Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 11/2 2018


VECKANS TEXTER: Recensioner (nya): 6 Below, 50 vårar, Brawl in Cell Block 99, Villebråd, Wind River. År för år: 1917. Retrospektiv: George W. Bush (2008). Serie: Kära släkten (1933)Mästerverk: … och sen var ingen kvar (1945)Special: Att introducera en introduktion (om visuell läsförståelse).


Videosöndag 11/2 2018

15.30-17.05. THE SPECTACULAR NOW (2013, VOD)

Nypremiär för den här filmen på (åtminstone) SF Anytime. Det känns som att det var alldeles nyss jag såg det här fina indiedramat, om två unga människor som är kära i varandra med all oansenlighet och storhet det innebär – hon behöver tänka på sig själv, han behöver ta ansvar, och naturalismen som den här filmen får fram är smått outgrundlig. Miles Teller och Shailene Woodley är mer igenkännbara nu än vad de var då, så om det är en större selling point för dig – se den här filmen! Det är inte ofta ungdomar skildras med denna ömhet och nyans.

18.30-20.15. KORPARNA (2017, VOD).

Man ska se Korparna tidigt på vintern, så det är skönt att den går att streama på TriArt nu. Jens Assurs berättelse om en bondefamilj på 70-talet är bister och tung, men fasansfullt vacker och ett nästan perfekt exempel på modernt visuellt berättande.

20.30-23.30. BARRY LYNDON (1975, DVD/BR/VOD)

Jag begär inte att du ska ha lagt en order på Criterions nya Blu Ray-utgåva av Stanley Kubricks mästerverk – som haft en rätt taskig utgivningshistoria, och länge förtjänat en ordentlig digital genomgång – men du har säkert Netflix och nu finns den där. Berättelsen om den mindre begåvade irländska bondsonen Barry, som går från fattigdom till rikedom och tillbaka i diket igen, är en tre timmar lång skröna nästan helt berättad i tablåer som ser ut som renässansmålningar. Ja, Kubrick byggde specialkameror från Nasa och gjorde 47 tagningar och allt vad det var, men så liknar också Barry Lyndon inte riktigt någon annan filmupplevelse, vare sig i fråga om vad den berättar, hur den berättar det, eller på vilket sätt. Det är helt klart cinematisk slow food, men som med alla Kubbes filmer måste du ändå se om den fler gånger för att den ska börja gro i dig… så sätt igång!

00.00-01.50. BLODSBAND (1978, DVD)

Vi sänker ribban men stannar kvar i auteurlandskapet med Claude Chabrols första engelskspråkiga film, en kanadensisk exploitation-deckare med Donald Sutherland, byggd på en Ed McBain-bok… okeeeej, säger du, I’m listening.

Tacka vet jag Studio-S för att de dammar av sådana här… precist mitt-i-ingenstans-varande titlar. Blodsband fick aldrig någon ordentlig distribution när det begav sig, förmodligen på grund av en incestuös sidointrig och en allmänt hög grad av sleaze, och att jag minns det som en riktigt skitig b-krimfilm kan bero på att jag bara sett den på VHS-bootlegs.

Filmens tempo är hursomhelst trögt nog för att få soffkamraterna att somna efter en redig slow food-fest, och stämningen är så rå och depp-ruffig att det bara fungerar som nattfilm, men då också alldeles utmärkt.

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *