Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 8/10 2017

Videosöndag 8/10 2017


15.30-17.40. NAWALS HEMLIGHET (2010, DVD/BR/VOD).

Ja, Denis Villeneuve är en fantastisk thrillerregissör och han är numera synonym med de nästan barrockt dunkla högspänningarna i Prisoners, Sicario, Arrival och nu senast Blade Runner 2049, men de filmerna är noga avhandlade (åtminstone av mig).

Jag vill ta tillfället i akt att lobba för Nawals hemlighet (originaltitel Incendies) som var Villeneuves genombrottsfilm. Den är inte hur obskyr som helst – den ligger för tillfället så högt upp som på plats 132 på IMDb:s godtyckliga lista – men det känns inte som att denna mysterie-melodram (om ett syskonpar som försöker lista ut en gåta som modern gömt i sitt testamente) är den första som kommer på tals när man nämner hans namn, även om det kan vara hans bästa film.

Detta är framför allt veckans tips till dig som föredrar att inte titta på skräckfilm. Detta är starka känslor av både fasa, kärlek, hopp och förtröstan, och det rör sig hela tiden på en mänsklig nivå som ligger nära jorden.

20.00-22.00. ALIEN: COVENANT (2017, DVD/BR/VOD)

Filmen som redan delat publiken – Ridley Scotts Alien-återsväng är förresten också delad; dels är det en Alien-rit (vissa skulle säga spin-off på sig själv), dels är det ett filosofiskt seminarium om fri vilja och artificiell autonomi (vissa skulle säga pretentiöst navelskåderi). Men gott om spring och skräck finns det i alla fall och det ser väldigt snyggt ut allt, så jag säger: Ge den en chans! Eller en chans till! Med Ridley Scotts kommentarspår om inget annat. Kan finnas mer här än vad ögat först såg.

22.30-23.50 VAMPYR (1932, BR)

Criterions senaste Blu Ray-utgåva är av Carl Theodor Dreyers Vampyr, en av de mer kusliga filmer man kan se, en av de vackraste och mest sublima rysarna som gjorts, och tillsammans med Nosferatu den ultimata tyska skräckfilmen. Handlingen är en slags surrealistisk novell om en man som finner sig vandrandes (varifrån, och på väg vart?) kring ödsliga landsbygder, där märkliga fenomen når hans ögon, och där befolkningen drabbats av vampyrer på det mest ångestframkallande sätt man kan tänka sig. Jag har skrivit mer om filmen här, men så mycket finns inte att förklara om den: Det är en upplevelse, och en perfekt övergång till midnatt efter allt modernt buller och bång.

00.10-01.40. HELLRAISER (1987, DVD/BR/VOD)

Jag har vördnadsfull ”disrespect” för Clive Barkers klassiker – jag har som sagt alltid gillat den knasiga uppföljaren framför den trögflytande fördunkling som är den första filmen. Därmed inte sagt att jag inte återvänder till den då och då för att se om saker förändrats. I vilket fall som helst är det förmodligen en obligatorisk film för den som utforskar genren.

02.00-03.30. CULT OF CHUCKY (2017, import)

Mannen med det Gudfadern-klingande namnet Don Mancini, manusförfattaren bakom Den onda dockan-filmerna och sedan 2004 seriens regissör, putsar upp Chucky och ger oss Ännu Mer Dockskräck. Ärligt talat…! Garanterad småtimmeplats. Små mördare får små timmar. Denna finns f.ö. endast på import än så länge, men kan å andra delas med fördel beställas i en box med alla sju Chucky-filmer i en och samma (gubbe-i-)låda. Inte värt besväret? Tja… åh jo… du vet vem du är.

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *