Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 12/11 2017

Videosöndag 12/11 2017


15.45-17.25. AN OPEN SECRET (2014, VOD)

Jag har inte sett den här filmen – bland annat för att den varit svår för regissören Amy Berg att distribuera, och det är allmänt meckigt att få tag på den – men den ska gå att se via iTunes och jag utgår ifrån att den är ett nödvändigt ont att ta sig igenom. Filmen är en dokumentär om den systematiserade pedofili som existerar i Hollywood, vilket tyvärr känns direkt kopplat till metoo och som något som bara är toppen av ett isberg. Jag har nämnt filmen tidigare, och den gästrecenserades när den gick på Stockholms Filmfestival för några år sedan, men den har fortfarande passerat tyst förbi och det börjar bli hög tid för den att återuppstå.

För övrigt: Den tidigare barnskådespelaren Cory Feldman har nyligen kommit ut och sagt att han söker kickstarter-pengar för ett projekt som exponerar flera kända Hollywood-män som pedofiler, vilket kan vara en stort framsteg. Akilleshälen i metoos avslöjande av maktmän har varit att maktmännen inte är så mäktiga – Harvey Weinstein outades till exempel när hans karriär börjat gå lite halvdant, och när hans inflytande inte längre var lika stort. Om sanningen kom fram om mer namnkunniga människor, med ännu tyngre inflytande här och nu, och om det visade sig vara kopplat till ett större sammanhang, då skulle det förmodligen förändra människors syn på Hollywood, och film, överhuvudtaget.

The Lobster

19.00-21.00 THE LOBSTER (2015, DVD/BR/VOD)

Jag kan inte nog understryka vad jag tidigare sagt om att alla intressanta filmer som går på bio just nu inte recenseras… just nu. Jag hoppas kunna gå på Yorgos Lanthimos The Killing of a Sacred Deer någon gång i veckan men det är inte alls säkert att det blir av. Tills dess kan jag rekommendera att du ser – eller ser om – The Lobster. Det är svårt att säga vad du kommer att tycka om den.

21.20-23.20. MORDET PÅ ORIENTEXPRESSEN (1974, DVD/BR/VOD)

Jag gillar Kenneth Branagh, och jag har en stor soft spot för Agatha Christie, men jag blir inte klok på nyinspelningen av Mordet på Orientexpressen… har de lagt in ett nytt slut?

Hursomhelst. Bättre stjärnor lyste förr, dessutom. Vad är väl en Johnny Depp eller en Penelope Cruz mot Ingrid Bergman, Lauren Bacall, Martin Balsam, Vanessa Redgrave, Sean Connery, Anthony Perkins, Jean-Pierre Cassel och ett stycke Sidney Lumet i registolen?

Mordet på Orientexpressen är inte riktigt den bästa Poirot-filmen – min röst ligger på den underskattade Döden på Nilen (1978) med den lika underskattade Peter Ustinov – men Mordet på Orientexpressen är fortfarande lyxfluff av gamla skolan. Är du fortfarande sugen på att se den nya filmen när du är klar med denna så är jag imponerad.

00.00-02.00. BAYWATCH (2017, DVD/BR/VOD)

Visst, Baywatch är en usel film. Men den är inte tråk-usel! Gör dig redo att vara övertrött och skaka på huvudet åt en hutlöst ogenomtänkt och absurt och komiskt o-rolig (jo) upplevelse. Min röst för årets sämsta-men-samtidigt-mystiskt-sebara kahunaburger till sunkrulle.

FREDRIK FYHR

Ett svar på ”Videosöndag 12/11 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *