Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 4/2 2018


VECKANS TEXTER: Recensioner (nya): Euphoria, Girls Trip, Hemsökt, November Criminals, The PostWhat Happened to MondayÅr för år: 1916Retrospektiv: De gröna baskrarna (1968)Serie: För hennes skull (1930)Special: Auteurathon Akerman (6/6).


Videosöndag 4/2 2018

15.30 17.15. HOTELL (2013, DVD, VOD)

Denna videosöndag är en serie no-brainer. Lisa Langseths Hotell var en av de bästa filmerna 2013 och en av de jag var mest fascinerad över:

Den mängd empati och förståelse för människan som vilar i Hotell tycks närmast bottenlös. Det är så mycket den träffar som är mitt i prick; inte minst det tabubelagda. Nästan varenda karaktär i den här filmen ser jag för första gången. Detsamma gäller deras problem. När var senaste gången du såg en film som handlar om en förlossningsdeprimerad kvinna, skildrad med depressionens hela effekt i kropp och ansikte; problemen att gå efter förlossningen, den oerhörda vreden och den totala apatin? Eller ännu bättre: När såg du senast en fil om henne och hennes socialt felanpassade kompisar från gruppterapin?

19.00-20.45 BORG (2017, DVD, BR, VOD)

Langseths nya film må ha fått halvdana recensioner på sin festivalpremiär i Toronto men det är inget mot de slängar av sleven som Janus Metz Borg fått under titeln ”Borg/McEnroe”. Nästan ingen internationell kritiker ser tjusningen med denna film, som jag älskade så mycket att jag glömde nominera den till årets mest underskattade. Nu digital hursomhelst!

21.00-23.00. THE BIG SICK (2017, DVD, BR, VOD)

En självbiografisk parkomedi med total fingertoppskänsla vad gäller hur människor pratar, vad som händer i våra liv och hur vi resonerar om de upplevelser vi har. Jätterolig och underhållande! Så! Se den nu.

23.20-01.20. GATANS LAG (1981, VOD)

Den här gamla rykaren har letat sig in i VOD-utbudet på sistone. Michael Manns debut Thief (som Criterion också gav ut för ett tag sedan) är en superslickad och skulptur-erotiskt macho crime-historia med James Caan som down & dirty kassaskåpssprängare som maffian lejer för One Last Hit. Inga krusiduller alltså, förutom att allt ser ut som en stor metallic-färgad godispåse full av eld och svavel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *