Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Bäst just nu!

BIO

1

toni-erdmann1

MIN PAPPA TONI ERDMANN

Har du inte sett den än?

2

ews3

EVERYBODY WANTS SOME!!

Män i grupp, att skärskåda snarare än beundra – tiden i sig är det fascinerande.

3

p2

PAULINA

Starkt, fascinerande drama om en idealist som tvingas leva som hon lär.

4

jpost

JULIETA

Pedro Almodóvars senaste film är inte en av hans allra bästa… eller? Se den, och fråga dig om du inte vill se om den igen efteråt. Det är en hal film, den gäckar, släpper inte taget.

5

j2

JÄTTEN

Socialrealism möter feel-good-formler och magisk realism i denna genuint ovanliga svenska film.


Video/VOD

1

nr1

MALCOLM X (Netflix)

Netflix har en spurt denna vecka med ett par riktigt bra filmer – Spike Lees magnum opus, med Denzel Washington i huvudrollen, är en av de bästa biopic-filmer man kan se, och den känns i synnerhet oumbärlig efter det amerikanska valet.

2

ccc

CAROL (Viaplay)

En av förra årets bästa filmer (och årets, svenska premiärer räknat). Om du fortfarande inte sett Todd Haynes lysande Douglas Sirk-pastisch, gör det.

3

aptiation

ADAPTATION (Netflix)

Nicolas Cage spelar mot Nicolas Cage i Spike Jonzes lysande film där ”Charlie Kaufman” försöker göra en faktabok om orkidéer till film. Det är tusen gånger roligare än det låter. Och knasigt.

4

nr5

JOE HILL (Drakenfilm)

Nystartade streamsiten Drakenfilm är eventuellt inte att leka med. Bo Widerbergs Joe Hill, med Thommy Berggren i huvudrollen, är måhända ingen Malcolm X, men sidan erbjuder ett unikt tillfälle att se den och många andra mer sällsynta filmer som är värda att ses.

5

Mustang, Systrarna

SYSTRARNA & MUSTANG (TriArt)

Jag dubbelrecenserade dessa filmer i våras, dels pga tidsbrist och dels eftersom de handlade om systrar i två väldigt olika klassperspektiv. Hirokazu Kore-edas sedvanligt zen-stillsamma Systrarna skildrar tre systrar i medelklassens Japan och Deniz Gamze Ergüven indie-debut Mustang handlar om systrar som blir bortgifta i Turkiet. Båda tar ut, och kompletterar varandra, med skavanker och skönhetsfläckar intakta.

6

Born to Be Blue

BORN TO BE BLUE (SF/Plejmo/DVD, etc)

Ethan Hawke som Chet Baker i en ovanligt smart biopic som vet om att den är en biopic. En remixad film om kreativitet, myter och missbruk. Fiffigt och fängslande.

7

The Witch

THE WITCH (SF/Plejmo, DVD, etc)

En av USA:s mest hypade skräckfilmer är mer ett starkt visuellt, gammaldags stycke arthouse-gotik med fler gåtor än svar. Men inte okusligt direkt.

8

nr8

TO THE WONDER (Netflix)

Ta en chans att se, eller ge en till chans till, Terrence Malicks mest underskattade film.

9

nr9

MEAN STREETS (Netflix)

Martin Scorseses gryniga genombrottsfilm med purfärska Robert De Niros och Harvey Keitels som bad boys på New Yorks gator. Obligatorisk New Americana-titt.

10

videosöndag nymphomaniac 2

NYMPHOMANIAC (Netflix)

Och har du 4-5 timmar över så har Lars von Trier lite snusk han vill gnugga in i ditt ansikte. Det är inte alldeles otrevligt, även om ”fredagsmys” inte är rätt ord.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *