Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 5/11 2017

Videosöndag 5/11 2017


15.30-17.00. CUTIE AND THE BOXER (2013, VOD)

I slutet av The Glass Castle kommer en serie dokumentära filmklipp som visar de verkliga förlagorna i filmen – och såklart är det slående hur fejkat allt man sett plötsligt känns. Dessutom verkar de verkliga förlagorna bakom luffarföräldrarna vara mycket mer sammansatta och intressanta än de i filmen. Det hela påminde mig inte så lite om Cutie and the Boxer, en prisbelönt och generellt hyllad dokumentär som går igenom förhållandet mellan ett konstnärspar – han söker bittert genombrott och framgång, hon kanaliserar sig själv i ett konstprojekt som pågår i skuggan av hans. Stark idiosynkrasi-varning men fascinerande.

Barnmorskan

18.30-20.30BARNMORSKAN (2017, VOD)

Så, efter en serie Halloween-inspirerade veckor är det hög tid att landa på jorden och ta del av något som har med verkligheten att göra. VOD-aktuella Barnmorskan är inget mästerverk, men det krävs ingen hjärngympa för att se Catherine Frot som titelfiguren, en realistiskt lagd kvinna vars ordnade liv ställs på sin spets när hennes pappas gamla flamma (Catherine Deneuve) dundrar in, döende och fattig, och försöker knyta några slags band. Vi har sett det förut, vi kan se det igen.

21.00-22.40. DEN ALLVARSAMMA LEKEN (1977, VOD)

Det här var en oväntad överraskning – på fyrtioårsdagen ger SF ut Anja Breiens Den allvarsamma leken på sin streamingtjänst Anytime. Tidigare har den bara funnits i en relativt obskyr Anja Breien-box, som jag fick leta upp när jag recenserade filmen (ihop med versionen från 1945 och den nyaste). Hjalmar Söderbergs klassiker tycks vara svår att göra film av, men Breiens version är utan tvekan den bästa – den faller lite på mållinjen, men för rätt publik är det en ljuvlig sak, oklanderligt visuell och melankolisk, dessutom med en bra känsla för tiden den faktiskt skildrar (påminn mig inte om den förvirrade halvmesyren från i fjol).

23.00-00.30. WHAT WE DO IN THE SHADOWS (2014, DVD, BR, VOD)

Jag antar att jag nu är ett officiellt fan av Taika Waititi – en regissör jag yrat om en del, och som nu är bioaktuell med Thor – jag behövde bara ta del av hans populära mockumentär What We Do in the Shadows, där ett kamerateam följer ett gäng vampyrer som försöker leva tillsammans i Wellington. Det är en BITANDE skildring av hur svårt det är för en vampyr att få vardagen att gå ihop. Hur träffar man sina offer? Vem ska städa undan blodet? Hur ska man lära sig Facebook när man är 384 år gammal? Och även vampyrer måste ju diska och dammsuga. (Ja, det är en rolig film!).

01.00-02.50. G – SOM I GEMENSKAP (1983, VOD).

Tja, what the hell. Förutom Den allvarsamma leken har SF också gett ut fler nyutgåvor av svenska ”klassiker” – bland annat ett gäng Hasseåtage-filmer och Staffan Hildebrands usla men oavvisliga G – som i gemenskap. Den som inte vill se hela filmen kan få den snabba versionen här.

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *