Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 28/1 2018

”Haru hört att jag fått en bagge?”


VECKANS TEXTER: Recensioner (nya): Day of the Dead: Bloodline, Detroit, Emoji Movie, Fun Mom Dinner, Good Time, Hemma i Hampstead, Jordgubbslandet, Three Billboards Outside Ebbing, MissouriÅr för år: 1915. RetrospektivJag vill inte vara en man (1918)Serie: Faust (1926)Special: Auteurathon i bilder.


Videosöndag 28/1 2018

15.00-17.30. WEST SIDE STORY (1961, VOD)

I höstas dök West Side Story upp på svenska streamingsidor för allas avnjutning.

Alldeles nyss läste jag att Steven Spielbergs nästa film blir en remake på West Side Story (otroligt nog).

Det är inte första gången jag har med filmen på en videosöndag.

Men nu är det så att man alltid kan se West Side Story.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen:

Man kan alltid se West Side Story.

Och så är det bara med det.

19.00-20.30. DE BEDRAGNA (2017, DVD/BR/VOD).

Årets Oscarsnomineringar är ett ovanligt stabilt gäng, vad gäller huvudkategorier, men i de tekniska kategorierna finns fler snubbar. Jag vet att Valerian är mobbad (ingen nominering för visuella effekter…? *händerna i luften* visst, whatever) men att De bedragna inte fick en enda nominering är faktiskt också dassigt. Kostym och foto hade inte varit fel – båda kvalitéerna är visserligen subtila, men det är exakta val som görs i den här filmen för att skapa de exakta effekterna. Och med tanke på att den är fotad analogt vet jag fortfarande inte hur de ljussatt den här filmen, som verkar vara filmad bakom tunga gardiner med små strimmor som enda ljusskälla.

tommy videosöndag 2

21.00-22.35. TOMMY (2014, VOD)

Inte för att jag noterar när guldbaggen kryper förbi – i år noterade jag först efter två dagar att galan gått av stapeln överhuvudtaget – men The Nile Hilton Incident var väl en så värdig vinnare som någon. Detta är läsvärt för den som undrar varför inte Ruben Östlund vann, men ärligt talat känner jag själv att svensk filmindustri är för odynamisk för att ens ha ett pris.

The Nile Hilton Incident kommer inte ut digitalt förrän i februari, så vi får hålla till godo med Tarik Salehs förra film Tommy, en annan helt okej film.

23.00-01.00. MOTHER! (2017, DVD/BR/VOD)

Ju mer jag tänker på hur hårt sågad den här filmen blivit här och var desto tydligare blir det för mig att vi kommer se tillbaka på den om tio år och inse att den kanske bättre än någon annan illustrerar vår så kallade samtid, då alla vill vara ifred men invaderas av omvärlden eftersom alla vill ha huvudrollen i sagan om sig själv.

Ja, en ohyggligt jobbig film! Men på många sätt helt fantastisk, och en konstnärlig frizon i bioutbudet 2017, en slags oas av originalitet. Något måste få vara speciellt och skrämmande utan att smeka medhårs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *