Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 18/2 2018


VECKANS TEXTER: Recensioner (nya): Black Panther, The Shape of WaterÅr för år: 1918Retrospektiv, mästerverk: Fucking Åmål (1998)Serie: Kungen kommer (1936)Special: Weinsteinspotting – Harvey på film, Hur man (lä)ser en stumfilm (del 3).


Videosöndag 18/2 2018

15.30-17.10. VI ÄR BÄST! (2013, VOD)

Intuition och oräddhet är bland de känsligaste sakerna för kreativa personer, varför Lukas Moodysson legat lågt de senaste åren. Moodysson är en regissör som arbetar på hundra procent eller inte alls, och hundra procent innebär att inte se igenom sig själv, inte blockera kreativiteten med spekulationer och övertänk, och framför allt att orka hålla skärpan vital.

Därför ska vi vara tacksamma för att vi fortfarande har en Moodysson-film detta årtionde att älska, nämligen den puräkta punk-ungdomsfilmen Vi är bäst! Min ursprungliga rekommendation gäller fortfarande: Den är skitbra, se den.

18.30-19.50. SKRÄCKEN I SVARTA LAGUNEN (1954, DVD, BR, VOD)

Guillermo del Toro ger upprättelse till filmmonstret i The Shape of Water och det skadar ju inte. Ihop med hans nya film kan vi återvända till denna ultimataste av ultimata monsterfilmsklassiker och se den med det korrekta perspektivet. Det är inte lätt att vara gälman!

Om inget annat är Skräcken i svarta lagunen fortfarande en rätt ljuvlig sensorisk upplevelse – tät atmosfär, mycket imponerande undervattensbilder och en långsam build-up. När GÄL-HANDEN kommer kan vi nästan höra ekon av 50-talets skrikande tonårspublik.

viddefruit

20.30-21.50. FRUITVALE STATION (2013, DVD, BR, VOD)

Black Panther har under helgen blivit Marvels senaste rekordbrytar-kassako med två ton kvackiljarder i intäkter, men spåren mellan lagren i filmen leder tillbaka till Ryan Cooglers ursprungliga långfilmsdebut, som skildrar den sista dagen i livet på en av hundratals oskyldiga svarta människor som dödats av polisen i USA. Genombrott även för Michael B. Jordan i huvudrollen som den tjugotvåårige Oscar Grant, vars liv tog slut på en pendeltåg på nyårsnatten 2008  (I Sverige hade filmen den olyckliga titeln ”Last Stop Fruitvale Station”).

Det är en långfilmsdebut och man kan säga att det märks – en film med mer pengar och muskler hade kunnat säga mer – men med facit i hand är Cooglers debutfilm ett rått embryo till ett mycket spännande filmskapande.

22.30-00.00. VARGTIMMEN (1968, DVD, VOD)

Ingmar Bergman fyller hundra år i år, vilket leder till en hysteri som har stått på stand-by sedan nationalklenoden gick bort för elva år sedan. För mig är uppgiften att hitta en ny vinkel på Bergman för utmattande just nu, och tanken på att bara hylla honom (igen) gör mig… trött.

Hursomhelst så passar Vargtimmen i dessa februarinätter – det är det närmaste Bergman kommit en skräckfilm; en oerhört suggestiv film om en konstnär och hans fru som blir hemsökta av hans livs levande demoner som driver honom till vansinne med hjälp av minnen ur hans dunkla förflutna. Det finns Bergmanska reserver och sparlågor i manuset, men den gåtfulla drömhistorien är precis så gåtfull och oförutsägbart sällsam att den stannar kvar i en vare sig man vill eller inte.

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *