Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 17/9 2017


Videosöndag 17/9 2017

sh

15.30-17.30. SVARTA HINGSTEN (1979, VOD)

Denna halvt bortglömda klassiker har nypremiär på VOD i veckorna. En mystisk ungdomsfilm gjord som ett seriöst drama, så välgjord att den blir fascinerande, om en ung pojke (Kelly Reno) som blir strandsatt på en öde ö efter en skeppsolycka, där lär han känna en majestätisk svart hingst som vemodig gammal jockey (Mickey Rooney) senare vill träna för ett lopp. Berättelsen är inte originell, men filmen är så vackert fotad och regin så koncentrerad att det blir som en familjefilm på konstnärlig New Hollywood-nivå. De enkla lösningarna tar ner filmen på jorden, men stundtals är det ett fantastiskt exempel på filmkonstens möjlighet att vara ett transcendentalt visuellt medium. Om barn accepterar den idag…? Det är en bra film.

Youth

19.25-21.30. YOUTH (2015, VOD)

En av de bästa filmerna från 2015 har också fått en nyaktuell VOD-boost. Ur min recension: I en tid när det talas om filmens död gör Paolo Sorrentino film för films skull – och han gör det så bra, med sådan filosofisk renhet, att många inte förstår vad han håller på med.

22.00-23.48. DEN ENFALDIGE MÖRDAREN (1982, VOD)

Salig Hans Alfredsons eventuellt bästa film, den förkrossande mustiga moderna klassikern med Stellan Skarsgård i sin genombrottsroll som den lätt missbildade ”idioten” som i 30-talets Sverige får utstå spott och spe från den usla överheten, inte minst den vidriga fabrikören (spelad av Alfredson själv); efter att ha samlat styrka hos vänliga själar och med hjälp av de änglar han ser genom Bibelläsning når han bristgränsen som leder honom till våldsam hämnd.

Detta är en hårt komprimerad historisk saga där ondskan och godheten har en tidlös relation; mycket vackert gjord med sparsmakat foto (Rolf Lindström) som ger plats för stärkande effekter emellanåt; fenomenalt återgett, bland annat med Ulla-Britt Söderlunds kostymer, och oklanderligt spelat, med Skarsgård i en av sina allra största stunder och Alfredson som tar ansvaret för den verkligt osympatiska sidan av mänskligheten. Samma teman från Alfredsons komedier (bland annat med Tage Danielsson) går igen här, med intelligent symbolik i varje scen utan att tappa det mänskliga och oavbrutet engagerande.

Har du inte sett den? Utmärkt tid nu.

00.00-03.00. DET (1990, VOD)

Ja varför inte? ”Har du x timmar över” brukar jag säga om långa filmer, och här har vi faktiskt tre timmar över – ”Det” är inget mästerverk någonstans, men den räcker gott och väl som nattligt rys – och det är värt att poängtera att den inte är bättre eller sämre än filmen; den har mindre budget och är mer uppenbart B, men å andra sidan går den in mer på karaktärerna och fastän den bara är en timme längre (och täcker båda delarna av boken) är det rätt imponerande hur mycket jobb den ändå får gjort när allt är sagt och gjort.

Det är en av de bättre King-filmatiseringarna, vilket jag kan konstatera mer ingående här, här och här.

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *