och mest underhållande filmer, med en bedårande Nancy Allen som kvinna-i-fara och en torr Michael Caine som en mycket… mycket… återhållsam… psykolog. Plus blod och mord! Lyxlirare beställer Criterions Director’s Cut-BR i 4K utan att tveka.

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *