Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 15/10 2017


Videosöndag 15/10 2017

15.30-17.50. AQUARIUS (2016, DVD/VOD)

Veckans jordbundna och icke-skräck-relaterade tips – en av årets bästa filmer (på svenska biografer) om en kvinna (lysande spelad av Sonia Braga) som bott i samma hyreshus i årtionden och nu vägrar flytta ut när ett företag köpt ut alla andra hyresgästerna och vill göra om hela området för sina egna syften. Hon vägrar och det dras långsamt åt till en pangkonflikt om klass, generationsskiften och rovkapitalism – men det är också en filosofisk film som förstår värdet i ett människoliv; vi reser ibland i tid och rum och får en fascinerande taktil känsla för lägenheten och livet som Sonia Bragas figur faktiskt levt, och lever där.

el cuerpo vidde2

19.20-21.10. THE BODY (2012, VOD)

Rätt säker på att så många inte sett denna heller. En spansk noir-thriller, obetalbart murrig och regndränkt, om ett lik som försvinner på ett bårhus. Inte lika gravallvarlig och kallt dödsromantisk som många filmer i samma stuk, utan cinematisk, medveten om filmhistorien, gjord med en viss glimt i ögat och hela tiden med grepp om vår förmåga att känna förundran och barnsligt pirrig upptäckarlustenervositet (ett ord jag just kom på). DVD:n och BluRay:n är utsåld i Sverige, men den finns här och var på VOD.

pa

21.30-23.00. PARANORMAL ACTIVITY (2007, DVD/BR/VOD)

Även om Paranormal Activity hade premiär på de flesta platser år 2009 så hade den sin festivalpremiär för tio år sedan. Om du funderar på att se – eller se om – den här filmen så finns alltså inget bättre tillfälle än nu. Jag kommer publicera en längre recension nästa vecka, men för tillfället vill jag bara säga att det är en av de bästa skräckfilmer som gjorts under de senaste tjugo, kanske till och med trettio, åren.

rec

23.15-00.35. [REC] (2007, DVD/BR/VOD)

Tillbaka till Spanien med [Rec], eventuellt den läskigaste och mest effektiva found footage-film som gjorts – även om jag ogillar att komma med sådant beröm, för har du inte sett filmen kan det ge för höga förhoppningar (eventuellt bör du inte ens se trailern). Jag kanske gör något med den här också, så hang on.

01.20-02.40. EVIL DEAD 2 (1987, DVD/BR/VOD )

Första gången jag såg den här filmen tyckte jag inte den var speciellt jättebra – jag var i tonåren och fastän jag inte hade några problem med att beundra det högst säregna originalet så tyckte jag att den var ”konstig”.

Sam Raimis uppföljare på Evil Dead är alltså en uppföljare, och en nyinspelning, och en parodi, och någon slags remix. Så… ”konstig”, ja vad är nu det för en kommentar?!

Jag har sett om den nyligen. Det är en ultimat Skräckfilm För Skräckfilmens Skull, och en av de bästa skräckfilmer som gjorts. Och den fyller trettio. Den förtjänar förmodligen en trevligare tid på schemat, men den är också så absurd och surrealistisk att den kanske fungerar som bäst när vi går in i de smått hallucinogena småtimmarna.

Dead by dawn!

Liksom

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *