Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 29/10 2017


Videosöndag 29/10 2017

15.00-16.30. THE THING FROM ANOTHER WORLD (1951, DVD)

Det är inte första gången jag refererar till Howard Hawks klassiska monsterfilm, som hette Fantomen från Mars på bio i Sverige. För att slippa upprepa mig så kan jag hänvisa hit. Det är dock en film som man har anledning att återkoppla till – nu till exempel när vi leker följa John (Carpenter). Ja, Carpenter gjorde en mästerlig remake på denna film, men det är också filmen som barnen tittar på i Halloween (1978)…

fvvapost1

16.40-18.20. FÖRBJUDEN VÄRLD (1956, VOD)

… och de fortsätter med Förbjuden värld. Är detta ens en skräckfilm? Inte tekniskt sett, men den har ett osynligt monster och den handlar om rädslor och nu är det så att vi bygger upp självklarheter här. Vi ska titta på Halloween. Vi ska förfesta med filmerna de tittar på i Halloween. Också Förbjuden värld har jag recenserat här, ihop med Världsrymden anfaller.

20.00-21.30. HALLOWEEN (1978, DVD/BR/VOD).

John Carpenter är en regissör som fått ett rejält uppsving på senare år, och vissa vill ha det till att han är en av de största amerikanska regissörerna genom tiderna. Jag har flera problem med det påståendet, men Halloween känns mer och mer som en odödlig klassiker. Nästa år fyller den jämnt och jag ska skriva någon slags slutgiltig recension. Tills dess kan den nyfikne ta en titt på min analys av den psykande klippningen i filmen.

ifv

22.00-23.40. IT FOLLOWS (2014, DVD/BR/VOD).

När jag såg om den här filmen sist så var jag överraskad över hur bra den var. Jag blir ibland retroaktivt imponerad av mig själv (även om det låter lite pompöst) över hur kallt huvud jag kan ha – jag tror att allt jag skrev i min recension av It Follows stämmer, den är fiffig och suggestiv och har en skarp fräschör men är kanske inte helt genomtänkt och den hade kunnat vara ännu bättre, men jag vet inte om det är hundra procent rättvis kritik: Detta är först och främst en lyckad, ryslig liten rysare, gjort av och med ungt blod! Har du inte sett den ska jag inte förstöra den mer. Har du sett den så kan jag tipsa om att se om den, för det händer massor av intressanta saker i bilderna här.

00.00-01.20. CARNIVAL OF SOULS (1962, VOD)

Här har vi ett frö till både Halloween och It Follows – detta är en riktigt läbbig liten b-skräckis som omedelbart fick ett kultfölje när den slank in på drive in-biograferna på 60-talet; högst rättvist, eftersom den diffusa berättelsen om den bekymrade Mary (Candace Hilligoss) som överlever en bilolycka för att sedan hemsökas av allsköns figurer, är genuint mardrömslik. Från början till slut drömsk och surrealistisk, regisserad med en rå auktoritet och en mycket specifik känsla av övernaturlighet; naturens lagar fungerar aldrig riktigt helt som de ska här, och fastän man kan kalla hela filmen för en billig Twilight Zone-historia så får den ut alla tänkbara ambivalenta effekter, inte minst psykologisk utsatthet, och få skräckfilmer har lika effektivt skildrat världen när den förvandlas till något flytande mellan dröm och verklighet, där outgrundligt vackra ting går hand i hand med den totala fasan. Musiken (hemsökt cirkus-muzak!) gör också sitt för att psyka oss.

OBS: Gå inte i närheten av den dator-färglagda versionen som är den enda som verkar finnas på svensk DVD! Jag tror att filmen tillhör public domain, men kan också streamas på TriArt.

z2

01.30-03.00. ZOMBIE FLESH EATERS/ZOMBIE/ZOMBI 2 (1979, DVD)

Och vad vore en Halloween-kväll utan en avrundning mitt i natten med zombieepidemi? Vad man nu än vill kalla den här filmen så är det en av Lucio Fulcis seminala kultklassiker – och en film jag tidigare skrivit om här; för sunkig och splattrig för att ses någon annan tid på dygnet, och samtidigt precis så skitig och trög att den fungerar som bäst mitt i natten, då man kan drabbas av känslan av att ingen märker vad för ockulta fasor som faktiskt pågår. Den slutgiltiga, smygande, apropå ingenting-apokalypsen, såsom den faktiskt blir av här, är också utmärkt att avverka natten med.

Och vem kan glömma taglinen:

WE ARE GOING TO EAT YOU!

Yum.

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *