Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 26/11 2017

Videosöndag 26/11 2017


15.00-17.30. SPIELBERG (2017, VOD)

Jag brukar säga att dokumentärer idag står och faller på hur intresserad man är av ämnet – i övrigt liknar de varandra för mycket, och det är en av anledningarna till att jag själv har svårt att skriva om dem… så, men, ja, HBO-dokumentären Spielberg då.

Två och en halv timme ryggdunk från fans och kollegor?

Till viss del, men inte bara. Spielberg går igenom milstolparna i karriären och alla från Richard Dreyfuss till Leonardo DiCaprio är med och pratar om filmerna de varit med i (plus Martin Scorsese, förstås, för han är ju alltid med) samtidigt som de avgörande medarbetarna också får säga sitt.

När den är som bäst handlar den här filmen alltså om filmskapande, och om processerna och instinkterna som gör att någon vill göra film till att börja med. Den gör kopplingar till det personliga på sätt som gör den (om jag får skryta lite) till ett kompendium till min egen Spielberg-text som har liknande infallsvinklar.

Och, förstås, om du är ett fan av Spielberg och hans filmer så gör inte ryggdunkningar så mycket.

19.00-20.30. BREATHE (2014, DVD)

Man får ta de kopplingar man har.

Bioaktuella Breathe är ingenting mot Mélanie Laurents ruggiga ungdomsfilm om en alldaglig medelklasstonåring som blir vän med rebellisk skolkamrat, får snurra på tråden och blir fiender istället. Allt börjar finstämt och oansenligt, för att blir mer och mer förödande och till slut fullständigt omskakande, via en del radikala och franska inslag (prostitution, bland annat). Sista tredjedelen vrider upp den hudlösa tonårsångesten till max.

Trots att franska filmer ivrigt distribueras till Sverige så går den här filmen bara att få tag på via import. Det är dock inte en ovärdig medlem i videohyllan, och värd att ses.

for those in peril videosöndag brafilm

20.45-22.15. FOR THOSE IN PERIL (2013, VOD)

Detta på tal om God’s Own Country som fick mig att tänka på den här filmen, som gjorde ett stort intryck på mig men som andra inte såg lika mycket värde i och som gick obemärkt förbi.

Mycket begåvade George MacKay har huvudrollen som en förvirrad yngling som blir paria i en skotsk fiskarby efter en omskakande olycka till havs. Byn fryser ut honom mer och mer – eftersom han var den enda som överlevde – medan han blir mer och mer övertygad om att hans bror fortfarande lever.

Det är lika tragiskt som bitterljuvt, men framför allt är For Those in Peril mycket kreativt gjord. Huvudpersonens inre ges till oss på många visuella och gåtfulla sätt, medan det vi kan pussla ihop av själva dramat sker i små realistiska brottstycken som gör att vi är precis där, som i verkligheten, och ser händelserna medan de sker, snarare än som fiktion som berättas.

När jag säger att God’s Own Country är fin men för liten så är det filmer som For Those in Peril jag jämför med – en film som vågar ta ut svängarna för att göra rättvisa åt de mycket starka (och tunga) känslor den faktiskt vill uttrycka. Som filmskapare anser jag att man inte ska anstränga sig för att vara mått- eller smakfull – har du något att visa, kör på.

22.45-00.45. BON COP, BAD COP (2006, VOD)

Tidigare har den här filmen bara funnits i Sverige på en utgången DVD med titeln Good Cop, Bad Cop. Jag får tacka Netflix för att de nu tillgängliggör den under sin perfekta originaltitel.

Vad det här nu är? Jo, det rör sig om den mest framgångsrika kanadensiska filmen i mannaminne – en buddycop-film i Dödligt vapen-stil som har mycket bra koll på sina traditioner. Colm Feore (du vet vem det är när du ser honom) är kostymnissen som får samarbeta med vildkortssnuten (Michel Beaudry) i jakten på en hockeybesatt seriemördare… ni vet, Kanada!

Nu, efter över tio år, har det gjorts en uppföljare (som jag inte sett, men som också finns på Netflix) och istället för att be dig chansa på den så rekommenderar jag – till rätt publik – den här lilla rökaren som jag tycker är ganska kul. Till skillnad från många andra actionkomedier kommer denna ihåg att vara rolig, nämligen, och det finns gott humör och dum-smarta skämt mellan det rappa tempot och spring- och skjutscenerna.

01.00-02.25. RARE EXPORTS (2010, DVD, VOD)

Nu är det ju inte jul igen riktigt än… men det börjar suktas nalkan, och en lagom primer är Rare Exports, en finsk (tekniskt sett skandinavisk samproduktion) som lyser upp en vaken natt rätt bra.

Har jag för mig. Filmen är ett pajigt stycke tomtejakt som faller under min döda zon – det vill säga filmer jag såg när jag var ung och dum och inte skrev upp vad jag såg, eller vad jag tyckte om det, en miss som gjort allt mitt arbete efter dess mycket svårare.

Men hursomhelst, jag har för mig att filmen är rätt skoj så jag låter det vara vickningsvalet denna vecka. God nalkan.

FREDRIK FYHR

Ett svar på ”Videosöndag 26/11 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *