Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 17/12 2017

Både julafton och nyårsafton infinner sig på söndagar i år – ja, plötsligt händer det! Jag tänker faktiskt låta dem vara, oöverraskande nog, så detta blir årets sista videosöndag.

Julen är förstås den mest förutsägbara av högtider – fler strumpor att tappa bort, minst en krossad julkula, skrattretande mängd stress och allt slutar ändå bara med att farbror Sven blir full och kallar hela sin släkt för ett gäng kommunister.

Detsamma gäller för julfilmer – det finns tusen listor att göra på tema jul, och i år är jag för upptagen för att tota ihop någon vidare ambitiös. Däremot kommer ett par osökta titlar till mig när jag öppnar för tanken, så här följer ett par uddare val att skruva till decemberstämningen med. Med dessa primers blir julen garanterat lite skum och diffust obehaglig. Håll till godo


Videosöndag 17/12 2017

15.00-16.40. STAR WARS HOLIDAY SPECIAL (1978)

Den här ökända saken kan du ha och mista, men den blir aldrig osedd. Wikipedia påstår att den gick på svensk TV 1979 under titeln ”Stjärnornas krig och fred”.

Av någon anledning vill rebellen i mig säga att vi borde se på det här istället för Kalle Anka.

16.45-17.50. DET KOM EN GÄST… (1947, DVD)

Det här är en liten pärla som getts ut av Studio S på deras ”Stora deckarbox”. En mysig och rejält knarrig Arne Mattsson-deckare som utspelar sig ute på landet kring juletid – stilige deckarförfattaren Sture Lagerwall råkar anlända, mer eller mindre av en slump, till en herrgård (“jag har aldrig julat på en herrgård förut”) där ett mord begås och där alla förstås har gott om hemligheter och motiv. Filmen utnyttjar landsbygdens kyla och mörker på nästintill deprimerande sätt, och även om mycket i grunden är putslustiga rutiner så passar den ohyggligt bra med glöggen.

18.00-20.45. EYES WIDE SHUT (1999, DVD/BR/VOD)

Varför inte? Inte nog med att Stanley Kubricks sista mästerverk är full av äktenskaplig ångest, existentiell paranoia, becksvarta klassperspektiv, sjukdomsrelaterad död (och kanske ett och annat mord), den pågår även mitt under juletiden och förutom psykande julgranar i varje scen får den tid för en perfekt liten skildring av julruschens iskallt meningslösa och själasugande ångest.

21.00-23.00. LONG KISS GOODNIGHT (1996, DVD/BR/VOD)

Man brukar ofta höra Die Hard som en klassiskt småknasig julfavorit – själv föredrar jag Die Hard 2 i december, främst eftersom det snöar i den och eftersom Renny Harlin har gjort den. Ingen vinter är liksom som finsk vinter. Den evigt underskattade Renny slängde även ihop den här medryckande actionstänkaren, som är minst lika julig som någon annan film med biljakter, explosioner och repliker som ”suck my dick, every last one of you motherfuckers” – levererad av ingen annan än Geena Davis, som vid den här tiden var mrs Harlin. Smekmånaden var över efter den här filmen (och skilsmässa stundade) men man kan inte säga att de inte slutade med en smäll.

andus

23.20-00.50. ANDARNAS NATT (1951, DVD)

Det är väl lite synd att slänga bort världens bästa Scrooge-film så här mitt i natten, men denna knarriga skapelse förtjänar å andra sidan ingen bättre tid. Jag har skrivit en mästerverk-recension om saken och kan väl inte lägga till mycket mer än att den förtjänar att bli sedd omgiven av tystnad och komplett mörker.

01.00-02.20. SILENT NIGHT, DEADLY NIGHT (1984, DVD)

Filmen som retade gallfeber på jänkarnas julälskande konsumenter. ”Vad ser vi härnäst” undrade Gene Siskel förnärmat, ”en påskare som säljer knark?” – trettio plus år senare och svaret är förstås ”tja, varför inte?” – Ja, vi lever i moraliskt förfall, hurr durr, men kan åtminstone skratta åt filmer som Silent Night, Deadly Night, den tragiska sagan om hur lilla Billy blir mobbad av nunnor och växer upp till att bli en yxsvingande galning utklädd till jultomten. Filmen är verkligen ho ho horrible men ja, såklart att den är.

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *