Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 19/11 2017

Videosöndag 19/11 2017


Wonder Woman

15.30-17.30. WONDER WOMAN (2017, DVD/BR/VOD)

På grund av det här, om inget annat.

Även om jag nu gillade Justice League till någon mån så kan jag inte förneka att det finns en otrolig attitydskillnad om man jämför med Wonder Woman (som även i övrigt är en mycket bättre film). Jag håller rätt sällan med Filmspotting-duon, men skriver under på Josh Larsens formulering:

”Wonder Woman ger fortfarande ett otroligt mäktigt intryck (ärligt talat är hon nog gängets mest kapabla person) men kameravinklarna är ofta positionerade så att de drar vår uppmärksamhet till ett specifikt, fysiskt kännetecken (inte hennes ögon) … I Wonder Woman poängterade regissören Patty Jenkins verkligen sin hjältinnas skönhet, men filmen underströk också att hennes kropp hade mer mening än att bara bli sedd på; det var en atletisk krigares vapen.”

19.00-20.10. ÄNGLAGÅRD (1992, DVD/BLURAY/VOD)

Adjö och hatten av till Rikard Wolff (eller… ”länge… leve… kungen!”)

Jag har aldrig sett Änglagård men det verkar som att alla som sett den inte tycker att det skadar att se den en gång till, så det måste väl finnas någon slags mysklassiker-faktor här.

Lovar att höra av mig om jag verkligen hatar den.

Here’s looking at you, Colin.

amer

20.30-22.00. AMER (2009, DVD)

Eftersom det går att ta det man gillar från 70-talsskräck och göra en alldeles egen, verkligt cinematisk film. Hélène Cattet och Bruno Forzanis evigt underskattade mästerverk, om en tjej som i olika delar av livet stiftar (åter)bekantskap med sin sexualitet och sin dödlighet, är en sensorisk och intrycksinsprängd orgie allt vad som gör film bra.

22.30-00.30. FAUST (1926, DVD/BLURAY)

F.W. Murnaus mustiga och otroligt vackra filmatisering av Goethes berättelse, gjord på en kreativ topp till oerhörda effekter. Det finns, som man säger, inte en död minut. Gösta Ekman är det perfekta blekansiktet att ha i huvudrollen, och Emil Jannings är oförglömlig som Mephisto.

Denna film ska jag recensera i den närmaste framtiden, eftersom den är del av DVD-boxen ”Den store Gösta Ekman” vars titlar recenseras löpande på sidan, men jag är ännu inte hundra på vilken version av filmen som finns i boxen (som vad gäller många stumfilmer existerar olika versioner). I alla lägen rekommenderar jag finsmakare att hitta den på Kinos BluRay där den kommer i två versioner i lämpligt oslagbar bildkvalité. Detta är en film att uppleva så mint som möjligt.

01.00-02.30. BLANKMAN (1994, VHS)

Kick-ass, schmick-ass, alla dåliga superhjältars moder (fader) heter Blankman!

Otroligt nog kan man inte få tag på den här filmen, annat än som import-DVD, varpå min gamla VHS plötsligt får nytt värde (måste också älska den svenska titeln Här kommer Blankman som får mig att skratta bara jag tänker på den). Om jag inte bara tar och beställer den från Amazon för sakens skull!

Nä, Blankman är inte någon höjdare (kanske inte alls!), men vissa filmer är man fast med. Man ser dem när man är liten, tycker om dem då och har dem i hjärtat vare sig man vill det eller inte. Jag antar att det inte är någon garant, i och för sig, för jag har inte sett den här filmen på hur länge som helst.

Men hur dålig kan den vara?

Hm-hm-hm…..

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *