Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

År för år – 1912 – From the Manger to the Cross

Jesus var kanske den mest populära filmhjälten under 1900-talets första två årtionden – bibelns evangelier var rentav en filmgenre för sig. Ett bra exempel är From the Manger to the Cross, som blev en succé år 1912, både bland kritiker och publik (ett bra exempel på en blockbuster två år innan Nationens födelse, som gärna slängs runt som den första stora filmsuccén).

Det går att ana populariteten, eftersom de visuella inramningarna är väldigt romantiska och regissören Sidney Olcott har en fokuserad stil som gör att vi hela tiden vet exakt vad vi tittar på och varför – trots allsköns teatrala drag finns detaljer som gör att en genuin uppriktighet och värme strålar igenom. Det känns som en film som vill nå ut med sitt kristliga budskap för en publik som vill äta upp det.

Men som med många hypade filmer så kommer också mycket beundran i blindo. Filmen är inte ett dugg innovativ – faktiskt bara något mer polerad än Alice Guys inflytelserika Jesus-film från 1907 – och det är lite svårt att tänka sig att den var så populär som den var när D.W. Griffith var på toppen av sin kreativa karriär och gjorde nyskapande kortfilmer åt Biograph. Det talar för att det bekanta och etablerade alltid drar publik, medan det som är innovativt bara gradvis och steg för steg implementeras i generella biobesökare. Skådespelaren och historikern Simon Callow skrev om Orson Welles att han var en ”fullbordare” snarare än en innovatör, och detsamma kan sägas om Griffith som lade de sista pusselbitarna på vad andra redan gjort (bland annat han själv) när han gjorde Nationens födelse, på många sätt hans version av en storfilm som From the Manger to the Cross – en icke originell Jesus-film som blev en av de många filmer som Griffith stal ifrån för att skapa en slags fingerad milstolpe.

Lektionen vi kan lära oss här: De flesta populära filmer är populära för att de blir populära, inte för att de är bra. Popularitet är inte detsamma som en revolution, och att vara känd är inte detsamma som att vara innovativ…

-> 1913

FREDRIK FYHR

2 svar på ”År för år – 1912 – From the Manger to the Cross

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *