Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 25/2 2018


VECKANS TEXTER: Recensioner (nya): The Cloverfield Paradox, Crooked House, The Florida Project, InsyriatedÅr för år: 1919Retrospektiv: Spionen (1928)Serie: Munkbrogreven (1935)Special: Weinsteinspotting vol 2, senaste sorteringarna.


Videosöndag 25/2 2018

15.30-17.00. TANGERINE (2015, VOD)

Många väntade förgäves på att Sean Bakers trans-ledda genombrottsfilm Tangerine skulle komma på bio eller åtminstone DVD – tyvärr visade det sig vara en av de filmer som svenska distributörer tyckte var för bra för att ge dem pengar. I nuläget finns den hursomhelst på Netflix och liksom The Florida Project är denna film ”plåtad i soliga Kalifornien” (som det heter i förtexterna) och vad det rör sig om är en 90-talsliknande ”walking & talking”-hängfilm med ett par figurer vars gripande öden och livsberättelser är precis lika meckiga men oundvikligt empatiskapande som de i The Florida Project. Det är Wayne Wang, tidiga Kevin Smith via Harmony Korine, det typ av vardagen-i-en-mixer-romantik som gör en plats som ”Donut Time” nästan lika attraktiv som Mos Eisly i Star Wars.

18.30-20.20. THE NILE HILTON INCIDENT (2017, DVD, VOD)

Så. Nu har årets guldbaggevinnare kommit till videostan. Det är inte en perfekt film, men det är en tät och snyggt gjord noir och det är inget fel med det.

20.45-23.30. BLADE RUNNER 2049 (2017, DVD/BR/VOD)

Återigen, jag var inte den största försvararen av Blade Runner 2049, men jag tittar gärna på den igen – på stor bild? Ja. Med så högt ljud som möjligt? Ja.

ljudet

00.00-01.40. LJUDET FRÅN KRISTALLFÅGELN (1970, BR)

Arrow Films har gett ut Dario Argentos högst opjåkiga långfilmsdebut i ny 4K-skrud, i en utgåva som av allt att döma är ett självklart köp för fans. Filmen är inte en av Argentos allra bästa men långt ifrån hans sämre – överlag är det en arketypisk giallo som statuerar bra exempel på genren för en oinvigd, och dessutom har den såväl foto av Vittorio Storaro som musik av Ennio Morricone. Storyn, om en författare i Rom som blir vittne till ett mord och får lösa gåtan själv? Ja, där har du den. (Tidigare har Ljudet från kristallfågeln omnämnts av mig här).

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *