Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 3/9 2017

Den här sidan har nog inte sett exakt likadan ut från år till år – eftersom livet förändras på stadig basis (åtminstone för mig) så innebär varje höst någon form av förändring. Så även i år.

Årets nyhet är lite halvdålig, lite halvbra. Orsaker (jobb, vardag, ni vet, livet) gör så att jag kommer att hinna eller missa pressvisningar mer eller mindre på måfå, utan att jag kan göra så mycket åt det. Jag kommer att kunna se det jag kommer att kunna se, men jag kommer ha lite utrymme att välja själv; ett helt annat schema måste följas under resten av året, så pressvisningar får planeras runt det. Denna vecka är ett bra exempel – Jag kunde gå och se Becker men missade Sofia Coppolas De bedragna. Slumpen har avgjort.

Detta gäller för resten av året, till att börja med, men på det stora hela är det här nog utvecklingen som sidan är på väg mot. Det fanns en tid då jag hade mycket tid över, framför allt på morgnar, vilket lett att jag kunnat ta mig till nästan alla pressvisningar jag haft att tillgå. Den tiden börjar dock kännas mer och mer förbi.

Lösningen blir att driva sidan åt ett mer hemmatrevligt videofokus – vilket jag medvetet försökt göra ett tag, och vilket var vad sidan var från början. Förutom att recensera så mycket videopremiärer jag hinner beta av så kommer jag därför recensera äldre, nyare och mer vitt skilda filmer – bortglömda filmer, välkända filmer, filmer som av olika skäl har nyaktualitet eller filmer jag bara råkat se i förbifarten och vill skriva en rad om.

En positiv sak är att det lär leda till en mer breddad och personlig sida. Att recensera allt som går på bio har nackdelen att man måste prioritera en hel del halvmesyrer. Dessutom så ser jag förr eller senare de biopremiärer jag missar, och det jag missar kan förresten hållas koll på här.

Hursomhelst. Nu är det höstens första videosöndagshelg.

Veckans tema är import-BluRay och crossdressing!


TRAILERS

Videosöndag 3/9 2017


15.30-16.55. VISIT TO A SMALL PLANET (1960, BR, import)

Eller Ursäkta e’ de’ här månen, en av de tidiga solofilmerna för salig Jerry Lewis, där han spelar utomjording som kommer till Jorden (inte att misstas för Vår man i rymden, som är en mer välkänd Lewis-titel). Filmen, som från början var en satirisk story av Gore Vidal, är förmodligen inte en av Jerry Lewis bästa filmer, men det är behjärtansvärt att man gett ut en sprillans Blu-Ray, och för fans och samlare där ute är den förstås en fin present till en själv.

17.15 – 18.45. BEGGARS OF LIFE (1928, BR/DVD, import)

En till stark Blu-Ray-utgåva – denna amerikanska stumfilmsklassiker har länge bara gått att se i slitna och bristfälliga versioner, men nu har Kino Lorber gett ut vad som verkar vara en definitiv restaurering. Louise Brooks – en av 20-talets stora stjärnor, här alldeles innan hon stack till Tyskland och gjorde Pabst legendariska Pandoras ask (1929) – spelar en luffarinna (?) som hankar sig fram i en tuff värld genom att klä ut sig till pojke. Intrigen är en melodramatisk historia med Oliver Twist-undertoner, då skurken är ledaren för ett gäng vilda laglösingar, med det färgstarka namnet Oklahoma Red. Kino ger ut filmen med två kommentatorspår och originalmusik. De ger även ut Emil Jannings Varieté (1925) på en liknande kvalitativ utgåva, och dessa två releaser är veckans klara tips för ambitiösa stumfilmsbeundrare.

20.00-21.35. SYLVIA SCARLETT (1935, DVD, import)

Men vänta! Det finns mer! Warner (under sin ”Archives”-serie) ger ut Sylvia Scarlett i en nyutgåva på DVD – i filmen, som hette En förtjusande pojke i Sverige, spelar Katharine Hepburn en ung kvinna som blir förklädd till pojke av hennes far (Edmund Gwenn) som flyr Frankrike (där filmen börjar) efter att han stulit pengar från sin döda fru.

Själv tycker jag att den här filmen är lite styltig och tillgjord, när den inte är förutsägbar, men den är inte ointressant för varken filmhistoriker eller genusvetare; det var det första samarbetet av flera för Hepburn och George Cukor och Cary Grant har också en genombrottsroll som mycket ungt kärleksobjekt, som ger sig på en brittisk cockney-accent som är… well, en annan typ av Grantsk stuns, antar jag.

Sylvia Scarlett är inte den enda Hepburn-titel som Warner Archive ger ut. I samma veva kränger de ut titlarna Undercurrent, Without Love (med Spencer Tracy), Dragon Seed, Morning Glory, The Corn is Green och (den mest kända titeln) The African Queen.

22.00-23.35. MY BLUE HEAVEN (1990, BR/DVD, import)

Det här är inte direkt crossdressing, men Steve Martin spelar en italiensk gangster som FBI-agenten Rick Moranis försöker hålla pli på medan han befinner sig mitt ute i ingenstans, i en småstad där inget händer, eftersom han är satt i vittnesskydd. En stor del av filmens humor bygger på att Steve Martin inte alls kan spela en italiensk gangster, och att filmen vet om det.

Du kan ha sett den här på TV – under den oförglömliga svenska titeln Hur jag lärde en FBI-agent dansa Marengo – men den har varit utgången på DVD länge och, som ofta när sådana här mindre minnesvärda filmer ges ut så kan det vara ett tillfälle för fans att komplettera samlingen.

Plus att det är, i all sin fullständiga oansenlighet, en snäll och trevlig liten film med arketypiskt manus av Nora Ephron och full av underskattade skådespelare – förutom Martin och Moranis Joan Cusack, Daniel Stern och Carol Kane.

23.40-01.40. FAUST (1926, DVD)

F.W. Murnaus klassiska expressionist-tagning av Goethes legend behöver egentligen ingen större presentation. Om det är lite magstarkt att titta på stumfilm mitt i natten? Nu är det så att Faust är VÄLDIGT PAMPIG. För första gången (?) har filmen också getts ut på svensk DVD, via Studio S:s oumbärliga ”Den Store Gösta Ekman”, en box som samlar denna och fem andra filmer (flera gjorda i Sverige) med Gösta Ekman den äldre. Faust, som han såklart gjorde i Tyskland, har getts ut av Eureka och tidigare nämnda Kino i versioner som med extrem säkerhet varit bättre utgåvor, men i sammanhanget är den värd att ha.

01.50-03.30. HERCULES (1983, BR, import)

En mindre oumbärlig BR-release är Shout! Factory:s Blu Ray-behandling av Lou Ferrigno-ledda Hercules… OCH uppföljaren, med den knepiga titeln The Adventures of Hercules II.

Se trailern och ni förstår vad det rör sig om. Ändå säger det en hel del om vår tid att (för all del) imponerande bolag som Shout! ger ut filmer som de här – otroligt mycket bättre filmer existerar i otroligt mycket sämre versioner, och kommer kanske aldrig få samma gloriösa digitala uppbiffning som denna… men så är ju världen som bekant upp och ner.

FREDRIK FYHR

 

4 svar på ”Videosöndag 3/9 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *