Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

De sämsta filmerna 2015

adasdasd”This year too…!”

2015 har varit ett mellanår, på alla sätt, och årsbästalistorna är krångligare att knåpa ihop i år än vad de tidigare varit. Mest av allt har det varit ett något ljummet år – faktiskt snålt både på mästerverk och kalkoner. Det här är faktiskt första gången sedan jag startade den här sidan som mina val är lite godtyckliga – jag har sett jättemånga dåliga filmer i år, men de flesta är faktiskt ungefär lika dåliga (med ett par undantag). Så i år tänker jag lista inte enskilda filmer utan enskilda kategorier, där en särskild film får stå som ”representant”. På så sätt får vi in alla halvmesyrer under samma tak, och rättvisa skipas. Jag har sett dem. Nu ger jag tillbaka.

 

50 shades of grey filmen

11. FIFTY SHADES OF GREY

”Men om det ger Dakota Johnson en karriär så är det nästan värt det. Hon ger lindring till en film som egentligen är helt usel, som salva på en rödsmiskad rumpa.”

Avdelningen ”två stjärnor på gränsen till underkänt”, se även Irrational Man, Focus, Crimson Peak, Final Girls.

 

last

10. THE LAST OF ROBIN HOOD

”Filmen är som en spänd lina som saknar tvätt, som aldrig går av, och som aldrig ens får besök av en fågel.”

Avdelningen för intressanta misslyckanden och filmer du redan glömt, se även Jönssonligan – Den perfekta stötenAge of AdalineFifty Shades of Grey, Final Girls, Crimson Peak, Focus.

 

fantastic four videosöndag_

9. FANTASTIC FOUR

”Tre seriösa superhjältefilmer pressade till en enda hjärndöd, som på 100 svårt komprimerade minuter hackar sig fram som om mer än hälften av scenerna klippts bort. Det känns som en ofärdig film. Att se den påminde mig om när jag var liten och såg gamla VHS-filmer som fortfarande hade statliga censurklipp: Beståndsdelar av intrigen gick att följa, men intrycket av filmen var dimmigt – den höll på, den tog slut, däremellan hände något. /…/ Ingen uppbyggnad, ingen motivation, ingen anledning att bry sig.”

Avdelningen usla uppföljare och franchises. Se även Sinister 2Furious 7Natt på Museet 3, Man from U.N.C.L.E.

 

hot pursuit videosöndag

8. HOT PURSUIT

”Den här filmen har floppat i USA då den dumdristigt försökt konkurrera med Mad Max: Fury Road (en skrattretande överlägsen film, både som roadmovie och som feministisk underhållning) och Pitch Perfect 2, en helt okej film som ändå stolt tornar upp sig som ett chick flick-mästerverk framför Hot Pursuit – en film av kvinnor, med kvinnor och för idioter.”

Avdelningen usla komedier, se även KingsmanI nöd eller lustAnnieHotell Marigold 2.

 

bajsklutt

7. WARSAW 44

”Bomber exploderar och regn och likdelar regnar ner på gatan. Inte för att det är hemskt, eller ens för att det hände i verkligheten (om det nu bygger på något vittnesmål), utan främst för att det ser coolt ut. Människor blir skjutna i huvudet, lemlästade och sprängda i luften enligt samma logik. Det är blodig popcornunderhållning för sociopatiska sinnen, försett med en nobel brasklapp.”

Avdelningen billig historieförfalskning, se även LegendChild ’44The Water DivinerTheory of Everything.

 

the voices videosöndag

6. THE VOICES

”Därutöver är filmen mållös, förvirrad, logiskt fuskig, töntig och hungrigt självcentrerad, otroligt långsökt, korkad, rutinmässigt och färglöst manusskrivarskole-formulärisk, klyschig och väldigt osannolik, förutsägbar in till minsta taffligt gjorda och ack så icke-överraskande ’drömsångnummer'”

Avdelningen överskattat och vidrigt, se även KingsmanYakuza Apocalypse, Maps to the Stars, Blind.

 

jupiter ascending

5. JUPITER ASCENDING

”Alla kalkonfilmers Taj Mahal – en oerhörd upplevelse, där 175 miljoner dollar flyger rätt i sjön mitt framför ögonen på åskådaren. Under myllret av grandiosa specialeffekter är filmen så strålande inkompetent att jag får svindel av tanken att försöka förklara allt som är fel med den.”

Avdelning påkostat skräp, se även PixelsSan Andreas, Furious 7

 

ojönjo

4. MORTDECAI

”Jag kan inte varna dig tillräckligt. Manuset är en trög, desperat serie fixeringar vid mustasch, pung, mustasch, pung, kräks, Goya, biljakt, cameo, jetplan, pung, mustasch, mustasch, pung, kräks, mustasch och kräks.”

Avdelningen ”det finns bara en Johnny Depp”.

 

zelul

3. FRÅN DJUPET AV MITT HJÄRTA

”Vad fan har du gjort? Vad fan… har du… gjort? Vad fan har dugjoooort? Vad fan har du GJOOORT? Vad fan har du GJOOORT? Vad FAAAAN, har, du, GJOOORT? VADFANHARDUGJORT? Vad faaan har du gjoooort?”

Avdelningen ”Don’t quit your day job”, se även alla Outlet-onsdagar

 

hitman agent 47 videosöndag

2. HITMAN: AGENT 47

”Shitman.”

Avdelningen döda actionfilmer, se även The GunmanKill Me Three Times, Kingsman, Dying of the Light, Taken 3.

 

minsopel

1. THE GIRL KING

”Om man bortser från den sensationalistiska historieförfalskningen, det patetiska manuset, den taffliga regin, den blinda klippningen, det pinsamma skådespeleriet, det långtråkiga stillaståendet och bristen på dramatik och även den värdelösa musiken… hoppsan då fanns visst ingen film kvar.”

Det såg ut som att 2015 skulle vara ett år besparat från den halva stjärnans tragiska ”glans”… men nej. Bättre sent än aldrig. The Girl King är tveklöst den sämsta film som gått på svenska biografer i år, det är faktiskt en av de sämsta filmer jag någonsin sett överhuvudtaget.

 

Karman kommer med årets bästa filmer!

 

FREDRIK FYHR

 

Ett svar på ”De sämsta filmerna 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *