Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 30/4 2017

TRAILERS


Videsöndag 30/4 2017

ah1

15.15-18.00. AMERICAN HONEY

Vad sägs som en lite mer vaniljartad videosöndag denna vecka, där vi helt enkelt tar tillfället i akt att se ett par nya filmer som just släppts på VOD och Blu-Ray. En av förra årets allra bästa filmer till exempel – Andrea Arnolds USA-debut American Honey, en poetisk och karg roadmovie om ett gäng hemlösa ungdomar som åker runt i en skåpbil för att sälja värdelösa tidningar för att desperat tjäna pengar. Det är amerikansk fattigdom, ungdom på glid, djungelns lag och trailer trash-estetik, men det går inte att missta Arnolds passion; hon har hjärtat nära sina karaktärer, och huvudpersonen Star (Sasha Lane), som börjar filmen i en sopcontainer och slutar den i ett symboliskt plurr; det går att tala om den här filmen länge, skulle jag tro.

 

star trek beyond

19.15-21.15. STAR TREK BEYOND

Filmen som jag tänkte på, en hel del, medan jag såg Guardians of the Galaxy Vol. 2 i veckan. Star Trek Beyond är nämligen ett rymdhajk som är allt den filmen inte är – tajt i berättandet, fint formulerad i karaktärerna, rolig i sitt effektsökeri (inklusive oväntad musik, thank you very much!) och framför allt märkligt symbolisk, där den Star Trekkska parollen som samvaro och lyhördhet mellan människor klingar sällsynt rätt. Star Trek Beyond är ”ett stycke utmärkt underhållning, ja, men det är också en film som känns angelägen; som en röst av tröst, styrka, eller bara en nerv – en reaktion på vår världs stora smärta och sorg; ett tecken på att vi fortfarande är människor, som lever i en värld av och för människor. Där gör smärta ont, det är en värld som känns. Men det är också en värld där vi måste gå upp ur sängen varje dag för att ett jobb behöver göras. Och vi gör det tillsammans. Vi sitter fortfarande i den här båten, varje dag.”

 

21.30-22.30. NOCTURNAL ANIMALS

Delta i polariseringen! De flesta som ser den här filmen gillar den, men det finns en rätt stark skiljelinje mellan de som älskar den och de som är likgiltiga mot den. Storyn handlar om att konsthandlaren Amy Adams får en bok… där en annan story, med Jake Gyllenhaal, pågår. Vi som älskar att analysera diegeser och berättarstrukturer tycker förstås att sådant är fasansfullt spännande, men du! Nocturnal Animals är faktiskt en lysande thriller också, ruggig och kylig, full av både estetiken och sensibiliteten i film noir-klassiker, och intrigbygget fungerar så att vi hela tiden måste ifrågasätta vad vi ser. Det är mycket stimulerande, skickligt och visuellt förföriskt filmskapande.

 

23.00-01.30. STOP MAKING SENSE

Den älskade och alltid utmärkte Jonathan Demme gick bort i veckan – han ska hedras med en ceremoni i New Orleans-stil, och Stop Making Sense, hans konsertfilm med Talking Heads, tillika den bästa konsertfilm som någonsin gjorts, och en av de bästa filmer som någonsin gjorts överhuvudtaget. David Byrnes konsertkoncept är genialt, musiken är bortom fenomenal och Demme attackerar konserten med hunger och knivskarp precision. För en teknofil är varje klipp i den här filmen fascinerande – hela filmen är faktiskt något annat än en konsert, den går bortom en konsert, det är Demmes visuella rytm som dansar i takt med bandets, och Byrnes scenidéer, och upplevelsen är minst sagt hisnande. Grannarna får klaga.

 

01.45-02.30. DAVID LYNCHS KORTFILMER

Du vet väl att det är mindre än en månad kvar tills ”Twin Peaks” återvänder till din själ? Bara för att du inte ska kunna sova, om du inte redan gör det, avrundar vi natten med kortfilmerna som inledde Lynchs karriär. Vad kan jag säga för att förvarna dig? Inte mycket, förutom att man ska ta det på allvar när ett titelkort lyder: ”The filmmaker retained complete control over the design and content of the film”. (Mer om David Lynchs konstnärskap har jag skrivit om här).

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *