Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

VIDEOSÖNDAG#85

v850003

Förra året tog Videosöndag sommarledigt (och började igen på hösten) ganska tidigt, så i år blir det en lite långsammare upptakt till en förhoppningsvis spännande filmhöst full av överraskningar. För tillfället pågår filmfestivalerna i Venedig och Telluride, smältdegen för nästa års utmärkelseceremonier och de första tillfällena då framtida klassiker ser solens ljus. Mer om rapporterna från de festivalerna kommer nästa vecka, men för tillfället känns det skönt att ta det lite lugnt, luta sig tillbaka och invänta den cinematiska höstvågen. Många av festivalfilmerna har parallella bioreleaser i USA och planeras för svenska releaser – för hela listan av amerikanska höst-releaser kolla här.

I övrigt, vad gäller sidan, är den försenade auteurathon-texten om D.W. Griffith på väg, för den som undrat vad som hände med den sedan jag utlovade den redan i februari (och texten om Pedro Almodóvar). Orsaken till förseningen har att göra med att den krävt en längre djupdykning i filmhistoriska urfädrar/mödrar överhuvudtaget. Texterna om Brightonskolan, Méliès och Alice Guy-Blaché är egentligen de första kapitlen, och Griffith blir nästa. Ett sidoprojekt om ”kvinnlig” filmhistoria har också varit på bordet ganska länge, men en oväntad datorkrasch (ja, jag vet, det är hemskt) har komplicerat saker.

Sommaren har såklart inneburit ganska lättjefulla tider på sidan men arbetet på filmhistoriska och tyngre teoretiska texter pågår alltid – bidrag är såklart alltid välkomna och ambitiösa texter för publikation kan med fördel skickas till carlfredrikfyhr[a]gmail.com.

Nu har vi en bra filmhöst.

/ F

 

VIDEOSÖNDAG#85

Bio

Straight Outta Compton mini25star

Amour fou mini3star

Ricki and the Flash mini3star

 

DVD/BR/VOD

Danny Collins mini25star

En plats på jorden mini2star

Ride (Carlifornia) mini2star

Annie mini15star

Big Game mini2star

 

Specialrecension

Goodbye to Language mini4star

Octopussy mini2star

 

v850001

v850002

 

Minnesvärda poster från sommaren

Biosommaren 1995

Videosöndags Bondmaraton

Jakten på den försvunna filmpodden

Visionen: De första filmerna

Visionen: Illusionen tar form

Visionen: Cecil Hepworth och Brightonskolan

Visionen: Georges Méliès

Visionen: Alice Guy-Blaché

 

VECKANS CITAT

x1

”I’ve been a card-carrying, radical feminist since I was 19. Most women who I would want to listen to wouldn’t have any problem at all with the word feminist. It’s bizarre. Any woman who says they’re not a feminist is basically saying that they don’t believe in equal rights for women.” / Emma Thompson i en intervju på Vulture.com.

 

x2

”We went in thinking we were going to shoot standard format for 65mm and one day I was with Gregor Tavenner, my first camera assistant, and Dan Sasaki [Panavision VP of optical engineering] was showing us standard Panavision lenses for 65mm and while looking at them, I slipped behind the curtain and saw this shelf filled with odd-shaped lenses [triangular with prisms]. They were Ultra Panavision lenses”

”Sasaki put the lenses up on the projector and Richardson was hooked. Even before testing the lenses, Panavision threw all its weight behind the project, and Kodak and the FotoKem lab were on board as well.” / Indiewire-artikel om hur Tarantinos The Hateful Eight av kreativ slump kom att bli den första filmen gjord i det enorma bildformatet Ultra Panavision 70 sedan den bortglömda Charlton Heston-filmen Khartoum för nästan femtio år sedan.

 

x3

”Ah, the prequels. Hmm…”  / Den alltid frispråkige Anthony Daniels (C-3PO) i en Guardian-intervju där han avslöjar det han kan och får om nya Star Wars.

 

VECKANS KLIPP

Denna intervju med den darrige Jean-Luc Godard från Cannes i fjol är en fin ingång till Goodbye to Language, hans senaste och eventuellt sista långfilm.

 

VECKANS BILD

FÅNGEN

Gjord av yours truly för Gasen i Botten, Tony Montana.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *