Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 19/3 2017

TRAILERS:


Videosöndag 19/3 2017

soo

15.00-16.25. SKÖNHETEN OCH ODJURET (1991)

Ja här vi ju en no-brainer. Har du inte sett den här filmen behöver du se den, för den är bättre än den nya versionen, och har du sett den behöver du inte se den nya av samma orsak. Filmen är något så ovanligt som en genuint magisk film, en korsning av Disneys bästa saker från 40-talet och Broadwaymusikalen som den ska vara – i stora scener, vista!, med rytm, tajming, och svepande scener som övergår i varandra. Jag kan redan nu säga att jag, med största sannolikhet, kommer göra en jämförande analys på de båda filmerna, för jag har noterat att inte så många lagt märke till just hur mycket sämre den nya filmen är rent tekniskt. Det är ett fint bevis på att det inte räcker att följa en films storyline och dialoger till punkt och pricka för att göra “samma sak” – en film föds i fotot och klippningen, och dessa två filmer kan faktiskt kallas för nya skolexempel

16.30-18.05. HÖSTPRINSEN

Veckans “du läste inte recensionen, eller hur?” – Denna finska film är en tidlös kärleksmelodram om självbelåtna konstnärstyper som faller för varandra under 80-talets New Wave-scen av postmodernistisk prosa och postpunk. Hon är en hårt kämpande arbetarklasstjej som tar sig uppåt, han är född med silversked och ego, och deras maktpositioner förflyttas under resans gång och vad vi får är en sådan där klassisk kärlekshistoria i episk bredd, som går från glada till bittra tårar, det vackra det, det karga nuet, och minnets melankoliska ekokammare. Det är inte direkt “skönheten och odjuret”, men det är nära nog.

kk33

18.45-20.25. KING KONG (1933)

Och du behöver inte se den nya Kong-filmen heller, om du inte nu känner att du inte kan låta bli. Inget är ändå bättre än originalet, där beauty killed the beast.

lbelb

20.30-22.00. FLICKAN OCH ODJURET (1946)

“Belle… Beeelle”!

Någon som anar ett tema?

Jag tillhör dem som tycker att det är rätt jämt skägg mellan Disney-mästerverket och Jean Cocteaus klassiska film, även om jag i min recension erkänner att jag också tycker den är (ofrivilligt?) fånig, med odjuret som låter som någon som rökt för mycket franska cigaretter – man kan dock inte klaga på de fantastiska effekterna och scenografin, eller den dunkla erotiken som ligger och pyr under ytan konstant här. Cocteaus film är i alla lägen oundviklig detta söndagsmaraton.

22.20-00.30. BRAM STOKER’S DRACULA (1992)

Nu korkar vi upp en flaska vin och ger oss hän på allvar! Vissa gillar inte Coppolas mustiga extra-allt-behandling av Bram Stokers (tråkiga) roman, men jag tycker att det ganska tveklöst är den bästa – eller åtminstone den mest ambitiösa och gedigna – filmatiseringen av boken som gjorts. Dessutom är det en av mina personliga favoritfilmer, så fort jag hör Anthony Hopkins torrt skarpa stämma inleda prologen (“The year…! 1492. Constantinople had fallen”) så måste jag fortsätta.

För de som vill debattera saken så bring it on, jag har hört er förut och jag kommer aldrig att förstå invändningarna. För mycket effekter? För mycket romantik? För mycket dramatik? För lite karaktärsdjup? Filmen väljer en teatral, figurativ stil, det är sant, men det är ett estetiskt val och inte en kategorisk brist – jag kan gå med på att vi ännu inte sett en realistisk, naturalistisk, psykologiskt trovärdig Dracula-film. Som tur är räcker den här MÄKTIGA filmen, med råge. Även belackarna brukar erkänna att filmen är en sensuell fest för ögat och sinnet… så… erkänn att du blir sugen på att se den nu?

kkg

00.40 – 02.15. KING KONG VS. GODZILLA

Så, naturligtvis lyser vi upp natten med relevant nattbio, för den som inte vill gå och lägga sig. Detta är den ultimata filmatiseringen av “Kong-gosedjuret slåss mot en gummi-Godzilla”. Storyn är ett stycke mossig hjärndödhet där två jönsiga reportrar åker för att göra ett reportage på kurrikurriduttaön där de stöter på Kong, och hemma i Tokyo vaknar Godzilla upp ur ett isberg. Kan du klaga på en film där Kong anländer till sin fight mot Godzilla flygandes i ett gäng ballonger? Det kommer du inte få se i remaken!

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *