Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 24/9 2017


BRA FILMER PÅ BIO:

The Big Sick

Borg

De bedragna


Videosöndag 24/9 2017

Souvenir

15.00-16.30. SOUVENIR (DVD, VOD)

Om lyxmatiné inte är ett ord så blir det ett via den här filmen, som förvirrande en del människor eftersom Isabelle Huppert säger ”arty!” men filmen säger ”bagatell”. Storyn om hur en bortglömd schlagerdiva (som numera jobbar på en patéfabrik) påbörjar en eventuell Eurovision-comeback har dock lite mer under ytan än man först tror. Memo till ”årets underskattade”-lista.

16.45-18.30. WEST SIDE STORY (1961, VOD)

Så West Side Story har dykt upp på svenska streamingsidor.

Nu är det så här att det inte finns en enda brist i West Side Story.

Nu är det så att man alltid kan se West Side Story.

Nu är det så att chansen finns att se West Side Story via några blotta klick.

Nu är det så att vi ser West Side Story.

Tonight, tonight…!

Så att säga.

20.00-21.45. THE LOST WORLD (1925, BR)

En av årets största stumfilmshändelser – utmärkta bolaget Flicker Alley (som du får snabb leverans från!) ger ut den mest klassiska av klassiska monsterfilmer, den ursprungliga dinosauriefilmen The Lost World – en film jag alltid tänkt varit en charmig bagatell mer än något annat.

Men det här ser onekligen ut som en kunglig ögonöppnare! Filmen har blivit minutiöst återställd med flera tidigare osedda scener och den har också fått en fenomenal ny master som gör att den ser helt fantastisk ut.

Det blir till att punga ut och vänta med spänning.

22.00-23.40. GET OUT (2017, DVD/BR/VOD)

Jag ifrågasatte hur mycket jag skulle få ut av Get Out efter en omtitt – en omtitt senare och jag kan konstatera att den fortfarande är skamlöst underhållande, med alla sina logistiska osannolikheter och alla sina oemotståndligt övertänkta referenser intakta. Kanske kommer med en liten visuell analys senare, men för nu: Alldeles utmärkt senkvällsbio! (OCH SE INTE TRAILERN OM DU INTE SETT FILMEN)

00.00-01.40. TENEBRAE (1982, BR)

Halloween ain’t until mañana… eller rättare sagt om en månad. Men den 31:a oktober har Dario Argentos Suspiria (1977) nypremiär på bio i vad jag hör ska vara en helt förkrossande 4K-version. Tills dess går att rekommendera Argento-titlar på (dyr men tillfredsställande) import-Blu-Ray.

Vad gäller mina egna Dario-favoriter är frågan flexibel – förr var jag fascinerad av de deliriska opusen (Suspiria, Inferno, Opera) men numera är jag smått besatt av hans giallos (Deep Red, Tenebrae) och hans mer personliga filmer (Phenomena, Stendhal Syndrome).

Tenebrae har jag nämnt i korthet här men den är värd en större text någon gång, för det är en lika fascinerande som ohyggligt och pervers film.

Via svenska mellanhänder kan man lägga händerna på hängivna bolaget Arrow Films Blu-Ray, men den som ändå är uppe i den ligan kan lika gärna gå ut på Amazon och beställa Synpase-versionen som (jämförelser visar) är den allra skarpaste utgåvan av Tenebrae i världen just nu.

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *